Η Intel Corp. σχεδιάζει μια σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων της, προκειμένου να μειώσει το κόστος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην αγορά προσωπικών υπολογιστών.

Δείτε επίσης: Intel: Διέρρευσε ο source code για το BIOS των Alder Lake CPUs και είναι αυθεντικός

Οι απολύσεις θα ανακοινωθούν ήδη από αυτόν τον μήνα, με την εταιρεία να σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση περίπου την ίδια στιγμή με την κυκλοφορία της έκθεσης κερδών για το τρίτο τρίμηνο στις 27 Οκτωβρίου. Ο κατασκευαστής chip είχε 113.700 υπαλλήλους τον Ιούλιο.

Ορισμένα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και του μάρκετινγκ της Intel, θα μπορούσαν να δουν περικοπές που επηρεάζουν περίπου το 20% του προσωπικού.

Η Intel αντιμετωπίζει μια απότομη πτώση της ζήτησης για επεξεργαστές υπολογιστών, την κύρια δραστηριότητα της και αγωνίστηκε να κερδίσει ξανά μερίδιο αγοράς που χάθηκε από ανταγωνιστές όπως η Advanced Micro Devices Inc. Τον Ιούλιο, η εταιρεία προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις του 2022 θα ήταν περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερες από ότι αναμενόταν προηγουμένως. Οι αναλυτές προβλέπουν πτώση των εσόδων στο τρίτο τρίμηνο κατά περίπου 15%. Και τα κάποτε αξιοζήλευτα περιθώρια κέρδους της Intel έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Intel δήλωσε νωρίτερα ότι θα μπορούσε να κάνει αλλαγές για να βελτιώσει τα κέρδη. «Μειώνουμε επίσης τα βασικά έξοδα το ημερολογιακό έτος 2022 και θα προσπαθήσουμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Pat Gelsinger.

Δείτε ακόμα: Linux Kernel 5.19.12: Σφάλμα μπορεί να καταστρέψει τις οθόνες σε Intel-based laptops

Το τελευταίο μεγάλο κύμα απολύσεων της Intel σημειώθηκε το 2016, όταν απέλυσε περίπου 12.000 υπαλλήλους ή το 11% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της. Η εταιρεία έκανε μικρότερες περικοπές από τότε και έκλεισε πολλά τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων mobile modem και drone

. Όπως πολλές εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, η Intel επίσης πάγωσε τις προσλήψεις νωρίτερα φέτος, όταν οι συνθήκες της αγοράς επιδεινώθηκαν και οι φόβοι για ύφεση αυξήθηκαν.

Οι πωλήσεις υπολογιστών μειώθηκαν κατά 15% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την IDC. Η HP Inc., η Dell Technologies Inc και η Lenovo Group Ltd., που χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές της Intel στους φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές τους, υπέστησαν όλες απότομες πτώσεις.

Με τις τιμές των υπολογιστών να παραμένουν στάσιμες και τη ζήτηση να ελαττώνεται, η Intel μπορεί επίσης να χρειαστεί να επιδιώξει περικοπή μερισμάτων για να αντισταθμίσει τις αντίξοες ταμειακές ροές,. Ωστόσο, το σχέδιο της Intel να πουλήσει μετοχές της εταιρείας τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης Mobileye σε μια αρχική δημόσια προσφορά μπορεί να αμβλύνει αυτές τις ανησυχίες.

Δείτε επίσης: Intel Arc A770: Η νέα GPU που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο

Ταυτόχρονα, η εταιρεία δέχεται έντονες πιέσεις από τους επενδυτές για να στηρίξει τα κέρδη της. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% το 2022, με μία βουτιά 20% να σημειώνεται μόνο τον τελευταίο μήνα.