Για χρόνια, η Βραζιλία ήταν γνωστή για το ότι είχε το πιο ακριβό iPhone στον κόσμο. Αυτό συνέβη με το iPhone 12, το iPhone 13, ακόμη και το iPhone SE τρίτης γενιάς. Αυτή τη φορά, ωστόσο, μια άλλη χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη. Σύμφωνα με έρευνα της Nukeni που κοινοποιήθηκε στο 9to5Mac, η Τουρκία έχει πλέον το πιο ακριβό iPhone 14 στον κόσμο.

Δείτε επίσης: Η κόρη του Steve Jobs κοροϊδεύει τις μέτριες αναβαθμίσεις του iPhone 14 με ένα Meme

Κάθε χρόνο η Nukeni ενημερώνει την κατάταξή της με βάση τις τιμές iPhone που λαμβάνονται από τον ιστότοπο της Apple κάθε χώρας. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το τοπικό νόμισμα και τους τοπικούς φόρους σε κάθε χώρα. Ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να βλέπουν τη Βραζιλία στην κορυφή της λίστας, το iPhone 14 είναι εδώ για να το αλλάξει αυτό.

Δείτε επίσης: Η Apple παρουσίασε τα iPhone 14, νέα μοντέλα Apple Watch & AirPods Pro 2

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα εξετάζει δύο διαφορετικές τιμές για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς οι τοπικοί φόροι σε αυτές τις χώρες διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία (ενώ ορισμένες πολιτείες δεν έχουν καν τοπικούς φόρους). Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η Τουρκία είναι πλέον η χώρα με το πιο ακριβό iPhone 14 στον κόσμο, τουλάχιστον επίσημα.

Χρησιμοποιώντας το iPhone 14 Pro ως παράδειγμα, η έκδοση 128 GB κοστίζει 2.193,15 δολάρια (2,181.10 ευρώ). Η Βραζιλία έρχεται στη δεύτερη θέση με την ίδια συσκευή με τιμή 1.823,19 $. Τα φθηνότερα μέρη για να αγοράσετε ένα iPhone 14 Pro είναι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, όπου η συσκευή κοστίζει 999 $ χωρίς τοπικούς φόρους (993.51 ευρώ) και 1.039,46 $, αντίστοιχα. Άλλες χώρες όπου η αγορά ενός iPhone 14 είναι εξαιρετικά ακριβή είναι η Ινδία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική για το βασικό μοντέλο του iPhone 14, το οποίο ξεκινά από 829 δολάρια στις ΗΠΑ (λαμβάνοντας υπόψη την τιμή χωρίς SIM

). Μετά τις ΗΠΑ, το iPhone 14 των 128 GB κοστίζει 831,29 δολάρια στην Ιαπωνία. Στη συνέχεια, η Τουρκία έρχεται ξανά στην κορυφή της λίστας με την ίδια συσκευή να κοστίζει 1.699,68 δολάρια (1,691.19 Ευρώ) – υπερδιπλάσια τιμή από τις ΗΠΑ.

Τι οδήγησε την Τουρκία στο να αποκτήσει το πιο ακριβό iPhone 14 στον κόσμο;

Όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των συσκευών Apple σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά την Τουρκία, η χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση με ρυθμό πληθωρισμού που έχει ξεπεράσει το 80% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Δείτε επίσης: Η Βραζιλία σταματά τις πωλήσεις iPhone χωρίς φορτιστή

Το 2021, η Apple ανέστειλε τις πωλήσεις προϊόντων στην Τουρκία λόγω του ότι το τοπικό νόμισμα έχασε το 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα σε λίγες ώρες. Μόλις ξαναξεκίνησαν οι πωλήσεις στην Τουρκία, η Apple αύξησε την τιμή των προϊόντων της κατά 25%. Οι τιμές και οι συνδρομές του App Store έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα λόγω της κατάρρευσης του τοπικού νομίσματος.

Και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αυξήσεις τιμών

Φυσικά, η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που υποφέρει από πληθωρισμό. Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Apple αύξησε τις τιμές των προϊόντων της και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – μέσα σε αυτές και η Ελλάδα.

Πηγή πληροφοριών: 9to5mac.com