Λευκός Οίκος: Δημοσιεύτηκε μια έκθεση η οποία θα παρουσιάσει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με την ασφαλεία των συσκεύων IoT.

Με βάση μια νέα έκθεση της BlackBerry, τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο “έξυπνα” και οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βεβαιωθούν ότι προστατεύονται κατάλληλα από απειλές κυβερνοασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος κυκλοφόρησε ένα report για να δημοσιεύσει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με τις συσκευές IoT και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προτού ξεκινήσει ένα πρόγραμμα το 2023, το οποίο θα επισημαίνει αυτούς τους τύπους προϊόντων με πληροφορίες ασφαλείας.

Το πρόγραμμα, θα παρέχει στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας μιας συσκευής IoT.

Δείτε επίσης: BlackByte ransomware: Αποκτά νέο εργαλείο κλοπής δεδομένων

Οι μαρτυρίες και οι αξιολογήσεις είναι χρήσιμες για τη λήψη απόφασης αγοράς.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε πάνω από 1000 άτομα, η BlackBerry διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία (74%) συμφωνεί – τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα και οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση το πόσο ασφαλείς είναι από κυβερνοεπιθέσεις.

Η έκθεση ανακάλυψε ότι μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες (54%) ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι συσκευές IoT να υποκλαπούν και να χρησιμοποιηθούν ως endpoints σε επιθέσεις ransomware ή botnets. Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαθέτει συσκευές IoT αλλά τις διατηρεί αποσυνδεδεμένες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ακόμα κι έτσι, το 82% συμφωνεί ότι ένα σύστημα αξιολόγησης της κυβερνοασφάλειας θα ήταν χρήσιμο.

Δείτε επίσης: Το TikTok αρνείται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση πολιτών στις ΗΠΑ

Αν και η έρευνα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα έξυπνα αυτοκίνητα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα σήμανσης, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το πού μπορεί να κατευθυνθεί το σχέδιο.

Δεδομένου ότι οι αναφορές για παραβιάσεις έξυπνων αυτοκινήτων δεν είναι σπάνιες, θα ήταν λογικό να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η McAfee – μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας – δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθούν τα συστήματα artificial intelligence (AI)  ενός οχήματος. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μελλοντική χρήση αυτόνομων οχημάτων.

Η διαδικασία “Model hacking”, όπως αποκαλείται από την McAfee, είναι η πράξη της παράκαμψης του συστήματος λογισμικού ενός οχήματος μέσω της τεχνολογίας AI. Δυστυχώς, αυτό θα είναι ένα διαρκές ζήτημα για τους ιδιοκτήτες έξυπνων αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια, καθώς η τεχνολογία AI συνεχίζει να εξελίσσεται.

Δείτε επίσης: Η εταιρεία ενέργειας EnergyAustralia δέχτηκε κυβερνοεπίθεση

Οι πλήρεις επιπτώσεις του “model hacking” μπορεί να μην φανούν μέχρι να αναπτυχθεί περισσότερο η τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων.

Αν και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τώρα, η επίγνωση των κινδύνων των έξυπνων αυτοκινήτων θα μας βοηθήσει στο μέλλον.

Πηγή πληροφοριών: techradar.com