Ο Κρόνος μπορεί να είναι ο πιο διάσημος πλανήτης με δακτυλίους, αλλά δεν είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Ποσειδώνας έχει επίσης δακτυλίους, οι οποίοι είναι συνήθως ελάχιστα ορατοί, αλλά αποτυπώνονται φωτεινοί και καθαροί σε μια νέα εικόνα από το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου, το James Webb. Προηγουμένως, είχε δημοσιευτεί άλλη μια φωτογραφία από το Webb που έδειχνε τους σχεδόν αόρατους δακτυλίους του Δία, αποδεικνύοντας ότι το τηλεσκόπιο δεν είναι μόνο χρήσιμο για τη μελέτη πολύ μακρινών γαλαξιών, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Δείτε επίσης: Θα βρούμε ζωή και αλλού στο σύμπαν τα επόμενα 25 χρόνια

Η εικόνα του Ποσειδώνα καταγράφηκε χάρη στο όργανο NIRCam του James Webb και γι’ αυτό το λόγο ο Ποσειδώνας δεν εμφανίζεται με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα του, το οποίο προκαλείται από το μεθάνιο στην ατμόσφαιρά του. Αυτό το μεθάνιο απορροφά το υπέρυθρο φως και δημιουργεί σκοτεινά μπαλώματα. Αλλά μπορείτε να δείτε τα σύννεφα πάγου μεθανίου του πλανήτη ως ελαφρύτερα μπαλώματα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, επειδή αυτά τα σύννεφα αντανακλούν το φως του ήλιου και φαίνονται να λάμπουν έντονα.

Ο Ποσειδώνας είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (4,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο) και σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να τον δούμε τόσο καλά. Επομένως, η νέα εικόνα του James Webb παρέχει σημαντικά δεδομένα στους επιστήμονες.

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από την τελευταία φορά που είδαμε αυτούς τους αχνούς, σκονισμένους δακτυλίους του Ποσειδώνα και αυτή είναι η πρώτη φορά που τους βλέπουμε σε υπέρυθρο“, δήλωσε η επιστήμονας Heidi Hammel.

Δείτε επίσης: James Webb: Στρέφει το “βλέμμα” του στον Άρη για πρώτη φορά

James Webb: Τι δείχνει αυτή η νέα εικόνα του Ποσειδώνα με τους δακτυλίους του;

Αυτή η εικόνα είναι εντυπωσιακή και ταυτόχρονα δείχνει μερικά βασικά χαρακτηριστικά του πλανήτη. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε πολλά από τα φεγγάρια του Ποσειδώνα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φεγγαριού, του Τρίτωνα. Παρόλο που ο Ποσειδώνας έχει συνολικά 14 γνωστά φεγγάρια, αυτό το ένα φεγγάρι

αποτελεί το 99,5% της μάζας που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη. Περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον Ποσειδώνα. Στην εικόνα, ο Τρίτωνας είναι η πολύ φωτεινή κουκκίδα που βρίσκεται πάνω και στα αριστερά του Ποσειδώνα.

Πιο κοντά στον Ποσειδώνα, φαίνονται μερικά από τα μικρότερα φεγγάρια όπως τα Galatea, Naiad, Thalassa, Larissa, Despina και Proteus.

Δείτε επίσης: James Webb: Εντυπωσιακή εικόνα από το νεφέλωμα του Ωρίωνα

Ένα άλλο ορατό χαρακτηριστικό στην εικόνα είναι αυτό που η NASA περιγράφει ως μια λεπτή γραμμή φωτεινότητας γύρω από τον ισημερινό του πλανήτη, η οποία πιστεύεται ότι σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο κινείται η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα. Ο πλανήτης έχει μια παχιά ατμόσφαιρα που χωρίζεται σε άνω και κάτω τμήματα και αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι δυναμική, με τα σύννεφα να κινούνται και να αλλάζουν με τον καιρό του πλανήτη με ανέμους και καταιγίδες. Γύρω από τον ισημερινό, τα αέρια στην ατμόσφαιρα θερμαίνονται και κατεβαίνουν, λάμποντας πιο έντονα στο υπέρυθρο φως λόγω της θερμότητάς τους και δημιουργώντας τη φωτεινή ζώνη που φαίνεται στην εικόνα.

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό που δεν είναι αρκετά ορατό στην εικόνα, είναι ο βόρειος πόλος του Ποσειδώνα. Λόγω του τρόπου με τον οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης, είναι δύσκολο να παρατηρήσει κάποιος αυτόν τον πόλο, αν και φαίνεται να υπάρχει κάποια φωτεινότητα, την οποία η NASA περιγράφει ως ενδιαφέρουσα. Στο νότιο πόλο του πλανήτη, υπάρχει μια δίνη με σύννεφα που στροβιλίζονται γύρω του.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η εικόνα είναι εντυπωσιακή. Το James Webb πρόκειται να στρέψει το βλέμμα του ξανά στον Ποσειδώνα μέχρι το τέλος του χρόνου. Περιμένουμε με ανυπομονησία!

Πηγή: www.slashgear.com