Predator Ελλάδα: Ένα ακόμα έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το inside story, δείχνει ποια είναι η σχέση του Φέλιξ Μπίτζιος με την Intellexa και πως εξακολουθεί έως τώρα να ελέγχει το 35% της εταιρείας.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 το inside story σε ρεπορτάζ με τίτλο «Predatorgate: Ο δεύτερος μέτοχος της Intellexa AEPredatorgate: Ο δεύτερος μέτοχος της Intellexa AE», αποκάλυψε ότι μέτοχος στην Intellexa, την εταιρεία που ίδρυσε ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν και εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπίας Predator, ήταν από τον Μάιο του 2020 και ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Μέσω συνδεδεμένης με αυτόν κυπριακής εταιρείας, της Santinomo Limited –που είχε ιδρύσει τον Σεπτέμβριο του 2019– ο Μπίτζιος απέκτησε το 35% της ελληνικής ανώνυμης εταιρείας Intellexa ΑΕ τον Μάιο του 2020, λίγους μήνες μετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα.

Δείτε Ακόμα: Predator παρακολουθήσεις – Έτσι στόχευσαν πολιτικούς, πολίτες και εταιρείες!

Η Santinomo Limited είναι –σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ μας– κομβική εταιρεία στην υπόθεση της παράνομης παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό κατασκοπίας Predator και την στοχοποίηση Ελλήνων πολιτικών, καθώς βοήθησε στη μετεγκατάσταση των εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν στην Ελλάδα μετά την «εκδίωξή» του από την Κύπρο, εξαιτίας του σάλου που ξέσπασε για το λεγόμενο «κατασκοπευτικό βαν», που ο ίδιος διαφήμισε σε βίντεο του περιοδικού Forbes.

Με ετεροχρονισμένη ανάρτηση στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2022 (μία ημέρα προτού γίνει γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εκτός από την στόχευσή του με Predator ήταν και στο στόχαστρο επισυνδέσεων της ΕΥΠ), ο γραμματέας της Santinomo Limited, η επίσης κυπριακή εταιρεία του λογιστή Ηλία Κυριακίδη Finsol Enterprises, βεβαιώνει πως οι 1.000 μετοχές της εταιρείας Santinomo Limited έχουν μεταβιβασθεί από τον Φέλιξ Μπίτζιο στην Thalestris Limited, μητρική της Intellexa ΑΕ, και μάλιστα 18 μήνες πριν, στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Δηλαδή ο Φέλιξ Μπίτζιος εμφανίζεται να πουλά την κυπριακή Santinomo Limited στην ιρλανδική Thalestris στις 18 Δεκεμβρίου 2020 και αυτό δηλώνεται 18 μήνες μετά στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου. Η Thalestris Limited, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν (εκ των συνιδρυτών της Intellexa), είναι μητρική εταιρεία σε αρκετές θυγατρικές που έχουν ιδρυθεί σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Ιρλανδία και Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Δείτε Ακόμα: Υποκλοπές- 8.000.000€ κοστίζει η αγορά του Predator spyware;

Πάντως, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, 13 μέρες μετά τη συναλλαγή, στη λίστα των θυγατρικών της Thalestris δεν εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited του Φέλιξ Μπίτζιου – το δε ποσοστό της μητρικής στην ελληνική Intellexa AE παρέμενε στο 65%.

Έγγραφα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το inside story, δείχνουν ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος εξακολουθεί έως τώρα να βρίσκεται στα χαρτιά πίσω από την Santinomo Limited (κατέχοντας άμεσα στο 100% των μετοχών της) και άρα μέσω αυτής να ελέγχει ακόμη το 35% της Intellexa AE. Με βάση αυτό το νέο εύρημα συνάγεται το συμπέρασμα ότι ένα από τα δύο έγγραφα που είναι αναρτημένα στην Έφορο Εταιρειών Κύπρου δεν λέει την αλήθεια, καθώς δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο συνθήκες, δηλαδή και να έχει πουλήσει ο Μπίτζιος την εταιρεία Santinomo Limited στην Thalestris από τον Δεκέμβριο του 2020 και να εμφανίζεται έως και πριν λίγες ημέρες (28/09/2022) ως ο πραγματικός δικαιούχος του 100% της Santinomo Limited, η οποία με τη σειρά της, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα έγγραφα, κατέχει το 35% της Intellexa AE.

Κάποιος λέει ψέματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε την Κύπρο –και την Ελλάδα, που δεν το έχει εφαρμόσειΠαραμένει το σκοτάδι στη λίστα μεγαλοοφειλετών και το μητρώο πραγματικών δικαιούχων– να δημιουργήσει ένα αρχείο με τους πραγματικούς δικαιούχους σε κάθε εταιρεία (Ultimate Beneficiary Owner-UBO), κάτι που η Κύπρος άρχισε να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2021Έναρξη λειτουργίας μητρώου Πραγματικών δικαιούχων Εταιρειών και άλλων νομικών οντοτήτων | Κλάδος Εταιρειών – Κυπριακή Δημοκρατία. Σε ανύποπτο λοιπόν χρόνο, κάποια στιγμή ανάμεσα στον Μάρτιο του 2021, που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, και στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, κάποιος αρμόδιος πήγε για λογαριασμό της Santinomo Limited στο αρχείο του Eφόρου Eταιρειών και καταχώρισε τον Φελιξ Μπίτζιο ως «τελικό δικαιούχο» της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση αυτό συνέβη μετά τη μεταβίβαση των μετοχών του Μπίτζιου, που φέρεται να έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, καθώς τότε δεν λειτουργούσε ακόμα το αρχείο του τελικού δικαιούχου. Όσες εταιρείες δεν έχουν δηλώσει τελικό δικαιούχο εμφανίζουν κενό το σχετικό πεδίο. Συνεπώς, είτε η δήλωση του τελικού δικαιούχου της Santinomo Limited είναι ψευδής, ή η εκ των υστέρων δήλωση της 4ης Αυγούστου 2022 για τη μεταβίβαση μετοχών. «Και τα δύο δεν μπορεί να είναι αληθή», είπαν στο inside story πηγές από τρία δικηγορικά γραφεία, δύο στην Κύπρο και ένα στην Αθήνα.

Για να το διατυπώσουμε ακόμη πιο απλά: στις 18 Δεκεμβρίου (σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, στις 4 Αυγούστου 2022), ο Φέλιξ Μπίτζιος μεταβιβάζει την ιδιοκτησία της Santinomo Limited στην Thalestris. Κάποια στιγμή σε μεταγενέστερο χρόνο της αγοραπωλησίας, πιο συγκεκριμένα από τις 16 Μαρτίου του 2021 και μετά, την ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία οι εταιρείες μπορούσαν να ξεκινήσουν να καταχωρούν τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους στο κυπριακό μητρώο UBO, κάποιος δηλώνει στο μητρώο αυτό ως πραγματικό δικαιούχο της εταιρείας Santinomo Limited τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Παρεμπόδιση ξεπλύματος

Η επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί τελικού δικαιούχου στην Κύπρο κρίθηκε αναγκαίαΑπόφαση Υπουργικού Συμβουλίου-Έφορος Εταιρειών Αρμόδια Αρχή Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων εταιρειών και άλλων νομικών οντοτήτων επειδή: «Στο πλαίσιο μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, της 4ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ 2015/849SUMMARY OF: Directive (EU) 2015/849 — prevention of the use of the financial system for the purposes of money laundering or terrorist financing) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Μαΐου 2015, που αφορά στην παρεμπόδιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το άρθρο 61Α(4)(α) του “περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας Νόμων του 2007 έως 2019” προβλέπει για την τήρηση κεντρικού μητρώου πραγματικών δικαιούχων εταιρειών και άλλων νομικών οντοτήτων (Ν13(Ι)/2018)».

H Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Ισπανία και τη Φινλανδία ήταν από τις χώρες που δεν είχαν εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το αρχείο του τελικού δικαιούχου το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς ΔιαφάνειαςTransparency International EU. Την άνοιξη του 2022 η Ελλάδα είχε ένα είδος αρχείουUBO registers in Europe | Blockint, αλλά δεν ήταν προσβάσιμο σε όλους, ενώ το κυπριακό αρχείο ήταν ανοιχτό μόνο σε επαγγελματίες που κάνουν νομικό και οικονομικό έλεγχο.

Όταν η Κύπρος αποφάσισε να επιβάλει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το αρχείο των πραγματικών δικαιούχων, εφάρμοσε μία λύση που χαρακτηρίζει ως «ενδιάμεση»: έδωσε στις εταιρείες διαδοχικές προθεσμίες για να δηλώσουν τους τελικούς δικαιούχους τους, η τελευταία από τις οποίες ήταν στις 31 Ιουλίου 2022. Έκτοτε, αυτό που ισχύει για τις νέες εταιρείες που ιδρύονται ή τις παλιές που αλλάζουν τελικό δικαιούχο είναι η προθεσμία των 14 ημερών για να τον δηλώσουν. Παρόλα αυτά η Κύπρος δεν επιβάλλει ακόμα πρόστιμα σε όσους αμελούν να το κάνουν. Ασχέτως αυτού, η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών έχει προσαρμοσθεί και έχουν δηλώσει τους πραγματικούς τους δικαιούχους.

Σε σχέση με την εταιρεία Santinomo Limited, η προθεσμία για τη δήλωση του τελικού δικαιούχου έχει παρέλθει, αφού φέρεται να άλλαξε χέρια στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Παρόλα αυτά, ως τελικός δικαιούχος εμφανίζεται ακόμα ο Φέλιξ Μπίτζιος. Το γεγονός ότι αυτό δεν αποτυπώνεται μπορεί να είναι τσαπατσουλιά ή και σκοπιμότητα.

Δυσαρέσκεια και αδιαφάνεια

Πάντως η ετεροχρονισμένη δήλωση μεταβίβασης μετοχών της Santinomo Limited, που κατέχει το 35% της Intellexa AE, φαίνεται ότι δεν έγινε δεκτή και μέσα στον όμιλο του Ταλ Ντίλιαν ευμενώς, καθώς δημιουργούνται προβλήματα τόσο στην ιρλανδική εταιρεία, που με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2020 (δημοσιεύθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου 2021) φαίνεται κατά 65% κάτοχος της ελληνικής εταιρείας του Ντίλιαν (αντί για 100%, αν ισχύει η δήλωση της 4.8.2022 σύμφωνα με την οποία η Thalestris είναι κατά 100% μέτοχος της ελληνικής Intellexa μέσω Santinomo Limited), ενώ η αλλαγή μετόχων πρέπει λογικά να συνοδευθεί από αλλαγή γραμματέων και διευθυντών.

Νομικές πηγές στην Λευκωσία και τη Λεμεσό διευκρίνιζαν χθες μιλώντας στο inside story ότι «οι αρμόδιοι για την έρευνα των υποκλοπών εισαγγελείς θα πρέπει να ασχοληθούν με το κατά πόσον οι αντιφατικές δηλώσεις των τελευταίων δύο μηνών έχουν σχέση με την αλήθεια, καθώς στον Έφορο Εταιρειών καταγράφονται οι δηλώσεις των μετόχων, διευθυντών και γραμματέων των εταιρειών χωρίς να είναι σε θέση ο/η έφορος να εξετάσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η διαλεύκανση του πραγματικού (άμεσου ή έμμεσου) ρόλου του Φέλιξ Μπίτζιου στην Intellexa ΑΕ, πέρα από την αποκατάσταση της αλήθειας έχει σημασία και για τουλάχιστον έναν πρόσθετο λόγο: Διότι όπως προκύπτει από νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότηταςΟ Γ. Λαβράνος πίσω από την KRIKEL – Πως επιχειρήθηκε η εξαπάτηση της Βουλής [Aποκαλυπτικά ντοκουμέντα] | tvxs.gr, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μαζί με τον στενό συνεργάτη του Γιάννη Λαβράνο είχαν εμπλοκή σε διαχειριστικά ζητήματα της εταιρείας Krikel, η οποία από το 2018 και μετά έχει αναδειχθεί σε προτιμητέο επίσημο προμηθευτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έκτοτε υπουργείο και Krikel έχουν υπογράψει επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του inside story η εταιρεία αυτή συνδέεται (με σύμβαση υπεργολαβίας) και με το σύστημα νόμιμης συνακρόασης που προμηθεύτηκε το 2021 η ΕΥΠ από την ιταλική RCS Lab. Επίσης όπως έχει αποκαλύψειΑπό τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator το inside story, ο Φέλιξ Μπίτζιος μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας ιδιοκτησίας του (Viniato Limited) είχε αναλάβει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Krikel το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, έναντι αμοιβής.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου, με αφορμή την κοινή δημοσίευση ρεπορτάζ των Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου με τίτλο «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator»Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator | Reporters United, οι δύο δημοσιογράφοι προσωπικά, οι Reporters United και η Εφημερίδα Συντακτών έλαβαν εξώδικοΤέταρτο εξώδικο σε ΕφΣυν και Reporters United για την έρευνα των υποκλοπών – αυτή τη φορά από τον Φέλιξ Μπίτζιο | Reporters United από τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος μεταξύ άλλων απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «πρόσωπο-κλειδί» που του απέδωσαν οι συντάκτες του ρεπορτάζ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος του στην Intellexa (και λοιπών σχετιζόμενων με αυτήν εταιρειών) ήταν απλώς αυτός του αναπληρωματικού συμβούλου-διαχειριστή και πως δεν συνδέεται με κανέναν απολύτως τρόπο με τις εταιρείες αυτές «ήδη από τις 30 Ιουνίου 2021».

To inside story απηύθυνε συγκεκριμένα γραπτά ερωτήματα μέσω email στον Φέλιξ Μπίτζιο, ζητώντας να μας εξηγήσει πού οφείλεται η αναντιστοιχία που εντοπίσαμε στα αναρτημένα έγγραφα στον Έφορο Κύπρου για την εταιρεία Santinomo Limited. Από τους δηλωμένους ως εκπροσώπους της ιρλανδικής Thalestris ζητήσαμε να μας ενημερώσουν αν η εταιρεία Santinomo Limited ανήκει στον όμιλο εταιρειών Thalestris και πότε έγινε η μεταβίβαση. Mέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση.