Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) χορήγησε στην Virgin Orbit μια άδεια εκτόξευσης από το Spaceport Cornwall, που θα επιτρέψει στην εταιρεία να γράψει ιστορία ως η πρώτη αποστολή δορυφόρων στο διάστημα που θα ξεκινήσει από το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (UK). Η Virgin Orbit σχεδιάζει να εκτοξεύσει εννέα δορυφόρους μέσω πυραύλου LauncherOne πάνω στο εμβληματικό αεροσκάφος Boeing 747 “Cosmic Girl” τον ερχόμενο Ιανουάριο! Το LauncherOne έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει έναν προσιτό, αξιόπιστο τρόπο για την τοποθέτηση μικρών δορυφόρων στο διάστημα

Δείτε επίσης: SpaceX: Δείτε την δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship!

Η Virgin Orbit ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά της για εκτόξευση από μια τοποθεσία στο Cornwall Airport Newquay πριν από τέσσερα χρόνια. Η πρώτη πτήση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων και έλλειψης άδειας.

Παρά αυτές τις ανησυχίες, η CAA είπε ότι η άδεια στην Virgin Orbit εκδόθηκε εντός 15 μηνών, “θέτοντας το πλαίσιο του UK σε ανταγωνιστική βάση με τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές του διαστήματος“. Η ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι έλαβε “όλα τα μέτρα” για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια. Το Spaceport Cornwall έλαβε την πιστοποίηση εκτόξευσης τον περασμένο μήνα.

Δείτε επίσης: Πεντάγωνο UFO: Οι αναφορές για εξωγήινους δεν έχουν επιβεβαιωθεί

Εκτός από την άδεια εκτόξευσης, η Virgin Orbit έλαβε και μια άδεια range control, που της επιτρέπει να εκδίδει προειδοποιητικές ειδοποιήσεις και να παρακολουθεί την πρόοδο των αποστολών

. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Virgin Orbit, Dan Hart, η λήψη αυτών των αδειών και των αδειών εκτόξευσης φέρνει την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη εκτόξευση δορυφόρου από το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. “Προχωράμε προς την πρώτη εκτόξευση από την Κορνουάλη – διατηρώντας ισχυρή εστίαση σε μια ασφαλή και επιτυχημένη αποστολή για όλους“.

Οι άδειες εκδόθηκαν μετά από τη συγκατάθεση και του Υπουργού Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Mark Harper. Αυτό δείχνει ότι ο Υπουργός συμφωνεί με τις αποφάσεις αδειοδότησης που λαμβάνονται από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε επίσης: Τόκιο: Τα νέα σπίτια από το 2025 θα πρέπει να έχουν ηλιακούς συλλέκτες

Όπως είπαμε και παραπάνω, η Virgin Orbit σχεδιάζει να εκτοξεύσει εννέα πυραύλους μέσω πυραύλου LauncherOne πάνω στο αεροσκάφος Boeing 747 “Cosmic Girl”. Για την παρθενική του αποστολή “Start Me up“, το Cosmic Girl θα απογειωθεί, θα πετάξει σε ύψος 35.000 ποδιών και στη συνέχεια θα απελευθερώσει τον πύραυλο LauncherOne που θα μεταφέρει τους δορυφόρους σε τροχιά. Οι άδειες για τους εννέα δορυφόρους δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι “επικείμενες”.

Πηγή: www.engadget.com