Η ΕΕ εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο νόμο που θα απαιτούσε η θύρα USB-C να είναι η τυπική θύρα φόρτισης για smartphones και άλλες συσκευές. Τώρα, με τον προτεινόμενο κανονισμό της για τη βιωσιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών, η ΕΕ προχωρά ακόμη παραπέρα – περιλαμβάνοντας κάθε πτυχή του κύκλου ζωής μιας μπαταρίας και ενθαρρύνοντας τους κατασκευαστές smartphone να προσφέρουν μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν από τον χρήστη. Αυτό θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις ηλεκτρονικές μας συσκευές!

Δείτε επίσης: Η ΕΕ απήγγειλε αντιμονοπωλιακές κατηγορίες κατά της Meta

Μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις μπαταρίες σκοπεύει να διευκολύνει σημαντικά την αφαίρεση και την αντικατάσταση όλων των μορφών μπαταριών που πωλούνται στην ΕΕ. Επιπλέον, ευελπιστεί να παρέχει στους πελάτες μεγαλύτερη εικόνα των ιδιοτήτων που αγοράζουν μέσω ετικετών και κωδικών QR που απεικονίζουν τη χωρητικότητα, τις επιδόσεις, τη μακροζωία, τη χημική δομή, καθώς και ένα σύμβολο “χωριστής συλλογής”.

Δείτε επίσης: Apple: Έρχονται νέες εξωτερικές οθόνες με Apple Silicon

Επιπλέον, οι κατασκευαστές πρέπει να διαθέτουν “πολιτική δέουσας επιμέλειας” για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων που συνδέονται με την προμήθεια, την επεξεργασία και την εμπορία πρωτογενών και δευτερογενών πρώτων υλών για μπαταρίες. Ο κανονισμός αυτός απαιτεί επίσης να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 16% ανακυκλωμένο υλικό κοβαλτίου στην παραγωγή μπαταριών, καθώς και 85%, 6% και 6% των επιπέδων περιεκτικότητας σε μόλυβδο, λίθιο και νικέλιο αντίστοιχα.

Μια επίσημη δήλωση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο επερχόμενος κανονισμός θα ισχύει για τις φορητές μπαταρίες, τις μπαταρίες SLI, LMT, EV και τις βιομηχανικές μπαταρίες. Οι κατασκευαστές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να σχεδιάσουν λειτουργικές συσκευές με αφαιρούμενες μονάδες μπαταριών εντός τρεισήμισι ετών από την ψήφιση της νομοθεσίας, ώστε οι χρήστες να μπορούν να τις αντικαθιστούν εύκολα μόνοι τους.

Δείτε επίσης: iOS 16.3 beta 1: Κυκλοφόρησε με νέες δυνατότητες για το iPhone

Η επικείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαιτεί φορητές μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν από τον χρήστη αποτελεί σημαντική απειλή για τον τρέχοντα σχεδιασμό των smartphone και των φορητών υπολογιστών της Apple και της Samsung, καθώς τα περισσότερα διαθέτουν μη αφαιρούμενες μπαταρίες. Αυτό θα απαιτούσε από αυτούς τους τεχνολογικούς κολοσσούς να προβούν σε δραματικές τροποποιήσεις στην κατασκευή των συσκευών τους, προκειμένου να επαναφέρουν τα αφαιρούμενα πίσω καλύμματα, επιτρέποντας στους χρήστες εύκολη πρόσβαση για την αφαίρεση της μπαταρίας. Το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο έως ότου ο κανονισμός αυτός εγκριθεί επίσημα τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο – μόνο τότε θα ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση οδηγούνται τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα!

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει τυποποιημένες εκδόσεις του USB-C σε όλα τα κράτη μέλη θα είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ή πωλούν συσκευές εντός της Ευρώπης. Θα μειώσει το κόστος που σχετίζεται με την παραγωγή και τη διανομή λόγω των απλουστευμένων απαιτήσεων συμβατότητας, ενώ παράλληλα θα μειώσει τις επιστροφές πελατών λόγω ασύμβατων αξεσουάρ. Για τους ιδιώτες που ζουν ή εργάζονται στην Ευρώπη, αυτό το νέο πρότυπο θα διευκολύνει πολύ την αγορά συμβατών περιφερειακών συσκευών για τις συσκευές τους χωρίς να ανησυχούν για το αν λειτουργούν σωστά ή όχι σε διάφορες χώρες της περιοχής.

Πηγή πληροφοριών: xda-developers.com