Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατάφεραν και πέρασαν ένα γιορτινό Σαββατοκύριακο χάρη στην τελευταία εκτόξευση που έκανε η SpaceX όπου περιλάμβανε διάφορες λιχουδιές. Μια μικρή γιορτή για την Ημέρα των Ευχαριστιών τους πρόσφερε ο Elon Musk που θα τους μείνει σίγουρα αξέχαστη.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 2:20μ.μ. εκτοξεύθηκε ο Falcon 9 πύραυλος μαζί με την 26ο αποστολή εμπορικού ανεφοδιασμού μέσω του Dragon στον διαστημικό σταθμό.
Δείτε επίσης: Η SpaceX σχεδιάζει να εκτοξεύσει το Starship για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο

Ο Elon Musk κατα την εκτόξευση του Falcon 9

Η αποστολή μετέφερε συνολικά 3.5 τόνους περίπου από επιστημονικά και ερευνητικά υλικά, καθώς και διάφορες προμήθειες που ήταν αναγκαίες για το πλήρωμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στάλθηκαν κάποιες λιχουδιές για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Πιο συγκεκριμένα, η SpaceX φρόντισε οι αστροναύτες της να λάβουν παγωτό, πράσινα φασόλια, επιδόρπια με μήλο και κράνμπερι, γλυκιά κολοκυθόπιτα, καλαμπόκι-καραμέλα και άλλα ακόμα διάφορα καλούδια σύμφωνα με το CNN.
Σταλθήκαν επίσης και καινούργια ηλιακά πάνελ αλλά και σπόροι από ντοματίνια.

Το διαστημόπλοιο προσδέθηκε στον Διαστημικό Σταθμό μετά από 17 ώρες περίπου, λίγο νωρίτερα από τις 7:40 π.μ. της Κυριακής. Τα αρχικά σχέδια του Falcon 9, ήταν να εκτοξευθεί στις 22 του Νοέμβρη αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών. Ο Elon Musk, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX γιόρτασε την εκτόξευση και φρόντισε να μοιραστεί με το κοινό του Twitter μια πληθώρα από βίντεο της εκτόξευσης και άλλων στιγμών.
Δείτε επίσης: Julian Assange: New York Times, Guardian, Le Monde και Spiegel καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες

Επιχείρηση λαχανικών
Όσο το πλήρωμα στον Διαστημικό Σταθμό απολαμβάνει τις λιχουδιές των «Ευχαριστιών», θα χρησιμοποιήσουν τους σπόρους από τα ντοματίνια για να διεξάγει η NASA ένα από τα επιστημονικά της πειράματα. Οι αναλυτές δοκιμάζουν την ανάπτυξη φυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσπαθώντας να καλλιεργήσουν μια “ποικιλία από φυλλώδη χόρτα”.

Τη σειρά τώρα παίρνουν οι ντομάτες. “Μια συνεχής πηγή θρεπτικών τροφών είναι απαραίτητη για μακροχρόνιες αποστολές εξερεύνησης και η τυπική προ-συσκευασμένη δίαιτα αστροναυτών μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθεί με φρέσκα τρόφιμα που παράγονται στο διάστημα” μας αναφέρει η NASA.

Οι ντομάτες θα μεγαλώσουν μέσα σε μικρές σακούλες υπό τις ακτίνες τεχνικού φωτός. Κατά το πείραμα αυτό, αναμένετε να μπορούν να τις κόψουν ανάμεσα στις 90-104 μέρες από τη στιγμή που θα φυτρώσουν. Όπως υπολογίζετε, την άνοιξη θα είναι έτοιμες και τότε αναμένεται να βαθμολογηθούν τα χαρακτηριστικά τους. Από την μυρωδιά, τη ζουμερότητα καθώς και την υφή της κάθε μίας από τις ντομάτες.

“Οι ντομάτες θα είναι μια νέα περιπέτεια για εμάς στην ομάδα των λαχανικών προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς να κρατήσουμε αυτά τα διψασμένα φυτά καλά ποτισμένα χωρίς υπερβολικό πότισμα”, αναφέρει η επιστήμονας παραγωγής διαστημικών καλλιεργειών της NASA και κύρια ερευνήτρια, Gioia Massa.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες διεξάγουν πειράματα με φορητά μικροσκόπια χειρός, με αυτόνομη συσκευή χρώσης για δείγματα αίματος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστροναύτες στο διάστημα, ή ακόμα και στην επιφάνεια της Σελήνης ή του Άρη να παρέχουν διαγνωστικές δυνατότητες ή να δοκιμάσουν για τυχόν μολύνσεις σε τρόφιμα, νερό, ακόμα και στην επιφάνεια όπου θα βρίσκονται.
Από σήμερα και μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει και η εγκατάσταση των ηλιακών πάνελ έξω από το διαστημικό εργαστήριο. To Dragon θα παραμείνει για περίπου ένα μήνα στο διαστημικό σταθμό και στη συνέχεια θα επιστρέψει πίσω στη Γη.

Πηγή πληροφοριών: the-sun.com