Το Apple Emergency SOS μέσω δορυφόρου, που κυκλοφόρησε στα iPhone 14, έσωσε ένα άνδρα στην Αλάσκα.

Με την κυκλοφορία του iOS 16.1, η Apple συμπεριέλαβε μια νέα χρήσιμη λειτουργία ασφαλείας που ονομάζεται Emergency SOS μέσω δορυφόρου. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους κατόχους iPhone 14 να χρησιμοποιούν τη δορυφορική συνδεσιμότητα για να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όταν δεν υπάρχει σήμα για κλήση (κινητή τηλεφωνία) ή διαθέσιμο WiFi. Το Apple Emergency SOS μέσω δορυφόρου δοκιμάστηκε χθες στην Αλάσκα, όταν ένας άνδρας εγκλωβίστηκε σε μια αγροτική περιοχή και δεν είχε άλλο τρόπο να καλέσει βοήθεια.

Δείτε επίσης: SOS Messages: Πώς να στείλετε SOS μήνυμα από Samsung Galaxy smartphone;

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Δεκεμβρίου, οι αστυνομικοί της πολιτείας της Αλάσκας έλαβαν ειδοποίηση για έναν άνδρα που είχε αποκλειστεί ενώ ταξίδευε από το Noorvik στο Kotzebue. Ο άνδρας βρισκόταν σε μια εξαιρετικά κρύα και απομονωμένη τοποθεσία χωρίς να μπορεί να καλέσει βοήθεια, οπότε χρησιμοποίησε το feature της Apple, Emergency SOS μέσω δορυφόρου, στο iPhone 14, για να στείλει σήμα κινδύνου το οποίο έλαβαν οι αρχές.

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης στο τηλέφωνό του, ο πεζοπόρος μπόρεσε να δώσει στην Apple τις συντεταγμένες GPS. Σε απάντηση, το Κέντρο Απόκρισης Έκτακτης Ανάγκης της Apple επικοινώνησε με τις τοπικές ομάδες έρευνας και διάσωσης καθώς και με τον Συντονιστή Έρευνας και Διάσωσης και το Northwest Arctic Borough, προκειμένου να αποσταλούν εθελοντές ερευνητές στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Δείτε επίσης: Κυκλοφόρησε το iOS 16.1.2 της Apple με νέες βελτιστοποιήσεις

Το Apple Emergency SOS μέσω δορυφόρου έσωσε άνδρα στην Αλάσκα

Ο άνδρας διασώθηκε με επιτυχία και ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός. Η περιοχή όπου βρισκόταν ήταν πολύ απομακρυσμένη και στο όριο για διαθέσιμη δορυφορική συνδεσιμότητα. Η Apple λέει ότι η δορυφορική συνδεσιμότητα ενδέχεται να μην λειτουργεί σε μέρη άνω των 62° γεωγραφικού πλάτους

, όπως τα βόρεια μέρη του Καναδά και της Αλάσκας. Το Noorvik και το Kotzebue βρίσκονται κοντά στις 69° γεωγραφικό πλάτος.

Οι διασώστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την ποσότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών που υπήρχαν στην αρχική ειδοποίηση, καθώς βοήθησαν στην επιτάχυνση της αποστολής διάσωσης. Το Apple Emergency SOS μέσω δορυφόρου έχει σχεδιαστεί για να θέτει αρκετές ερωτήσεις πριν από την αποστολή μιας ειδοποίησης, γεγονός που συμβάλλει στην ακρίβεια των πληροφοριών και κατ’ επέκταση στην επιτάχυνση των αποστολών διάσωσης.

Η λειτουργία είναι διαθέσιμη στους χρήστες iPhone 14 και μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν παρουσιαστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση WiFi ή κινητής τηλεφωνίας. Η λειτουργία παρέχεται δωρεάν για δύο χρόνια αν και η Apple δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο θα κοστίζει στο μέλλον.

Δείτε επίσης: Apple Watch Ultra: Το νέο Oceanic+ σας βοηθά στις καταδύσεις!

Η δορυφορική συνδεσιμότητα είναι διαθέσιμη στη Βόρεια Αμερική και σύντομα θα επεκταθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Apple έχει συμπεριλάβει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στο iPhone 14, αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο χρήσιμα, αφού μπορεί πραγματικά να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Πηγή: www.macrumors.com