Με γιγάντιες καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, ο Δίας είναι σίγουρα ένας πλανήτης με πολύ ενδιαφέρον. Τώρα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA απαθανάτισε νέες εικόνες του πλανήτη, που τραβήχτηκαν τον Ιούλιο, και παρέχουν μια εκπληκτική θέα στα διάφορα φαινόμενα, τα φεγγάρια και του δακτυλίους του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι παρατηρήσεις του Webb θα δώσουν στους επιστήμονες ακόμη περισσότερες ενδείξεις για την εσωτερική ζωή του Δία.

Οι δύο εικόνες προέρχονται από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου, η οποία διαθέτει τρία εξειδικευμένα φίλτρα που παρουσιάζουν λεπτομέρειες του πλανήτη. Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με την πολίτη επιστήμονα Judy Schmidt για να μεταφράσουν τα δεδομένα του Webb σε εικόνες.

Δείτε επίσης: Πλανητικό photobombing: Πώς οι εξωπλανήτες δυσκολεύουν την αναζήτηση εξωγήινης ζωής;

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα πλάνα τη Δευτέρα.

Οι νέες εικόνες που μας εξασφάλισε το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο δείχνουν στοιχεία που δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι τώρα αλλά και άλλα πράγματα που γνωρίζαμε, με τη διαφορά ότι τώρα τα βλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Στην μια εικόνα του Δία, που δημιουργήθηκε από μια σύνθεση πολλών εικόνων από το James Webb, τα σέλας εκτείνονται σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τον βόρειο και τον νότιο πόλο του πλανήτη. Τα σέλας λάμπουν με ένα φίλτρο, το οποίο επίσης τονίζει το φως που αντανακλάται από τα χαμηλότερα σύννεφα και τις ανώτερες ομίχλες. Ένα διαφορετικό φίλτρο εμφανίζει φως που αντανακλάται από ένα βαθύτερο κύριο σύννεφο.

Δείτε επίσης: Το τρομακτικό Remix της NASA έχει τον ήχο μιας μαύρης τρύπας

Το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο (Giant Red Spot) του Δία, μια καταιγίδα αρκετά μεγάλη για να “καταπιεί” τη Γη, ξεχωρίζει έντονα δίπλα σε αμέτρητες μικρότερες καταιγίδες. Φαίνεται λευκό σε αυτές τις εικόνες, όπως και άλλα σύννεφα, επειδή αντανακλούν πολύ φως.

Μια εικόνα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και δείχνει τους αμυδρούς δακτυλίους γύρω από τον πλανήτη, καθώς και δύο μικροσκοπικά φεγγάρια του Δία, που ονομάζονται Amalthea και Adrastea. Τα ασαφή σημεία στο κάτω φόντο είναι πιθανοί γαλαξίες.

James Webb NASA: Ο Δίας όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!

Δεν έχουμε δει ποτέ τον Δία έτσι. Είναι όλα πολύ απίστευτα“, δήλωσε η Imke de Pater, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Η De Pater ηγήθηκε των παρατηρήσεων του Δία με τον Thierry Fouchet, καθηγητή στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, ως μέρος μιας διεθνούς συνεργασίας για το πρόγραμμα Early Release Science του Webb.”Δεν περιμέναμε πραγματικά ότι θα ήταν τόσο καλό, για να είμαι ειλικρινής“.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες για τον Δία μαζί με τους δακτυλίους του, τους μικροσκοπικούς δορυφόρους και ακόμη και τους γαλαξίες του σε μια εικόνα“, είπε.

Δείτε επίσης: Ίχνη από πατημασιές δεινοσαύρων βρέθηκαν στο Τέξας

Ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύτηκε στο διάστημα στα τέλη του περασμένου έτους και παρατηρεί το σύμπαν από το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες ελπίζουν να δουν την αυγή του σύμπαντος με τον Webb και να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πότε και το πώς σχηματίστηκαν οι πρώιμοι γαλαξίες και τα αστέρια.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο βρίσκεται σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μέτρων από τη Γη.