Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι η έκδοση Store του υποσυστήματος Windows για Linux (WSL) είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους τους πελάτες των Windows 10 και 11.

Δείτε επίσης: Malware έχει διεισδύσει στο Microsoft Store χρησιμοποιώντας κλώνους παιχνιδιών

Το Microsoft Store είναι ένα one-stop shop για όλα τα πράγματα της Microsoft. Από παιχνίδια Xbox και υπολογιστή μέχρι λογισμικό παραγωγικότητας γραφείου και πολλά άλλα, το Microsoft Store τα έχει όλα. Και είτε είστε παλιός οπαδός της Microsoft είτε μόλις αρχίζετε να ασχολείστε με το οικοσύστημα της Microsoft, το Microsoft Store είναι το ιδανικό μέρος για να εξερευνήσετε όλα όσα προσφέρει η εταιρεία.

Με τη μετάβαση του WSL στο κατάστημα, η Microsoft απομακρύνεται επίσης από το να το προσφέρει ως προαιρετικό στοιχείο του λειτουργικού συστήματος.

Παρόλο που και οι δύο εκδόσεις προσφέρουν την ίδια εμπειρία χρήσης, το Microsoft Store είναι η προεπιλεγμένη επιλογή. Με αυτή την έκδοση, οι χρήστες θα λαμβάνουν ταχύτερες ενημερώσεις και υπηρεσίες μόλις αυτές είναι διαθέσιμες, αντί να περιμένουν μια ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος των Windows.

Επίσης, κατόπιν αιτήματος των πελατών, όλοι οι χρήστες των Windows 10 μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν εφαρμογές GUI Linux μετά την ενημέρωση στην έκδοση του Microsoft Store.

Από σήμερα, το υποσύστημα Windows για Linux έχει επίσημα βγει από την Προεπισκόπηση και μπορεί να το κατεβάσει οποιοσδήποτε από το Microsoft Store“, δήλωσε ο Craig Loewen, Program Manager για την Πλατφόρμα Προγραμματιστών των Windows.

Δείτε ακόμα: OldGremlin: Χρησιμοποιεί Linux ransomware για να στοχεύσει ρώσικους οργανισμούς

Η έκδοση του WSL Store θα είναι πλέον η προεπιλεγμένη για τους νέους χρήστες που εκτελούν το wsl –install και οι υπάρχοντες χρήστες μπορούν να αναβαθμίσουν εκτελώντας το wsl –update.

Η πιο πρόσφατη έκδοση θα είναι διαθέσιμη σε όσους χρησιμοποιούν συστήματα με Windows 10 21H1 ή νεότερη έκδοση και Windows 11 21H2 ή νεότερη έκδοση. Πρέπει να έχετε εγκαταστήσει τις ενημερώσεις του Νοεμβρίου 2022.

Εάν χρησιμοποιείτε τη σωστή έκδοση των Windows, τότε οι νέοι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν το WSL εκτελώντας την εντολή wsl –install. Αν είστε ήδη χρήστης, αναβαθμίστε στην τελευταία έκδοση του Store μέσω της εντολής wsl- update.

Το 2018, η Microsoft παρουσίασε το WSL ως έναν τρόπο με τον οποίο οι χρήστες των Windows μπορούν να εκτελούν δυαδικά προγράμματα Linux απευθείας στον υπολογιστή τους. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το PowerShell ή τη γραμμή εντολών στα Windows 10.

Το WSL 2 κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2019 ως αξιοσημείωτη αναβάθμιση του προκατόχου του. Με υποστήριξη για πλήρη συμβατότητα κλήσεων συστήματος και έναν πυρήνα Linux που εκτελείται μέσα σε μια ελαφριά εικονική μηχανή, αύξησε σημαντικά την απόδοση του συστήματος αρχείων.

Δείτε επίσης: Το νέο attack framework Alchimist στοχεύει Windows, macOS, Linux

Το WSLg (Windows Subsystem for Linux GUI) εισήχθη τον Μάιο του 2021 και άρχισε να κυκλοφορεί στα Windows 10 Insiders, προσθέτοντας υποστήριξη για εφαρμογές Linux που βασίζονται σε GUI.

Η επίσημη σελίδα WSLg GitHub έχει αναλυτικές οδηγίες για το πώς να εγκαταστήσετε και να εκκινήσετε εφαρμογές GUI Linux.