Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, η NASA κατάφερε τελικά να εκτοξεύσει τον πύραυλό της Space Launch System με προορισμό το Φεγγάρι. Αυτό το διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει πολύ πιο πέρα από οποιοδήποτε άλλο πριν από αυτό, μέχρι την άλλη πλευρά της Σελήνης και πάλι πίσω.

Δείτε επίσης: NASA: Η επόμενη προσπάθεια εκτόξευσης του Artemis 1 θα γίνει την Τετάρτη

Μετά από 50 χρόνια απουσίας, η αποστολή Artemis 1 της NASA θα είναι η πρώτη επιστροφή της διαστημικής υπηρεσίας στη Σελήνη. Ο τελικός στόχος είναι να φτάσει στον Άρη στη δεκαετία του 2030.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στις 06:48 UTC, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Στις 06:57 UTC, η NASA ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος SLS είχε φτάσει στην αποκοπή του κύριου κινητήρα στο χρονοδιάγραμμα της αποστολής. Οι κινητήρες του RS-25 έσβησαν και η βαθμίδα πυρήνα διαχωρίστηκε.

Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν οι ηλιακές συστοιχίες, ώστε ο πύραυλος να τροφοδοτείται από τον ήλιο.

Η δοκιμαστική πτήση είναι μη επανδρωμένη και θα διανύσει απόσταση 64.000 χιλιομέτρων, που θα την οδηγήσει πέρα από την άλλη πλευρά της Σελήνης.

Η αποστολή θα έχει διάρκεια 25 ημέρες, 11 ώρες και 36 λεπτά. Το Σύστημα Διαστημικής Εκτόξευσης (SLS) θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου 2022, έχοντας διανύσει συνολική απόσταση 2,09 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Δείτε ακόμα: NASA επιστροφή στο φεγγάρι: Γίνονται δοκιμές σε περιοχή που προσομοιώνει το σεληνιακό έδαφος

Αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές αποστολές που θα φέρουν τους ανθρώπους πίσω στη Σελήνη. Αυτή η αποστολή έχει σχεδιαστεί για να είναι πολύπλοκη, ώστε να μπορούμε να μάθουμε και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές αποστολές.

Ο νέος πύραυλος SLS όχι μόνο θα ταξιδέψει στη Σελήνη – πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο διαστημόπλοιο – αλλά θα αναπτύξει και μικρούς δορυφόρους. Πρόκειται μακράν για τον ισχυρότερο πύραυλο που έχει εκτοξεύσει ποτέ η NASA.

Στο Orion θα υπάρχει ένα περίεργο μείγμα από κούκλες, αντικείμενα, αναμνηστικά και δείκτες μηδενικής βαρύτητας.

Ο στόχος είναι η επανειλημμένη εξάσκηση στη λειτουργία του διαστημοπλοίου και η δοκιμή διαφορετικών συνθηκών για το πλήρωμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το διαστημόπλοιο θα είναι ασφαλές για τα μελλοντικά μέλη του πληρώματος.

Η αποστολή Artemis 2 της NASA, η οποία θα αναχωρήσει το 2024, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που θα χρησιμοποιήσει μια βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου Space Launch System – δηλαδή, αν οι διαστημικές στολές είναι έτοιμες.

Δείτε επίσης: NASA: Το Juno τράβηξε λεπτομερή φωτογραφία του παγωμένου φεγγαριού Ευρώπη

Η αποστολή Artemis 3 θα πραγματοποιηθεί το 2025, με στόχο την προσεδάφιση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου ατόμου στο νότιο πόλο της Σελήνης ή κοντά σε αυτόν. Η αποστολή Artemis 4 το 2027 θα μεταφέρει αστροναύτες στην Gateway, έναν μίνι-σεληνιακό σταθμό.