Η Fusion Power, γνωστή και ως ενέργεια σύντηξης είναι μια πολύ πιο ρεαλιστική δυνατότητα από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν. Σύμφωνα με το Motherboard, ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore του Υπουργείου Ενέργειας διαπίστωσαν ότι ένα νέο μαγνητικό πεδίο αύξησε την ενεργειακή απόδοση των αντιδράσεων σύντηξης κατά τρεις φορές. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς μας φέρνει πιο κοντά στην αυτοσυντηρούμενη ανάφλεξη πλάσματος. Το πεδίο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να παγιδεύει αποτελεσματικά τη θερμότητα στην επιθυμητή περιοχή, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας.

Δείτε επίσης: Η πρώτη μπαταρία στον κόσμο που χρησιμοποιεί CO2 για την αποθήκευση ενέργειας έρχεται στις ΗΠΑ

Προκειμένου να δημιουργηθεί το hotspot, εκτοξεύτηκαν 200 λέιζερ σε ένα σφαιρίδιο καυσίμου σύντηξης από ισότοπα υδρογόνου όπως το δευτέριο και το τρίτιο. Οι ακτίνες Χ που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη του σφαιριδίου παρήγαγαν υψηλές πιέσεις και θερμότητα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη Fusion Power. Η ομάδα περικύκλωσε ένα σφαιρίδιο που δημιουργήθηκε από συγκεκριμένα μέταλλα χρησιμοποιώντας ένα πηνίο, το οποίο στη συνέχεια τους επέτρεψε να επιτύχουν τον στόχο τους.

Η ιδέα της χρήσης μαγνητών για τη θέρμανση καυσίμων δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ ανακάλυψαν το 2012 ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον μαγνητισμό προς όφελός τους. Η μελέτη του Lawrence Livermore ήταν ωστόσο 40% πιο αποτελεσματική στην παραγωγή θερμότητας και με 3 φορές περισσότερη ενέργεια.

Δείτε ακόμα: Η εταιρεία ενέργειας EnergyAustralia δέχτηκε κυβερνοεπίθεση

Η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο μας και άλλα αστέρια. Συμβαίνει όταν οι πυρήνες των ατόμων συγκρούονται και συντήκονται μεταξύ τους, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας κατά τη διαδικασία. Εδώ στη Γη, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια διαδικασία για να παράγουμε σχεδόν απεριόριστα αποθέματα καθαρής και ασφαλούς ενέργειας.

Η Fusion Power έχει τη δυνατότητα να λύσει μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας. Με τη σύντηξη, θα μπορούσαμε να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας χωρίς να ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Δεν θα υπήρχε πλέον ανάγκη για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή πυρηνικούς αντιδραστήρες σχάσης. Και επειδή οι αντιδράσεις σύντηξης παράγουν πολύ λίγα ραδιενεργά απόβλητα, δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος μεγάλης καταστροφής σε περίπτωση ατυχήματος.

Δείτε επίσης: Black Reward: Κλέψαμε χιλιάδες email από την Ιρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Ωστόσο, οι αντιδραστήρες σύντηξης, απέχουν ακόμη πολλά χρόνια από το να γίνουν πρακτικοί. Το τελικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι μικρότερο από την ενέργεια που απαιτείται για τη δημιουργία αντιδράσεων που διατηρούνται. Τα ευρήματα αυτά όμως καθιστούν πολύ πιο εύκολη τη δημιουργία και τη διατήρηση αντιδράσεων σύντηξης, γεγονός που με τη σειρά του βελτιώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ενός συστήματος σύντηξης με θετική ενέργεια. Αυτά τα πειράματα δεν αποτελούν το τέλος του μαγνητισμού. Στο μέλλον, θα χρησιμοποιήσουμε μια κρυογονική κάψουλα με πάγο για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη φυσική της σύντηξης. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα ευρήματα της μελέτης αυτής θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια σημαντική στιγμή.