Είναι γνωστό ότι η NASA ετοιμάζει μια νέα αποστολή στο φεγγάρι (Artemis mission), η οποία θα στείλει ξανά ανθρώπους στην επιφάνειά του μετά από πολλά χρόνια. Όμως, προτού επιστρέψουν οι αστροναύτες στη Σελήνη, πρέπει να δοκιμαστεί η τεχνολογία που θα τους κρατήσει ασφαλείς.

Η NASA δοκιμάζει τεχνολογίες και ένα πρωτότυπο rover σε ένα βραχώδες πεδίο στην Αριζόνα, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την επιστροφή των αστροναυτών στο φεγγάρι. Η περιοχή γύρω από το Flagstaff στην Αριζόνα είναι ιδανική γι’ αυτές τις δοκιμές, επειδή προσομοιώνει το σεληνιακό έδαφος.

Δείτε επίσης: Ακούστε τον ήχο μίας ηλιακής καταιγίδας που χτυπά το μαγνητικό πεδίο της Γης

Αφού το πλήρωμα αρχίσει να οδηγεί, αρχίζει να αξιολογεί τις διάφορες δυνατότητες και χαρακτηριστικά του rover“, δήλωσε ο Marc Reagan, υπεύθυνος του προγράμματος Desert RATS της NASA. “Στη συνέχεια, βγαίνουν από το rover και κάνουν έναν διαστημικό περίπατο” (προσομοίωση).

Το νέο rover και οι τεχνολογίες της NASA έχουν εξελιχθεί πολύ σε σχέση με τις τεχνολογίες που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την αποστολή Apollo στο φεγγάρι.

Οι αστροναύτες θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στο εσωτερικό του rover για εβδομάδες κάθε φορά και να το χρησιμοποιούν ως βάση τους μεταξύ των σεληνιακών περιπάτων.

Δείτε επίσης: NASA: Ανακοινώθηκε η επιτροπή για τη μελέτη γύρω από τα UFO

Είχαμε τρεις επανδρωμένες αποστολές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου τοποθετήσαμε δύο άτομα μέσα στο rover για τρεις ημέρες (κάθε αποστολή τρεις ημέρες)“, δήλωσε η Barbara Janoiko, υπεύθυνη του προγράμματος Desert RATS της NASA. Στο εσωτερικό του, υπάρχουν μερίδες φαγητού και νερό καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία για τη συλλογή δειγμάτων σεληνιακών πετρωμάτων.

Όλα αυτά γίνονται για την προετοιμασία της αποστολής της NASA, Artemis, η οποία φιλοδοξεί να στείλει για πρώτη φορά στο φεγγάρι μια γυναίκα

και ένα έγχρωμο άτομο. Η NASA σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το φεγγάρι ως ενδιάμεσο βήμα για τη δοκιμή τεχνολογιών για μια μελλοντική αποστολή στον Άρη.

Σύμφωνα με τον Reagan, η αποστολή Artemis της NASA στο φεγγάρι θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επεκταθεί στο ηλιακό μας σύστημα και ίσως ακόμα πιο μακριά, μέσα στο σύμπαν.

Κάνοντας δοκιμές σε ένα προσομοιωμένο σεληνιακό τοπίο, η NASA ελπίζει να θέσει τις βάσεις για την βαθιά εξερεύνηση της σελήνης και γενικά του διαστήματος.

Δείτε επίσης: Οι “Πυλώνες της Δημιουργίας” μέσα από τα μάτια του James Webb

Λίγα λόγια για την αποστολή Artemis

Η νέα αποστολή της NASA, Artemis, στοχεύει στην επιστροφή των ανθρώπων στο φεγγάρι και την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης παρουσίας εκεί. Το πρόγραμμα Artemis περιλαμβάνει μια σειρά από προγραμματισμένες αποστολές. Η NASA φιλοδοξεί ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι θα γίνει το 2024.

Το πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο της NASA να δημιουργήσει μια μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη και γύρω από αυτήν, η οποία θα βοηθήσει τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη και σε άλλους προορισμούς του ηλιακού μας συστήματος. Η σεληνιακή επιφάνεια προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για επιστημονική έρευνα και εξερεύνηση και θα αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο δοκιμών για νέες τεχνολογίες που θα είναι απαραίτητες για μελλοντικές αποστολές πιο βαθιά στο διάστημα.

Πηγή: www.newsy.com