Πλανητικό photobombing: Πώς οι ίδιοι οι εξωπλανήτες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής;

Είναι ενοχλητικό όταν ένας άγνωστος κάνει photobombing στις φωτογραφίες σας, όταν δηλαδή εμφανίζεται με κάποιο τρόπο στη φωτογραφία τη στιγμή του κλικ και καταστρέφει την εικόνα σας. Ωστόσο, το photobombing μπορεί να συμβεί και σε άλλες, πιο ιδιαίτερες περιστάσεις. Για παράδειγμα, είχατε φανταστεί ότι ένας εξωπλανήτης θα μπορούσε να κάνει photobombing σε έναν άλλον εξωπλανήτη τη στιγμή που ένα διαστημικό τηλεσκόπιο προσπαθεί να τραβήξει μια φωτογραφία; Και, όμως, γίνεται και είναι κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη την έρευνα ενός επιστήμονα.

Δείτε επίσης: NASA: Όλοι οι αστροναύτες μας είναι κατάλληλοι για να πάνε στη Σελήνη

Σε αντίθεση με το ανθρώπινο photobombing, που συχνά γίνεται για πλάκα, το πλανητικό photobombing γίνεται ακούσια. Οι εξωπλανήτες δεν καταστρέφουν σκόπιμα μια φωτογραφία, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Επηρεάζουν την επιστημονική ανάλυση.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Prabal Saxena, επιστήμονα στο Goddard Space Flight Center της NASA, δείχνει ότι η εικόνα ενός μακρινού εξωπλανήτη, που τραβήχτηκε από ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, μπορεί να έχει επηρεαστεί από το φως ενός άλλου κοντινού εξωπλανήτη. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει σφάλματα κατά την ανάλυση δεδομένων – ειδικά τα φάσματα φωτός που θα μπορούσαν να υποδείξουν τη χημική σύνθεση ενός εξωπλανήτη.

Δείτε επίσης: Η SpaceX επιχειρεί την πρώτη της απευθείας εκτόξευση στη Σελήνη

Επειδή τα διαστημικά τηλεσκόπια πρέπει να “βλέπουν” σε εξαιρετικά τεράστιες αποστάσεις, η περίθλαση του φωτός θα μπορούσε πιθανότατα να προκαλέσει οπτική συγχώνευση δύο εξωπλανητών. Αυτό προκαλεί προβλήματα όταν οι επιστήμονες προσπαθούν να αναλύσουν τα φάσματα ενός εξωπλανήτη αναζητώντας σημάδια εξωγήινης ζωής. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να μπερδέψει εντελώς τα αποτελέσματα.

Έτσι, η ομάδα του Saxena πρότεινε διάφορες μεθόδους που θα μπορούσαν να μετριάσουν τον πλανητικό photobombing. Μερικές από αυτές, περιλαμβάνουν τη χρήση πολλαπλών τηλεσκοπίων για την εξέταση της ίδιας περιοχής ή τη χρήση ενός μόνο τηλεσκοπίου για την παρατήρηση των εξωπλανητών για εκτεταμένη χρονική περίοδο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάκριση του αντικειμένου από το photobomber καθώς κινούνται μέσα στις τροχιές τους.

Δείτε επίσης: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb στρέφει το βλέμμα του στον γαλαξία Cartwheel

Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να λυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που ονομάζεται πλανητικό photobombing.

Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal Letters στις 11 Αυγούστου.

Πηγή: www.space.com