Μία από τις εμβληματικές βροχές μετεωριτών του έτους (Orionid Meteor Show) φτάνει στην περίοδο της μέγιστης δραστηριότητάς της τις επόμενες 24 ώρες.

Δείτε επίσης: Μικρομετεωρίτης χτύπησε το Webb Telescope προκαλώντας ζημιά

Κάθε φορά που ο διάσημος κομήτης Halley κάνει ένα ταξίδι στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος κάθε 75 περίπου χρόνια, αφήνει πίσω του σύννεφα σκόνης και κοσμικά υπολείμματα. Και κάθε χρόνο περίπου αυτή την εποχή, ο πλανήτης μας βρίσκεται ανάμεσά τους, παράγοντας αυτό που ξέρουμε ως βροχή μετεωριτών των Ωρίωνα.

Καθώς τα υπολείμματα του κομήτη συγκρούονται με την ατμόσφαιρά μας, καίγονται σε μια φευγαλέα στιγμή, δημιουργώντας τα πεφταστέρια στον ουρανό. Μεγαλύτερα ή πιο αργά κινούμενα κομμάτια μπορεί να αναφλεγούν ως μεγαλύτερες και φωτεινότερες βολίδες.

Το φαινόμενο για το 2022, πρόκειται να κορυφωθεί σήμερα. Η Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών προβλέπει ότι οι παρατηρητές του ουρανού με ιδανικές συνθήκες θα μπορούσαν να εντοπίσουν μεταξύ 15 και 20 μετεωρίτες την ώρα.

Δείτε ακόμα: James Webb Telescope NASA: Χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη

«Η καλύτερη ώρα για να δεις αυτούς τους μετεωρίτες είναι από τη 1 π.μ. έως την αυγή», εξηγεί ο Bob Lunsford της Αμερικανικής Εταιρείας Μετεωριτών σε μια ανάρτηση ιστολογίου για το AMS.

Φέτος, ο εντοπισμός των μετεωριτών τη νύχτα

αιχμής είναι πιο εύκολος, καθώς το φεγγάρι είναι μια αρκετά αμυδρή ημισέληνος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καλύπτει τους πιο αχνούς μετεωρίτες. Αλλά μπορείτε πάντα να μεγιστοποιήσετε την θέαση γυρνώντας από την άλλη μεριά του φεγγαριού ή έχοντας όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κέντρο του βλέμματός σας.

Δεν είναι η μόνη βροχή μετεωριτών που είναι ενεργή αυτή την εβδομάδα. Οι Ταυρίδες και μερικές ακόμα μικρές βροχές μετεωριτών θα μπορούσαν επίσης να συνεισφέρουν περισσότερους μετεωρίτες ανά ώρα στην παράσταση. Οι Ταυρίδες κινούνται σαφώς πιο αργά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες φωτεινές βολίδες.

Δείτε επίσης: Μετεωρίτης προσγειώνεται στο κρεβάτι μιας γυναίκας

Εάν ο καιρός είναι καλός, επωφεληθείτε από το να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τη φωτορύπανση, σε μια τοποθεσία με ευρεία θέα στον ουρανό και όπου μπορείτε να ξαπλώσετε σε μια ξαπλώστρα ή μια κουβέρτα για να απολαύσετε το θέαμα.