Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που είναι αρκετά μεγάλος για να χαρακτηριστεί ως “δολοφόνος πλανητών” και θα διασχίσει την τροχιά της Γης στο εγγύς μέλλον. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη αυτού του μεγέθους αστεροειδούς εδώ και οκτώ χρόνια, οπότε θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Δείτε επίσης: Τεράστιος αστεροειδής πέρασε κοντά από τη Γη

Ερευνητές που αναζητούν αστεροειδείς μεταξύ των τροχιών της Γης και της Αφροδίτης εντόπισαν το νέο αστεροειδή, τον οποίο βάφτισαν 2022 AP7. Τεράστιος αστεροειδής πέρασε κοντά από τη Γη

Στο Astronomical Journal, ο Scott Sheppard από το Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι ανακάλυψαν τρεις μεγάλους αστεροειδείς, ένας εκ των οποίων -ο 2022 AP7- διασχίζει την τροχιά της Γης και είναι ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής (PHA).

Η ομάδα εκτιμά ότι η διάμετρος του 2022 AP7 κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 2,3 χιλιομέτρων, γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο PHA που έχει ανακαλυφθεί από το 2014 – και πιθανώς μέσα στο 5% των PHA που έχουν βρεθεί ποτέ.

Ο Sheppard δήλωσε ότι “κάθε αστεροειδής μεγέθους άνω του 1 χιλιομέτρου θεωρείται δολοφόνος” και ότι αν ένα τέτοιο αντικείμενο χτυπούσε τη Γη, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Η σύγκρουση θα απελευθέρωνε σκόνη και ρύπους στην ατμόσφαιρα που θα παρέμεναν για χρόνια.

Δείτε ακόμα: Αστεροειδής που θα χτύπαγε τη Γη το 2052 αφαιρέθηκε από τις λίστες κινδύνου

Αν η επιφάνεια της Γης ψυχθεί σημαντικά από την έλλειψη ηλιακού φωτός, θα πρόκειται για ένα γεγονός εξαφάνισης στην κλίμακα εκείνων που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια“, είπε.

Προς το παρόν δεν έχει καμία πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη“, δήλωσε ο Sheppard. Συνέχισε λέγοντας ότι προς το παρόν το 2022 AP7 διασχίζει την τροχιά της Γης, ενώ στην πραγματικότητα η Γη βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ήλιου.

Ο αστεροειδής θα αρχίσει σιγά-σιγά να διασχίζει την τροχιά της Γης πιο κοντά στον πλανήτη μας με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο Sheppard. Αν και σημείωσε ότι το γεγονός θα συμβεί σε αιώνες από τώρα, είπε ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για την τροχιά του 2022 AP7 για να καθορίσουν αν αποτελεί απειλή.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής που πλησιάζει τη Γη έχει μέγεθος όσο δέκα φάλαινες όρκες

Ο Sheppard και η ομάδα του δήλωσαν ότι μέσω των ερευνών τους με τη χρήση του τετραμετρικού τηλεσκοπίου Blanco που βρίσκεται στη Χιλή, αναμένουν να βρουν περισσότερους αστεροειδείς δολοφόνους κοντά στη Γη μεγέθους 1 χιλιομέτρου ή μεγαλύτερους μέσα στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια.