Ο Ουκρανός πρέσβης Andrij Melnyk έβρισε τον Elon Musk αφού ο δισεκατομμυριούχος πρότεινε να επιτραπεί στη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία.

Το δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink του Elon Musk δεν θα παρέχεται πλέον στους Ουκρανούς δωρεάν και προφανώς έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να πληρώσει.

Η είδηση ​​έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Ουκρανός πρέσβης Andrij Melnyk απάντησε στην πρόταση του Elon Musk ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να τερματιστεί, μεταξύ άλλων, επιτρέποντας επίσημα στη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία.

Ο Musk είπε ότι «απλώς ακολουθεί τη σύσταση» του Ουκρανού πρέσβη.

Το Starlink ήταν μια ζωτική πηγή επικοινωνίας για τον στρατό της Ουκρανίας με περίπου 20.000 δωρεές, με κόστος «80 εκατομμύρια δολάρια και θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους», έγραψε ο Elon Musk την Παρασκευή στο Twitter.

Ωστόσο, το CNN αναφέρει ότι η SpaceX ζήτησε από το Πεντάγωνο να πληρώσει για τη χρήση του Starlink από την Ουκρανία – η οποία θα μπορούσε να κοστίσει κοντά στα 120 εκατομμύρια δολάρια για το υπόλοιπο του έτους.

Ο Ουκρανός πρέσβης έβρισε τον Musk – Τέλος το Starlink στην Ουκρανία

Δείτε επίσης: Elon Musk: Η κινεζική κυβέρνηση δεν θέλει το Starlink στην Κίνα

«Δεν είμαστε σε θέση να δωρίσουμε περαιτέρω terminals στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε τα υπάρχοντα terminals για αόριστο χρονικό διάστημα», έγραψε στο Πεντάγωνο ο διευθυντής κυβερνητικών πωλήσεων της SpaceX.

«Η SpaceX αντιμετωπίζει τρομερά δύσκολες αποφάσεις εδώ. Δεν νομίζω ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν πρόσθετα terminals ή υπηρεσίες όπως ζητήθηκε από τον στρατηγό [Valerii] Zaluzhniy [διοικητή της Ουκρανίας]», έγραψε ένας εξωτερικός σύμβουλος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη πληρώσει για περισσότερα από 1.330 terminals από τη SpaceX του Elon Musk για αποστολή στην Ουκρανία, με την ίδια τη SpaceX να δωρίζει 3.670 terminals. Τα terminals θα έρχονται με τρεις μήνες «απεριόριστων δεδομένων».

Ωστόσο, τώρα θα μπορούσαν να προκύψουν εντάσεις μετά τα σχόλια του Musk για τον πόλεμο. «Επαναλάβετε τις εκλογές για τις προσαρτημένες περιοχές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Η Ρωσία φεύγει αν αυτή είναι η βούληση του λαού», έγραψε ο Musk.

«Η Κριμαία είναι τυπικά μέρος της Ρωσίας, όπως ήταν από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ). Εξασφαλισμένη η παροχή νερού στην Κριμαία.» – Η Ουκρανία παραμένει ουδέτερη.

Ο Ουκρανός πρέσβης έβρισε τον Musk – Τέλος το Starlink στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης: Το Starlink Satellite Broadband ενεργό σε όλες τις ηπείρους

«Αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι το αποτέλεσμα στο τέλος – απλώς ένα είναι το ερώτημα πόσοι θα πεθάνουν μέχρι τότε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια πιθανή, αν και απίθανη, έκβαση αυτής της σύγκρουσης είναι ο πυρηνικός πόλεμος».

Αργότερα ο Musk πρόσθεσε: «Η Ρωσία κάνει μερική κινητοποίηση. Πηγαίνουν σε πλήρη πολεμική κινητοποίηση εάν η Κριμαία κινδυνεύει. Ο θάνατος και στις δύο πλευρές θα είναι καταστροφικός. Η Ρωσία έχει πάνω από 3 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ουκρανία, επομένως η νίκη για την Ουκρανία είναι απίθανη σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Αν ενδιαφέρεστε για τον λαό της Ουκρανίας, αναζητήστε ειρήνη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ακολούθησε μια δική του δημοσκόπηση στο Twitter, ρωτώντας τους οπαδούς του ποιόν Elon Musk προτιμούν, «Αυτός που υποστηρίζει την Ουκρανία» ή «Αυτός που υποστηρίζει τη Ρωσία».

Πηγή: www.independent.co.uk