Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι μυστικό ότι η Microsoft συχνά προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει με τις ενημερώσεις Patch Tuesday. Και φαίνεται πως κάτι τέτοιο συνέβη και αυτή τη φορά με την ενημέρωση KB5021233 που κυκλοφόρησε με τα Patch Tuesday updates του Δεκεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης: Ουκρανικά κυβερνητικά δίκτυα παραβιάστηκαν μέσω trojanized Windows 10 installers

Το KB5021233 προκαλεί HIDPARSE Blue Screen στα Windows 10 22H2

Σε περίπτωση που δεν έχετε ενημερωθεί, από τα 52 νέα CVEs που κυκλοφόρησαν από την εταιρεία αυτή τον περασμένο μήνα, τα 43 αξιολογούνται ως Important και τα τρία ως Moderate όσον αφορά τη σοβαρότητά τους.

Δυστυχώς, οι χρήστες της έκδοσης 22H2 των Windows 10 έχουν να διαχειριστούν κάποια σημαντικά προβλήματα τελευταία. Ευτυχώς, η Microsoft έχει καταλήξει σε μια πιθανή λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Δείτε επίσης: MCCrash: Νέο Windows/Linux botnet για χρήση σε επιθέσεις DDoS

Τα τελευταία Patch Tuesday updates έχουν ως αποτέλεσμα σφάλματα 0xc000021a

Η Microsoft κυκλοφορεί τα Patch Tuesday updates στους χρήστες των Windows σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα συστήματά τους ασφαλή από απειλές στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, ορισμένες φορές αυτές οι λήψεις μπορεί να είναι προβληματικές και να προκαλούν προβλήματα στους χρήστες.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του μήνα αυτού, η Microsoft δημοσίευσε μια ανησυχητική αναφορά ότι η αθροιστική ενημερωμένη έκδοση KB5021233 της Patch Tuesday του Δεκεμβρίου για τα Windows 10 22H2, 21H2 και 21H1 προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες.

Με αυτό, εννοεί ότι στην πραγματικότητα παράγει μια Blue Screen of Death (ή BSOD) με τον κωδικό σφάλματος 0xc000021a σε ορισμένα συστήματα λόγω αναντιστοιχίας μεταξύ αρχείων συστήματος HIDPARSE (hidparse.sys) σε δύο διαφορετικά system directories.

Στον ιστότοπο health dashboard, η Microsoft εξήγησε ότι, μετά την εγκατάσταση του KB5021233, ενδέχεται να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των εκδόσεων αρχείων του hidparse.sys σε c:/windows/system32 και c:/windows/system32/drivers (υποθέτοντας ότι τα Windows είναι εγκατεστημένα στον C: drive).

Αυτή η κατάσταση μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει την αποτυχία του signature validation κατά την εκκαθάριση, κάτι που θα οδηγήσει σε σφάλματα BSOD.

Όπως αναμενόταν, η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια προσωρινή λύση για το ζήτημα αυτό, ενώ εργάζεται για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης και ασφαλούς λύσης.

Δείτε επίσης: Πώς να φτιάξετε το Outlook Disconnected Error σε Windows;

Αντιμετωπίζετε το πρόβλημα HIDPARSE στα Windows 10 22H2; Αν ναι, παραθέτουμε ορισμένα βήματα για την επίλυσή του.

Για την επίλυση των συσκευών που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή αυτό το πρόβλημα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το Windows Recovery Environment (WinRE) σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα που περιγράφονται από την εταιρεία.

1.Κάντε κλικ στο κουμπί Start και, στη συνέχεια, επιλέξτε Settings.

2.Επιλέξτε Update & Security και μετά Recovery.

3.Στην ενότητα Advanced Startup, κάντε κλικ στο Restart now.

4.Επιλέξτε το κουμπί Troubleshoot.

5.Επιλέξτε το κουμπί Start recovery, troubleshooting, and diagnostic tools.

6.Επιλέξτε το κουμπί Advanced Options.

7.Επιλέξτε το κουμπί Command Prompt και περιμένετε μέχρι η συσκευή σας να κάνει restart.

8.Η συσκευή σας θα πρέπει να επανεκκινηθεί σε ένα Command Prompt window. Ίσως χρειαστεί να συνδεθείτε στη συσκευή σας με τον κωδικό πρόσβασής σας προτού μεταβείτε στο Command Prompt window.

9.Τρέξτε την παρακάτω εντολή και πατήστε Enter

10.Μόλις ολοκληρωθεί η προηγούμενη εντολή, πληκτρολογήστε:

11.Επιλέξτε το κουμπί Continue.

12.Τα Windows θα πρέπει τώρα να εκκινήσουν όπως αναμένεται.

Η Microsoft αποθαρρύνει ομόφωνα κάθε άλλη λύση εκτός από την παραπάνω.

Επιπλέον, η διαγραφή του αρχείου hidparse.sys από το φάκελο Windows\System32 δεν προτείνεται καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση άλλων προβλημάτων.

Η Patch Tuesday είναι ένας όρος που αναφέρεται στη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα, όταν η Microsoft κυκλοφορεί διορθώσεις και ενημερώσεις για τα προϊόντα της. Αυτές οι ενημερώσεις έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία ασφαλείας και να κρατήσουν τους υπολογιστές των χρηστών ασφαλείς από πιθανές απειλές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι επιδιορθώσεις δεν είναι σωρευτικές- αντιμετωπίζουν μόνο τα νέα ζητήματα που προέκυψαν από την τελευταία έκδοση της επιδιόρθωσης

Πηγή πληροφοριών: windowsreport.com