Το βράδυ της Δευτέρας, το Twitter ενημέρωσε τα μέλη του Trust and Safety Council ότι διαλύονται επίσημα μέσω ενός email που απέκτησε το CNN. Η εταιρεία υποστήριξε σε αυτή την αλληλογραφία ότι “επανεκτιμά τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματώσει την εξωτερική αντίληψη στον κύκλο παραγωγής και τις πολιτικές”. Τελικά, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μοντέλο του Trust and Safety Council δεν ήταν ο βέλτιστος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση πολλών προγραμμάτων και κανονισμών που ίσχυαν προηγουμένως. Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν ένα συμβουλευτικό συμβούλιο αποτελούμενο από εξωτερικούς οργανισμούς, στόχος του οποίου ήταν η αντιμετώπιση θεμάτων όπως η εκμετάλλευση παιδιών, η πρόληψη αυτοκτονιών, η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, τα ψηφιακά δικαιώματα και άλλα. Αυτή η σελίδα στον ιστότοπο του Twitter που μετέδιδε αυτές τις πληροφορίες έχει πλέον αφαιρεθεί- ωστόσο πριν από την αφαίρεσή της δήλωνε ότι αυτοί οι ειδικοί “θα μας συμβουλεύουν καθώς αναπτύσσουμε τα προϊόντα μας”, ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπίζονταν την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Το Twitter κατάργησε το Trust and Safety Council

Δείτε επίσης: Elon Musk: Το Τwitter θα σας ενημερώνει αν το account σας γίνει shadowban

Παρά τους ισχυρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Elon Musk, τρία μέλη της ομάδας παραιτήθηκαν από τις εθελοντικές τους θέσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας και υποστήριξαν ότι η ευημερία των χρηστών του Twitter μειωνόταν. Η εταιρεία αντέδρασε γρήγορα διαλύοντας την ομάδα μόλις λίγες ημέρες αργότερα, αναφέροντας ότι δεν είναι στο χέρι ενός στελέχους να υπαγορεύει τα πρότυπα ψηφιακής ασφάλειας. Αντιδρώντας στην είδηση της αποχώρησής τους, ο Musk έγραψε στο Twitter: “Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι αμέλησαν να καταπολεμήσουν την εκμετάλλευση παιδιών για τόσα πολλά χρόνια!”. Αυτό το tweet έκανε αρκετά εναπομείναντα μέλη του συμβουλίου να γράψουν μια επιστολή ζητώντας από το Twitter να σταματήσει να απεικονίζει ανακριβώς τον ρόλο του συμβουλίου, καθώς οι επιθέσεις κατά των νυν και πρώην συμβούλων γίνονταν όλο και πιο εχθρικές.

Το Trust and Safety Council αποτελείται από εξωτερικούς συμβούλους από γνωστούς οργανισμούς όπως τo National Center for Missing & Exploited Children, YAKIN (Youth Adult Survivors & Kin in Need), οι Samaritans και το GLAAD. Τα μέλη αυτά δεν απασχολούνται από το Twitter για να μετριάζουν το περιεχόμενο- αντίθετα, χρησιμοποιούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να βοηθήσουν το Twitter στην ανάπτυξη στρατηγικών που καταπολεμούν τη ρητορική μίσους και την παρενόχληση στην πλατφόρμα του. Αφιερώνοντας το χρόνο τους σε αυτόν τον σκοπό, τα άτομα αυτά έχουν γίνει μέρος μιας ισχυρής δύναμης που οδηγεί σε θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο. Το Twitter δημιούργησε το συμβούλιο το 2016 με τη δέσμευση να διασφαλίσει ότι “ο καθένας, οπουδήποτε, μπορεί να εκφράζεται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση”, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό περιβάλλον θετικότητας.

Το Twitter κατάργησε το Trust and Safety Council

Δείτε επίσης: Αναφορά: Η χρέωση για το Twitter Blue στο iOS θα είναι $11/μήνα

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η διάλυση του Trust and Safety Council θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μείωση του κυβερνοεκφοβισμού ή άλλων μορφών παρενόχλησης που συμβαίνουν στο Twitter. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: χωρίς μια εξωτερική δύναμη που να ρυθμίζει τα πρωτόκολλα ασφαλείας στην πλατφόρμα υπάρχει πιθανότητα να προέλθει περισσότερο κακό παρά καλό από αυτή την απόφαση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τώρα περισσότερο από ποτέ οι χρήστες να έχουν επίγνωση του ψηφιακού τους αποτυπώματος, ώστε να μπορούν να προστατεύονται καλύτερα από την παρενόχληση ή την εκμετάλλευση κατά τη χρήση πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter.

Πηγή: edition.cnn.com