Μόλις ενάμιση χρόνο μετά την άφιξή του στον Άρη, το Perseverance Rover της NASA έχει ανακαλύψει θεαματικά στοιχεία. Η υπηρεσία αεροδιαστημικής ενημέρωσε σχετικά με τα σημαντικότερα σημεία της επιστημονικής αποστολής μέχρι στιγμής και παρουσίασε δείγματα πετρωμάτων και την ανακάλυψη οργανικής ύλης.

Δείτε επίσης: NASA: Το Perseverance rover βρήκε δέσμη χορδών στην επιφάνεια του Άρη

Ένας βράχος με το όνομα Wildcat Ridge, που βρίσκεται σε μια αρχαία περιοχή ενός δέλτα ποταμού στον κρατήρα Jezero, ήταν ένα από τα σημαντικότερα δείγματα. Το Perseverance Rover συνέλεξε με επιτυχία δύο δείγματα από τον βράχο λασπόπετρας. Το Wildcat Ridge είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό επειδή τα οργανικά μόρια που βρίσκονται σε αυτό θεωρούνται μια πιθανή βιουπογραφή, την οποία η NASA περιγράφει ως ουσία ή δομή που θα μπορούσε να είναι απόδειξη προηγούμενης ζωής, αλλά μπορεί επίσης να έχει παραχθεί χωρίς την παρουσία ζωής.

Η ομάδα του rover τόνισε ότι η εύρεση οργανικής ύλης δεν σημαίνει ότι έχουν βρεθεί απαραίτητα στοιχεία αρχαίας ζωής. Οργανικά μόρια έχουν εντοπιστεί στον Άρη και στο παρελθόν, από το ρόβερ Curiosity στον κρατήρα Gale και επίσης από το Perseverance Rover, το οποίο βρήκε μόρια που περιέχουν άνθρακα νωρίτερα.

Το όργανο Sherloc του ρόβερ ερεύνησε τον βράχο (το Sherloc σημαίνει Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals.) “Στην ανάλυσή του για το Wildcat Ridge, το όργανο Sherloc κατέγραψε τις πιο άφθονες οργανικές ανιχνεύσεις στην αποστολή μέχρι σήμερα“, είπε η NASA.

Δείτε ακόμα: Ποιες εταιρείες θα είναι οι πρώτες που θα φτάσουν στον πλανήτη Άρη;

Οι επιστήμονες βλέπουν γνωστά σημάδια στην ανάλυση του Wildcat Ridge. «Στο μακρινό παρελθόν, η άμμος, η λάσπη και τα άλατα που αποτελούν τώρα το δείγμα Wildcat Ridge, είχαν αποτεθεί υπό συνθήκες όπου η ζωή θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε ευδοκιμήσει», δήλωσε ο επιστήμονας του έργου Perseverance, Ken Farley. “Το γεγονός ότι η οργανική ύλη βρέθηκε σε ένα τέτοιο ιζηματογενές βράχο — γνωστό για τη διατήρηση απολιθωμάτων της αρχαίας ζωής εδώ στη Γη

— είναι σημαντικό.

Το Perseverance Rover δεν είναι εξοπλισμένο για να βρει οριστικά στοιχεία της αρχαίας μικροβιακής ζωής στον κόκκινο πλανήτη. «Η πραγματικότητα είναι ότι το βάρος της απόδειξης για την εγκαθίδρυση ζωής σε έναν άλλο πλανήτη είναι πολύ μεγάλο», είπε ο Farley κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Για αυτό, πρέπει να εξετάσουμε τα πετρώματα του Άρη από κοντά και προσωπικά στα εργαστήρια της Γης.

Το Perseverance  έχει συλλέξει επί του παρόντος 12 δείγματα βράχου, συμπεριλαμβανομένων των κομματιών του Wildcat Ridge και δειγμάτων από ένα άλλο ιζηματογενές βράχο που ονομάζεται Skinner Ridge. Συνέλεξε επίσης δείγματα πυριγενών πετρωμάτων νωρίτερα στην αποστολή, που δείχνουν την επίδραση της ηφαιστειακής δράσης στον κρατήρα πριν από πολύ καιρό.

Δείτε επίσης: MOXIE: Η συσκευή της NASA που παράγει οξυγόνο στον Άρη

Η NASA είναι τόσο χαρούμενη με την ποικιλομορφία των δειγμάτων που συλλέγονται, που εξετάζει το ενδεχόμενο να ρίξει μερικούς από τους γεμάτους σωλήνες στην επιφάνεια σύντομα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μελλοντική εκστρατεία Επιστροφής Δειγμάτων Άρη (MSR). Το MSR είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο για να στείλει ένα προσεδάφιο στον Άρη, να πάρει τα δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη για προσεκτική μελέτη. Η αποστολή είναι υπό ανάπτυξη. Αν όλα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί, αυτοί οι βράχοι θα μπορούσαν να είναι εδώ μέχρι το 2033.

Η πολυπλοκότητα και η σημασία του MSR σημαίνει ότι η NASA και οι συνεργάτες της επεξεργάζονται τρόπους για να εξασφαλίσουν τη συλλογή των δειγμάτων. Υπάρχει ελπίδα ότι το Perseverance θα εξακολουθεί να λειτουργεί σε καλή κατάσταση μέχρι την άφιξη του MSR και θα είναι σε θέση να το συναντήσει και να παραδώσει τα δείγματα.