Η Γαλλία μόλις έκανε την ηλιακή ενέργεια πολύ πιο δημοφιλή αυτή την εβδομάδα με την ψήφιση νομοθεσίας που απαιτεί όλα τα νέα και υφιστάμενα parking με τουλάχιστον 80 θέσεις να διαθέτουν ηλιακά πάνελ.

Δείτε επίσης: Ηλιακά πάνελ Tesla: Παραδώθηκαν σε ιατρικές εγκαταστάσεις στο Κίεβο

Οι νέες διατάξεις αποτελούν μέρος του φιλόδοξου σχεδίου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο στοχεύει στον δεκαπλασιασμό της παραγωγής ηλιακής ενέργειας και στον διπλασιασμό της ισχύος των χερσαίων αιολικών πάρκων.

Ένα αιολικό πάρκο είναι μια συλλογή ανεμογεννητριών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν μετατρέποντας την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία σπιτιών και επιχειρήσεων .

Τα αιολικά πάρκα μπορούν να βρίσκονται στην ξηρά ή στη θάλασσα. Τα χερσαία βρίσκονται συνήθως σε αγροτικές περιοχές, ενώ τα υπεράκτια αιολικά πάρκα κατασκευάζονται σε ρηχά παράκτια ύδατα. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου και εκτός προσοχής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι επίσης πιο δαπανηρά στην κατασκευή και τη συντήρησή τους από τα χερσαία αιολικά πάρκα.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2023 και τα μικρότερα parking με 80 έως 400 θέσεις θα έχουν πέντε χρόνια για να συμμορφωθούν. Για χώρους στάθμευσης με 400 ή περισσότερες θέσεις, το χρονοδιάγραμμα είναι μικρότερο: Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια από τώρα, και μόλις συμβεί αυτό, η μισή επιφάνεια του χώρου στάθμευσης θα πρέπει να γεμίσει με ηλιακούς συλλέκτες.

Δείτε ακόμα: Γαλλία: Οι οδηγοί αυτοκινήτων επιδοτούνται για την χρήση e-bike

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο θα αφορά περισσότερο τους μεγάλους χώρους στάθμευσης κοντά σε εμπορικά κέντρα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, θα μπορούσε να παράγει 11 γιγαβάτ. Για να σας δώσουμε μια προοπτική, αυτό ισοδυναμεί με 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες ή με αρκετή ενέργεια για να φωτιστούν εκατομμύρια σπίτια. Σύμφωνα με τροπολογία στο νομοσχέδιο, το Public Sénat

γράφει ότι τέθηκαν προδιαγραφές που αποκλείουν τους χώρους στάθμευσης για φορτηγά που μεταφέρουν βαρέα φορτία ή τους χώρους στάθμευσης σε ιστορικές ή προστατευόμενες περιοχές, ώστε να μην τις “στρεβλώσουν”.

Μέρη του σχεδίου περιλαμβάνουν την κατασκευή ηλιακών πάρκων σε μεγάλα κομμάτια μη ανεπτυγμένης γης δίπλα σε αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρόμους, καθώς και σε γεωργικές εκτάσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν. Για να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει κονδύλια που θα διασφαλίζουν ότι οι τοπικές κοινότητες θα επωφεληθούν από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η SNCF σχεδιάζει να εγκαταστήσει 190.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών σε 156 σταθμούς σε όλη τη Γαλλία έως το 2025 και 1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα έως το 2030 με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 25%.

Δείτε επίσης: Η malware εκστρατεία Roaming Mantis στοχεύει Android και iOS χρήστες στη Γαλλία

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, μέχρι το 2050 θα κατασκευαστούν στη Γαλλία επιπλέον 50 αιολικά πάρκα, παρόμοια με αυτό που βρίσκεται ανοικτά του Saint-Nazaire. Μέτα έχουν ληφθεί ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων από 10-12 χρόνια σε έξι, και των μεγάλων ηλιακών πάρκων από έξι χρόνια σε τρία.