Ένα πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο, με το όνομα Alice, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση την Τρίτη το πρωί στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Το αεροπλάνο δημιουργήθηκε από την ισραηλινο-αμερικανική startup Eviation.

Εάν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας πιστοποιήσει τελικά το μικρό αεροπλάνο για τη μεταφορά επιβατών, θα μπορούσε να γίνει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό εμπορικό αεροπλάνο.

Δείτε επίσης: Τα ηλεκτρικά Semi Truck της Tesla εντοπίστηκαν σε μερικές περιοχές

Το ηλεκτρικό αεροσκάφος κατασκευάστηκε για να μεταφέρει εννέα επιβάτες και δύο πιλότους και απογειώθηκε από τη Moses Lake της Ουάσιγκτον, την Τρίτη το πρωί.

Πρώτη πτήση για το πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο Alice

Το αεροπλάνο έκανε μια πτήση 8 λεπτών, φτάνοντας τα 3.500 πόδια ύψος (1.066 μέτρα).

Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση. Στόχος, όμως, της εταιρείας είναι να δείξει ότι αυτά τα ηλεκτρικά αεροπλάνα είναι βιώσιμα ως αεροσκάφη για να εξυπηρετούν άτομα που μετακινούνται συχνά για τη δουλειά τους, πετώντας σε ύψος περίπου 15.000 ποδιών (4.572 μέτρα).

Το Alice σχεδιάστηκε από μηχανικούς στο Ισραήλ και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ο ιδρυτής της Eviation, Omer Bar-Yohay, είχε πει πέρυσι σε συνέντευξή ότι το ηλεκτρικό αεροπλάνο Alice φέρνει τη “νέα εποχή στην αεροπορία“.

Έχουμε ένα προϊόν που είναι βιώσιμο, είναι οικονομικά βιώσιμο, καθώς είναι φθηνό στη λειτουργία και τη συντήρηση και είναι και κοινωνικά βιώσιμο – αυτός είναι ένας τρόπος μεταφοράς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι“, είχε δηλώσει ο Bar-Yohay.

Δείτε επίσης: Η Hertz παραγγέλνει 175.000 ηλεκτρικά οχήματα από την GM

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες και οι τεχνολογίες μπαταριών με τα οποία είναι εξοπλισμένο το πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο Alice, δείχνουν το δρόμο μια “την τρίτη εποχή της αεροπορίας“, όπου “έχουμε μια ωριμότητα στοιχείων και προηγμένων υλικών, την κοινωνική βούληση και τις οικονομικές δυνατότητες”

, δήλωσε ο Bar-Yohay.

Βέβαια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eviation, παραδέχτηκε ότι το πρότυπο ηλεκτρικό αεροπλάνο Alice που απογειώθηκε την Τρίτη δεν είναι το τελικό μοντέλο που θα παρουσιάσει η εταιρεία αργότερα.

Πρώτη πτήση για το πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο Alice

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του χρειάζεται να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην τεχνολογία μπαταριών για να κάνει η Eviation τα σχέδιά της βιώσιμα.

Δείτε επίσης: Ηλεκτρικό ποδήλατο (E-bike): Αξίζει η αγορά του;

Σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο, ο CEO είχε θέσει ως στόχο την πιστοποίηση ενός μοντέλου παραγωγής του αεροπλάνου προς εξυπηρέτηση επιβατών το 2024. Τη Δευτέρα ωστόσο, είπε ότι ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί πιθανώς αρκετά αργότερα.

Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει αεροσκάφη για μεταφορά φορτίων.

Ο χώρος της “ηλεκτρικής αεροπορίας” εξελίσσεται όλο και περισσότερο τόσο μέσω startups όσο και μέσω καθιερωμένων αεροπορικών εταιρειών. Η NASA έδωσε 253 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2021 στην GE Aviation και τη magniX για να φέρουν την τεχνολογία στους στόλους των ΗΠΑ έως το 2035. Οι υποστηρικτές της “ηλεκτρικής αεροπορίας” προβλέπουν ότι το ηλεκτρικό αεροπλάνο Alice και άλλα παρόμοια αεροσκάφη θα γίνουν τόσο συνηθισμένα όσο κάθε άλλο μέσο μεταφοράς μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.