Το Apple Watch Ultra μόλις ενσωμάτωσε την εφαρμογή Oceanic+, μετατρέποντάς το από ένα απλό ψηφιακό ρολόι σε έναν υπολογιστή καταδύσεων. Με αυτή την ενσωμάτωση, οι δύτες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που χρειάζονται σε μια κατάδυση απευθείας από τον καρπό τους!

Η Apple παρουσίασε το Apple Watch Ultra τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας την ικανότητά του να λειτουργεί και ως υπολογιστής κατάδυσης. Τώρα, το Oceanic+, η εφαρμογή που καθιστά δυνατή αυτή τη λειτουργία, κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το Ultra, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Apple.

Το Watch Ultra διαθέτει αισθητήρες μέτρησης βάθους και θερμοκρασίας νερού, οι οποίοι καθοδηγούν ορισμένες από τις λειτουργίες της εφαρμογής. Ωστόσο, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μερικές επιπλέον λειτουργίες – όπως η παρακολούθηση της αποσυμπίεσης – θα πρέπει να εγγραφείτε στην premium έκδοση της εφαρμογής Oceanic+, η οποία κοστίζει $4,99 ανά ημέρα, $9,99 ανά μήνα ή $79,99 ετησίως.

Η ετήσια συνδρομή για το οικογενειακό πρόγραμμα είναι μόνο $129,99! Και, αν δεν εγγραφείτε ως συνδρομητής, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε λειτουργίες όπως τα αρχεία καταδύσεων και την παρακολούθηση βάθους.

Apple Watch Ultra: Το νέο Oceanic+ σας βοηθά στις καταδύσεις!

Η εφαρμογή Oceanic+, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Apple από την Huish Outdoors, παρακολουθεί τις συνθήκες κατάδυσης, όπως παλίρροιες, θερμοκρασία νερού και άλλα. Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη από την ανακοίνωση της Apple στο blog post:

Η λειτουργία σχεδιασμού κατάδυσης του Oceanic+ επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τον επιθυμητό χρόνο επιφάνειας, το βάθος και το αέριο, τα οποία η εφαρμογή χρησιμοποιεί στη συνέχεια για τον υπολογισμό του χρόνου No Deco (χωρίς αποσυμπίεση). Αυτή η μέτρηση είναι σημαντική για τον καθορισμό ενός ασφαλούς χρονικού ορίου για τους δύτες σε διαφορετικά βάθη. Ο σχεδιαστής λαμβάνει επίσης υπόψη τις συνθήκες κατάδυσης, όπως παλίρροιες, θερμοκρασία νερού και ακόμη πιο πρόσφατες πληροφορίες από την κοινότητα σχετικά με την ορατότητα και τα ρεύματα. Μετά την έξοδο του χρήστη από την κατάδυση, τα δεδομένα -συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών εισόδου και εξόδου GPS- θα εμφανίζονται αυτόματα στο Apple Watch Ultra μαζί με μια περίληψη του προφίλ κατάδυσης. Η εφαρμογή του iPhone για το Oceanic+ διαθέτει επίσης μια σύνοψη με χάρτη των θέσεων εισόδου και εξόδου, καθώς και γραφήματα βάθους, ρυθμού ανόδου θερμοκρασίας και ορίου μη αποσυμπίεσης.

Οι λειτουργίες της εφαρμογής Oceanic+ είτε σας βοηθούν να προγραμματίσετε την κατάδυση σας είτε σας δίνουν μια αναφορά της κατάδυσης όταν αυτή ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, η εφαρμογή στέλνει ειδοποιήσεις μέσω απτικών ενδείξεων. Επίσης, το Watch Ultra διαθέτει μια πολύ φωτεινή οθόνη που κάνει τα πράγματα εύκολα ορατά κάτω από το νερό.

Δείτε επίσης: Η Apple διορθώνει νέα zero-day ευπάθεια σε iPhones και iPad

Η εφαρμογή Oceanic+ σχεδιάστηκε για να είναι ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής κατάδυσης. Ωστόσο, οι λειτουργίες που θα θέλετε θα εξαρτηθούν πιθανότατα από τις καταδυτικές σας δεξιότητες/πιστοποίηση/στόχους. Το κύριο κοινό-στόχος αυτής της εφαρμογής είναι οι δύτες αναψυχής ή οι πιο περιστασιακοί δύτες. Για παράδειγμα, άτομα που μπορεί να καταδύονται για διακοπές μια φορά το χρόνο ή κάθε λίγα χρόνια.

Το μεγαλύτερο κενό που θα διαπιστώσετε, αν δεν είστε συνδρομητής, όταν συγκρίνετε το Apple Watch Ultra με ένα πιο παραδοσιακό ρολόι κατάδυσης είναι η έλλειψη χαρακτηριστικών παρακολούθησης αερίου. Αυτό εξακολουθεί να είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε μόνοι σας με το Oceanic+.

Apple Watch Ultra: Το νέο Oceanic+ σας βοηθά στις καταδύσεις!

Δεύτερον, η Apple αναφέρει ότι πρέπει “να χρησιμοποιείτε πάντα ένα δευτερεύον όργανο μέτρησης βάθους και ένα χρονόμετρο/ρολόι” Είναι σημαντικό να θυμάστε αυτό το γεγονός όταν καταδύεστε και κάθε άλλη εταιρεία ρολογιών προωθεί το ίδιο μήνυμα. Η πλειονότητα των καταδύσεων αναψυχής και τουρισμού παρέχουν μετρητές βάθους ως μέρος του κανονικού εξοπλισμού, εκτός από ένα δεύτερο καταδυτικό υπολογιστή.

Η εφαρμογή Oceanic+ διαθέτει πολλές δυνατότητες, όπως φαίνεται παρακάτω.

  • Λειτουργίες κατάδυσης με αναπνευστήρα και απλής κατάδυσης
  • Υπολογισμός βάθους και το μέγιστο βάθους
  • Πυξίδα και κλείδωμα πυξίδας ή διαδρομής
  • Προειδοποίηση ασφαλείας και προειδοποίηση διακοπής της κατάδυσης
  • Προειδοποίηση ρυθμού ανόδου
  • Προειδοποίηση μέγιστου βάθους (ανάλογα το πρόγραμμα της κατάδυσης)
  • Προηδοποίηση χαμηλής θερμοκρασίας (ανάλογα το πρόγραμμα της κατάδυσης ή αν η θερμοκρασία είναι 0)
  • Ένδειξη για την τελευταία φορά κατάδυσης, τον χρόνο που έχει παρέλθει και τον συνολικό χρόνο κατάδυσης.
  • Oceanic+ Logbook με λεπτομέρειες κατάδυσης, τοποθεσία GPS, αριθμό συνολικών καταδύσεων, μεγαλύτερη κατάδυση κ.α.
  • Πληροφορίες αποσυμπίεσης (επί πληρωμή)
  • Σχεδιαστής κατάδυσης – NDL, Max Dive Depth κ.α. (επί πληρωμή)
  • Μετεωρολογικές προγνώσεις – Καιρού/Θερμοκρασίας/παλίρροιας/UV (επί πληρωμή)

Δείτε επίσης: Apple Watch Ultra: Τεστ αντοχής με πτώσεις, καρφιά και σφυρί

Η εφαρμογή Oceanic+ είναι προσβάσιμη μόνο αν έχετε ένα Apple Watch με watchOS 9.1 και είναι συνδεδεμένο με ένα iPhone 8 ή νεότερο που έχει εγκατεστημένο το iOS 16.1.

Πηγή: arstechnica.com