Την Τρίτη, μια πρωτοποριακή μελέτη ανέφερε ότι καταγράφηκε για πρώτη φορά ο ήχος ενός διαβόλου σκόνης στον Άρη με το Perseverance της NASA. Αυτό το σημαντικό γεγονός σηματοδότησε ένα εξαιρετικό ορόσημο στην εξερεύνηση και κατανόηση των απόκοσμων ατμοσφαιρών!

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Naomi Murdoch, δήλωσε ενθουσιασμένη στο AFP ότι “πετύχαμε το τζακ ποτ” όταν το μικρόφωνο του οχήματός τους κατέγραψε τον ήχο από έναν διάβολο σκόνης πάνω από το κεφάλι τους.

Ο “διάβολος σκόνης” λέγεται αλλιώς και κονιορτοστρόβιλος και διαφέρει σημαντικά από έναν κοινό ανεμοστρόβιλο.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι ηχογραφήσεις θα βοηθήσουν στην περαιτέρω γνώση του καιρού και του κλίματος του Άρη, ρίχνοντας φως στο πώς το ξηρό έδαφος και η αραιή ατμόσφαιρα του μπορεί να παρείχαν ένα κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης πριν από πολύ καιρό. Οι διάβολοι σκόνης είναι συχνό φαινόμενο στον Άρη– αυτοί οι παροδικοί ανεμοστρόβιλοι που ξεχειλίζουν από σκόνη και παράγονται από δραστικές διαφορές θερμοκρασίας εδάφους-αέρα.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες αναπτύσσουν ένα σχέδιο για τη μελέτη διαστρικών αντικειμένων

Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά ένας “διάβολος σκόνης” στον Άρη!

Παρόλο που είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέαμα μέσα στον κρατήρα Jezero από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν το ρόβερ Perseverance προσεδαφίστηκε εκεί, κανείς δεν είχε καταφέρει να καταγράψει τον ήχο αυτών των εξωγήινων θορύβων – μέχρι τώρα.

Μια απροσδόκητη μέρα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ένας ψηλός και φαρδύς διάβολος σκόνης ύψους 118 μέτρων με πλάτος 25 μέτρων κινήθηκε πάνω από το ρόβερ με ταχύτητα πέντε μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Η Murdoch εξήγησε ότι ο διάβολος σκόνης είχε μια γρήγορη και σύντομη επίσκεψη πέρυσι, γι’ αυτό και το ηχητικό του κλιπ ήταν τόσο σύντομο. Εν τω μεταξύ, ενώ το ρόβερ παρέμενε ακίνητο σε εξωτερικούς χώρους, η κάμερα πλοήγησής του έβγαζε φωτογραφίες και παρακολουθούσε ταυτόχρονα καιρικά δεδομένα.

Αυτή τη φορά, το μικρόφωνο SuperCam που είναι εγκατεστημένο στο ρόβερ κατάφερε να καταγράψει και να αποτυπώσει ένα υπόκωφο αλλά διακριτό βουητό ενός ενεργού “διαβόλου σκόνης” που στροβιλίζεται γύρω από τον Άρη. Αυτό σηματοδοτεί άλλο ένα ορόσημο στην ιστορία – είναι πλέον επίσημα η πρώτη ηχητική καταγραφή από την επιφάνεια του Άρη.

Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά ένας “διάβολος σκόνης” στον Άρη!

“Μόλις ο διάβολος σκόνης ήρθε στο προσκήνιο, ακούσαμε τους ισχυρούς ανέμους του – και μετά ξαφνικά τίποτα. Βρισκόμασταν στο μάτι της δίνης!” είπε η Murdoch, ερευνητής από το γαλλικό ινστιτούτο διαστημικών ερευνών ISAE-SUPAERO, όπου σχεδιάστηκε το μικρόφωνο της SuperCam.

Καθώς το μικρόφωνο περνάει μέσα από το δεύτερο τοίχωμα σκόνης, εξήγησε, τότε είναι που αρχίζει να πιάνει ξανά ήχο.

Η σκόνη δημιούργησε έναν ήχο “tac tac tac” που επέτρεψε στους ερευνητές να αναλύσουν τη μορφή και τη συμπεριφορά του διαβόλου σκόνης μετρώντας τα σωματίδια, είπε.

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επίλυση ενός αινιγματικού μυστηρίου που οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν. “Σε ορισμένα σημεία του Άρη, οι ανεμοστρόβιλοι που ρουφάνε τη σκόνη περνούν τακτικά και καθαρίζουν τη σκόνη από τους ηλιακούς συλλέκτες των ρόβερ”, αναφέρει η Murdoch

.

Δείτε επίσης: Orion NASA: Επέστρεψε επιτυχώς με ένα live video της Γης

Αλλά σε άλλες περιοχές, οι διάβολοι σκόνης περνούν χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος. “Απλώς μετακινούν αέρα”, δήλωσε με αμηχανία η Murdoch, προσθέτοντας ότι “δεν ξέρουμε γιατί”.

Ενδεικτικά, οι ηλιακοί συλλέκτες του σκάφους InSight της NASA κατακλύζονται από σωματίδια σκόνης, καθώς βρίσκεται σε ένα μέρος όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτές οι φυσικές ηλεκτρικές σκούπες. Η διερεύνηση αυτού του συμβάντος θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για τους διαβόλους σκόνης, ώστε να μπορούν να προβλέπουν με ακρίβεια τον επόμενο προορισμό τους.

Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να δώσει πληροφορίες για τις μεγάλες καταιγίδες σκόνης που σαρώνουν τον Άρη, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ταινία “The Martian” του 2015 με τον Matt Damon. Αλλά σύμφωνα με την Murdoch, η ταινία απεικόνιζε ένα επίπεδο έντασης αυτών των καταιγίδων που δεν ήταν ρεαλιστικά.

Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά ένας “διάβολος σκόνης” στον Άρη!

Σύμφωνα με τον πλανητικό επιστήμονα και συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, Sylvestre Maurice, η ανάλυση της αρειανής σκόνης αποκαλύπτει τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της επιφάνειας και της πολύ αραιής ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τον Maurice, ο οποίος επίσης εργάζεται στο πρόγραμμα SuperCam, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια η ατμόσφαιρα του Άρη ήταν πολύ πιο πυκνή, γεγονός που παρείχε τις τέλειες συνθήκες για τη διατήρηση της ζωής με νερό σε υγρή μορφή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι αυτό είναι άσχετο με την αναζήτηση ζωής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά η μελέτη του αρειανού κλίματος σήμερα είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της αναζήτησης”

“Αλλά όλα αυτά είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας, καθώς ο Άρης έχει βιώσει δραματικές αλλαγές στο κλίμα του από υγρό και θερμό σε εντελώς ξηρό και παγωμένο.”

Σε αναζήτηση πετρωμάτων που θα μπορούσαν να περιέχουν αποδείξεις μικροβιακής ζωής από πολύ παλιά, το Perseverance συγκέντρωσε 18 δείγματα στην περιοχή του κρατήρα Jezero, που παλαιότερα ήταν δέλτα ποταμού. Σε περίπου δέκα χρόνια, η NASA θα φέρει αυτά τα δείγματα πίσω στη Γη.

Πηγή: france24.com