Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η TSMC, κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ (chip) που συνεργάζεται με την Apple, σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλο ένα εργοστάσιο στην Αριζόνα, κοντά στο άλλο εργοστάσιό της αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Phoenix (μπορεί να πρόκειται και για μια επέκταση του πρώτου).

Το δεύτερο εργοστάσιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια και μίλησαν στην WSJ, θα βρίσκεται βόρεια του Phoenix.

Δείτε επίσης: Οι κατασκευαστές chip βλέπουν τα κέρδη τους να «βυθίζονται»

Υπό το πρίσμα της ισχυρής ζήτησης των πελατών για την προηγμένη τεχνολογία της TSMC, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσθέσουμε περισσότερη χωρητικότητα στην Αριζόνα με ένα δεύτερο εργοστάσιο“, δήλωσε η εταιρεία.

Οι σκέψεις για το αρχικό εργοστάσιο ήταν να παράγει μαζικά μόνο 5nm τσιπ, ωστόσο τώρα ετοιμάζεται και για την παραγωγή 4nm τσιπ που είναι πιο εξελιγμένα και έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα. Το πιθανότερο είναι ότι η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει το 2024.

Το δεύτερο εργοστάσιο της TSMC αναμένεται να κατασκευάζει ακόμη πιο καινοτόμα τσιπ 3nm, τα οποία η Apple μπορεί να χρησιμοποιήσει για το M2 Pro τσιπ ή το M3 τσιπ. Φημολογείται ότι τόσο το M3 τσιπ της Apple για τα Mac όσο και το A17 τσιπ για τα μοντέλα iPhone 15 Pro θα βασίζονται στο βελτιωμένο 3nm process της TSMC.

Δείτε επίσης: Η Micron θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής chip στη Νέα Υόρκη

TSMC: Σχέδια για νέο εργοστάσιο παραγωγής τσιπ στην Αριζόνα

Τα νέα σχετικά με το δεύτερο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ της TSMC ακολουθούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Biden να προσελκύσει επενδύσεις στην κατασκευή τσιπ στις ΗΠΑ, προσφέροντας στις εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια ως οικονομική υποστήριξη. Οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των φιλοδοξιών της Κίνας και στην εξασφάλιση ασφαλών components που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Οι προσπάθειες επιταχύνθηκαν αφού οι ελλείψεις τσιπ στα τέλη του 2020 και το 2021 υπογράμμισαν πόσο σημαντικοί έχουν γίνει οι ημιαγωγοί στον κόσμο των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Δείτε επίσης: Samsung: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε τσιπ και τεχνολογία νέας γενιάς

Η TSMC έχει τα κύρια εργοστάσια τσιπ στην Ταϊβάν, αλλά διαθέτει επίσης ένα εργοστάσιο στο Camas της Washington. Επίσης, έχει κέντρα σχεδιασμού στο Austin του Texas και στο San Jose στην California.

Πηγή: www.macrumors.com