Οι προγραμματιστές και οι tech workers απολαμβάνουν τις δουλειές τους αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα τους εμποδίσει από το να αναζητήσουν κάτι νέο σε μια φαινομενικά ανοδική αγορά εργασίας τεχνολογίας.

Δείτε επίσης: Αν χρησιμοποιείς emoji και slang στην δουλειά, μπορεί να σε απολύσουν 🤡

Η Έκθεση Δεξιοτήτων και Μισθών Πληροφορικής του 2022 της Skillsoft ερεύνησε σχεδόν 8.000 επαγγελματίες πληροφορικής και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων παγκοσμίως για να κατανοήσει την τρέχουσα κατάσταση των δεξιοτήτων, της κατάρτισης, των αμοιβών και της ικανοποίησης από την εργασία στον κλάδο.

Δείτε επίσης: Οι ομάδες IT δεν μπορούν να ηρεμήσουν όταν είναι εκτός δουλειάς

Διαπιστώθηκε ότι το 66% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων πληροφορικής αναγνωρίζουν κενά δεξιοτήτων στις ομάδες τους, ένα πρόβλημα που οφείλεται τόσο στις δυσκολίες πρόσληψης και διατήρησης εργαζομένων, όσο και από την ανεπαρκή επένδυση σε ευκαιρίες κατάρτισης και ανάπτυξης του υπάρχοντος προσωπικού.

Το 2022, το 63% των ηγετών πληροφορικής δεν μπόρεσαν να καλύψουν τρεις ή και παραπάνω θέσεις, σύμφωνα με τη Skillsoft. Υποψήφιοι με υψηλή εξειδίκευση στο cloud computing, την επιστήμη δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν.

Οι κορυφαίοι παράγοντες που οδηγούν σε κενά δεξιοτήτων που αναφέρουν οι ηγέτες πληροφορικής είναι οι δυσκολίες στην πρόσληψη ειδικευμένων υποψηφίων (44%) και η διατήρηση των εργαζομένων (33%), ενώ το 26% είπε ότι δεν επενδύονται αρκετοί πόροι στην εκπαίδευση.

Οι επαγγελματίες, εν τω μεταξύ, είναι πρόθυμοι να βελτιώσουν τις τεχνικές και διαπροσωπικές τους δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τη σταδιοδρομία τους και να αυξήσουν τους μισθούς τους.

Αυτοί οι παράγοντες συνεχίζουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των εργαζομένων. Σύμφωνα με την έρευνα της Skillsoft, οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής παρακινούνται κυρίως να αλλάξουν δουλειά για αύξηση του μισθού τους (38%), ακολουθούμενη από έλλειψη κατάρτισης, ευκαιριών ανάπτυξης και εξέλιξης (33%) και έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (25% ) στους υπάρχοντες ρόλους τους.

Δείτε επίσης: Το 68% των εργαζομένων χρησιμοποιεί το ίδιο smartphone για δουλειά και προσωπική χρήση

Αν και η ικανοποίηση από την εργασία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της πληροφορικής είναι υψηλή, με το 73% να αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο ή εξαιρετικά ικανοποιημένο με τον τρέχοντα ρόλο του, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα της Skillsoft είπαν ότι είναι πιθανό ή εξαιρετικά πιθανό να αναζητήσουν άλλη θέση κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.

Η Skillsoft κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες θα πρέπει να θέσουν στο επίκεντρο τις ευκαιρίες κατάρτισης και αναβάθμισης, εάν ελπίζουν να διατηρήσουν εξειδικευμένους tech workers.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com