Το The Last of Us Part I που μόλις κυκλοφόρησε είναι ένα remake του original παιχνιδιού, αλλά μοιάζει περισσότερο με remaster.

Η survival horror επιτυχία της Naughty Dog έκανε πολλά σκαμπανεβάσματα όταν κυκλοφόρησε για το PlayStation 3 το 2013 και ξανά όταν το έκαναν remaster για το PlayStation 4 την επόμενη χρονιά. Τώρα, το στούντιο κυκλοφορεί ένα πλήρες remake από την αρχή για το PlayStation 5.

Ονομάζεται The Last of Us Part I, αυτό το remake έχει σκοπό να φέρει το original του 2013 στο υψηλό γραφικό σημείο αναφοράς που έθεσε το sequel του 2020, The Last of Us Part II. Οπτικά, ναι, το The Last of Us Part I κάνει ακριβώς αυτό. Αλλά αυτό είναι το μόνο που κάνει. Το παιχνίδι είναι λειτουργικά το ίδιο παιχνίδι που παίξατε το 2013 και το 2014 και αν είχατε ένα PS5 και είχατε συνδρομή στο PS Plus, το 2020 επίσης, ενώ το πρώτο remaster κυκλοφόρησε στους παίκτες χωρίς επιπλέον κόστος ως μέρος της συλλογής PS Plus.

The Last of Us Part I: Είναι σαν ένα Remaster αλλά όχι Remake

Μέσα σε ένα χρόνο, θα είμαστε πιο κοντά στο πότε διαδραματίζεται το The Last of Us παρά στο πότε κυκλοφόρησε για πρώτη φορά. Με φόντο το 2033, το παιχνίδι μας κάνει να φανταζόμαστε μια έκδοση της Αμερικής που κατακλύζεται από έναν ιό μανιταριών που μετατρέπει τους πάντες σε τέρατα που τρώνε σάρκα. (Τρομακτικά, η ασθένεια βασίζεται σε έναν πολύ αληθινό μύκητα.) Παίζετε ως ένας τραχύς γενειοφόρος τύπος που ονομάζεται Joel και συνοδεύετε ένα 14χρονο κορίτσι που ονομάζεται Ellie, το οποίο μπορεί να κρατά το μυστικό για να ξεκλειδώσει την θεραπεία για τον ιό. Η ιστορία, που ειπώθηκε σε τέσσερα κεφάλαια, αφορά την ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ τους. Είναι μια όμορφη περιπέτεια και μια ιστορία λύτρωσης, όλα τυλιγμένα με το πρόσχημα μιας αποστολής σωτηρίας του κόσμου.

Δείτε επίσης: Η Nintendo ανακοινώνει την ημερομηνία λήξης του Dragalia Lost

Το The Last of Us Part I έχει λάβει επαίνους από όλη τη σφαίρα gaming. Αυτήν τη στιγμή έχει βαθμολογία 89 στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Metacritic, καθιστώντας το όχι μόνο ένα από τα παιχνίδια με την υψηλότερη βαθμολογία της χρονιάς αλλά και ένα από τα παιχνίδια με την υψηλότερη βαθμολογία στη βιβλιοθήκη του PS5. Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε κριτικούς που λένε ότι είναι ο «καλύτερος» τρόπος για να παίξετε το The Last of Us. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα βρείτε ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί ένα παιχνίδι που ήδη φαινόταν πολύ καλό χρειαζόταν την επεξεργασία του remake.

The Last of Us Part I: Είναι σαν ένα Remaster αλλά όχι Remake

Και οι 2 πλευρές έχουν το δίκιο τους. Το The Last of Us Part I είναι ένα τεχνολογικά εντυπωσιακό αλλά εν τέλει περιττό remake. Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς η διεύρυνση των ρυτίδων στο πρόσωπο του Joel βελτιώνει σημαντικά αυτό που έκανε το original τόσο κλασικό.

Υπάρχει μια πραγματικά εντυπωσιακή σειρά επιλογών accessibility που δεν υπήρχαν στην αρχική εκτέλεση του παιχνιδιού, πολλές από τις οποίες κάνουν το παιχνίδι εύκολο παρόλο που είναι μηχανικά φορτισμένο. Η Naughty Dog χρησιμοποίησε επίσης τα προηγμένα haptic στοιχεία του PS5 controller για προσεγμένα features, όπως η επιλογή να δονείται το χειριστήριο παράλληλα με τον ρυθμό των διαλόγων χαρακτήρων. Οι γραφικές βελτιώσεις είναι εμφανείς, όπως αποδεικνύεται από τη διεξοδική αξιολόγηση της Digital Foundry

.

Πραγματικά, τόσα πολλά από το remaster είναι το ίδιο ακριβώς παιχνίδι, από την clunky σκοποβολή μέχρι τα τούβλα που πετάτε στους εχθρούς. Η Naughty Dog φαίνεται μάλιστα να έχει διατηρήσει τις ίδιες ακριβώς λύσεις σε όλους τους προαιρετικούς γρίφους. Ξεκινώντας από το The Last of Us Part II, που είναι μηχανικά βαθύτερο από κάθε άποψη από το Part I, αυτοί οι περιορισμοί γίνονται προφανείς.

The Last of Us Part I: Είναι σαν ένα Remaster αλλά όχι Remake

Δείτε επίσης: PlayStation: Εξαγορά της Savage Game Studios για android games

Παίζοντας το Part I μας έκανε να αναθεωρήσουμε σοβαρά την τέχνη της επανέκδοσης: Ποιά παιχνίδια αξίζουν ένα συνολικό redux; Ποιό είναι το σημείο αναφοράς για ένα remake σε σχέση με ένα κομψά παραγόμενο remaster; Ένα remake είναι ουσιαστικά ένα νέο παιχνίδι χτισμένο από την αρχή ή κοντά στο original ενώ ένα remaster είναι λίγο-πολύ μια βελτιωμένη έκδοση ενός υπάρχοντος παιχνιδιού.

Το The Last of Us Part I μοιάζει με remake, αλλά σίγουρα δεν φαίνεται σαν να είναι. Σκεφτείτε: Demon’s Souls, Final Fantasy VII Remake, Halo 2 Anniversary. Τα δύο πρώτα κατασκευάστηκαν από το μηδέν και επανασχεδίασαν το αρχικό τους υλικό, σε διάφορους βαθμούς. Το τρίτο ήταν το ίδιο αυτοκίνητο με πιο γυαλιστερή μπογιά. Το The Last of Us Part I είναι πολύ πιο κοντά στο τρίτο, εκτός από το εύχρηστο κουμπί που σας επιτρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των αυθεντικών γραφικών και του εκσυγχρονισμένου respray.

Τα μαγευτικά γραφικά του παιχνιδιού είναι αναμφίβολα υπέροχα και μπορείτε να χαζεύετε τον φωτορεαλισμό με τις ώρες. Η Naughty Dog έχει ποντάρει εδώ και καιρό στα υπερρεαλιστικά γραφικά. Το The Last of Us, στις πολλές του ενσαρκώσεις, περιλαμβάνεται στην λίστα των παιχνιδιών με τα τέλεια γραφικά.

Αλλά το παιχνίδι ωστόσο πάντα αφορούσε την αφήγηση: την αναζήτηση για ελπίδα σε έναν κόσμο που δεν έχει καμία, την αντιμετώπιση ότι ο κόσμος έχει καταστραφεί και ότι είστε ο μόνος επιζών. Είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις και ενδιαφέρον με έναν τρόπο που λίγα παιχνίδια ήταν εκείνη την εποχή. Το 2013, το The Last of Us ήταν ήδη αρκετά εντυπωσιακό οπτικά και αρκετά «ανθρώπινο» για να τραβήξει τους παίκτες στις ζωές των περίπλοκων χαρακτήρων του, για να ξεσηκώσει ένα κύμα συγκίνησης με μια λεπτή έκφραση να διαγράφεται στο πρόσωπο της Ellie.

The Last of Us Part I: Είναι σαν ένα Remaster αλλά όχι Remake

Ολόκληρος ο λογισμός πίσω από το Part Ι είναι τυλιγμένος με το αυτοκόλλητο της τιμής του. Είναι ανάμεσα σε πολλά παιχνίδια τρέχουσας γενιάς που θέτει τη νέα τιμολογιακή βάση στα 70. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα για τους ανθρώπους που ήδη συμμετέχουν σε ένα σχετικά ακριβό χόμπι. Αν είστε νέος παίκτης τότε σίγουρα θα προτιμούσατε να παίξετε το νέο παιχνίδι αντί για το original. Από την οπτική γωνία κάποιου που έχει ξαναπαίξει το παιχνίδι, το να δώσετε 70$ για το remake του παιχνιδιού, φαίνεται σαν αχρείαστη αγορά.

Πηγή: kotaku.com