Η Uber επανέρχεται στο παιχνίδι των robotaxis, μόνο που αυτή τη φορά βασίζεται σε μια τρίτη εταιρεία για να χειριστεί την τεχνολογία self-driving.

Δείτε επίσης: Uber: Πρώην στέλεχος κρίθηκε ένοχο για απόκρυψη παραβίασης δεδομένων

Η Motional, η κοινοπραξία Aptiv-Hyundai που εμπορευματοποιεί την τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων, θα θέσει το robotaxis της στο δίκτυο Uber αργότερα μέσα στην χρονιά ως μέρος μιας 10ετούς συμφωνίας λειτουργίας που τελικά θα εξαπλωθεί σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Η συμφωνία έρχεται ένα χρόνο μετά τη σύναψη συνεργασίας των δύο εταιρειών για τη δοκιμή αυτόνομου delivery στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια χρησιμοποιώντας τα αυτόνομα οχήματα της Motional.

Όπως και με το πιλότο παράδοσης, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει τα πλήρως ηλεκτρικά αυτόνομα οχήματα της Motional Hyundai Ioniq 5. Η Uber και η Motional δεν έχουν αποκαλύψει πού θα κυκλοφορήσει πρώτα.

Δείτε επίσης: YouTubers δοκιμάζουν το Crash Detection του iPhone 14

Η κίνηση υποδηλώνει τη στρατηγική της Uber. Η εταιρεία λέει ότι δεν σκοπεύει τα AV να αντικαταστήσουν εντελώς τους οδηγούς και τους ταχυμεταφορείς και ότι το μέλλον θα είναι υβριδικό.

Η τεχνολογία automated driving αποτελεί εδώ και πολύ καιρό εγχείρημα της Uber. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δική της μονάδα self-driving, Uber ATG, το 2015, αλλά το εγχείρημα δεν ήταν ευτυχές – το κόστος ήταν τεράστιο και υπήρχε και κίνδυνος να βλάψει το brand αφού ένα από τα δοκιμαστικά AV της Uber (με έναν άνθρωπο χειριστή) χτύπησε και σκότωσε έναν πεζό. Η Uber πούλησε τη μονάδα στην Aurora το 2020 ως μέρος μιας περίπλοκης συμφωνίας.

Τώρα, η Uber φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει το κόστος του σχεδιασμού και της εκπαίδευσης αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων, ενώ θα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα των self-driving αυτοκινήτων.

Η Uber συνεργάζεται με τη Motional από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν και οι δύο άρχισαν να εφαρμόζουν πιλοτικά την αυτόνομη παράδοση για το Uber Eats στην Καλιφόρνια, το οποίο η Motional λέει ότι έκτοτε επεκτάθηκε για να περιλαμβάνει περισσότερα εστιατόρια.

Δείτε επίσης: Η Uber συνδέει την πρόσφατη επίθεση με την ομάδα Lapsus$

Αυτό μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το πού θα λανσάρουν οι εταιρείες μια υπηρεσία robotaxi – τουλάχιστον για πρώτη φορά – καθώς η Motional έχει ήδη άδεια να δοκιμάσει τα AV της — με οδηγό ασφαλείας — στην Καλιφόρνια. Η startup είπε στο TechCrunch ότι έχει υποβάλει αίτηση και για άδεια δοκιμής χωρίς οδηγό, πέρυσι επέκτεινε τις δοκιμές οδήγησης στη Νότια Καλιφόρνια και ελπίζει να επεκτείνει τις δοκιμές για να συμπεριλάβει τη λειτουργία χωρίς οδηγό.

Πηγή πληροφοριών: techcrunch.com