Φέτος τα Χριστούγεννα, βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας είναι ασφαλής στο διαδίκτυο με αυτές τις βασικές συμβουλές! Με τις γιορτές εδώ και τα σχολεία σε λίγο καιρό, τα παιδιά αναμφίβολα θα περνούν περισσότερο χρόνο σερφάροντας στο διαδίκτυο – οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις. Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε, παρουσιάζοντας παρακάτω τις κορυφαίες συμβουλές μας σχετικά με το πώς να κρατήσετε τα παιδιά και τους εφήβους ασφαλείς όσο είναι συνδεδεμένοι αυτή την περίοδο των διακοπών. είναι η εποχή που πρέπει να είστε χαρούμενοι… και ασφαλείς!

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή online τα Χριστούγεννα;

Γνωρίστε την τεχνολογία

Αν αγοράσατε τεχνολογικές συσκευές, όπως κονσόλα παιχνιδιών ή κινητή συσκευή, αυτά τα Χριστούγεννα, είναι ζωτικής σημασίας να εξοικειωθείτε με τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες τους πριν τις παραδώσετε στα παιδιά. Πριν αρχίσουν να το χρησιμοποιούν, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξακρίβωση της δυνατότητας θέσπισης ηλικιακών ορίων και την τοποθέτηση φίλτρων που θα εγγυώνται την άμεση λήψη των κατάλληλων προφυλάξεων για να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας είναι ασφαλή online.

Δείτε επίσης: Microsoft account: 7 βασικές συμβουλές ασφαλείας

Διαχειριστείτε τον χρόνο χρήσης 

Το να περνάτε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να περνάτε περισσότερες ώρες κολλημένοι στις οθόνες, ειδικά αν υπάρχουν νέες ηλεκτρονικές συσκευές. Για να αποφύγετε πιθανές συγκρούσεις και να διασφαλίσετε ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας να συζητήσετε για λογικά όρια του χρόνου προβολής πριν προκύψουν εκπλήξεις στην πορεία. Αν ανησυχείτε ότι οι συμφωνίες σας δεν τηρούνται, πολλές συσκευές και εφαρμογές διαθέτουν πλέον όρια χρόνου παρακολούθησης ως επιλογή για ρύθμιση έτσι ώστε να κρατήσετε τα νεότερα μέλη της οικογένειας ασφαλή online.

Χρησιμοποιείτε εργαλεία αναφορών

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τα παιδιά σας σχετικά με τις λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για να αναφέρουν οποιαδήποτε βλάβη ή δυσφορία που μπορεί να βιώσουν έτσι ώστε να νιώθουν ασφαλή. Είτε μέσω της αγαπημένης τους κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών είτε μέσω μιας επίσημης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, η διδασκαλία τους για το πώς και πού βρίσκονται αυτά τα συστήματα αναφοράς μπορεί να προσφέρει ένα απαραίτητο επίπεδο προστασίας από οτιδήποτε αρνητικό.

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή online τα Χριστούγεννα;

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια online και να καταπολεμηθεί η διάδοση κακόβουλου περιεχομένου, οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από τις επιλογές σίγασης ή αποκλεισμού, καθώς και από την εφαρμογή φίλτρων για να φιλτράρουν ανεπιθύμητο υλικό. Οι χρήστες ηλικίας 13 ετών και άνω έχουν επίσης πρόσβαση στην Αναφορά επιβλαβούς περιεχομένου για πρόσθετες συμβουλές από εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Δείτε επίσης: Incognito mode: Πώς θα πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο ανώνυμα

Συζητήστε για την ασφάλεια του διαδικτύου

Εκτός από τον γονικό έλεγχο και τα φίλτρα, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους να καλλιεργήσουν τις δικές τους δεξιότητες κριτικής σκέψης όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ώστε να αποκτήσουν πραγματική αυτοπεποίθηση κατά την περιήγησή τους στο ψηφιακό τοπίο. Για να εμφυσήσετε ασφαλέστερες πρακτικές στο διαδίκτυο στα παιδιά σας, ξεκινήστε συζητήσεις σχετικά με πιθανά σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο διαδίκτυο. Χτίστε την αυτοπεποίθησή τους διδάσκοντάς τους πώς να αγνοούν ανεπιθύμητα αιτήματα φιλίας, να εγκαταλείπουν επιβλαβείς συζητήσεις και να αποφεύγουν να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες. Η δημιουργία μιας βάσης γνώσεων αυτών των σοφών αρχών θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά σας θα παραμείνουν ασφαλή για τα επόμενα χρόνια εξερευνώντας τις τεράστιες δυνατότητες του διαδικτύου!

Η τεχνολογία είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που μπορεί να αποτελέσει πηγή χαράς και θαυμασμού – ειδικά όταν μοιράζεται με την επόμενη γενιά. Αν σκοπεύετε να χαρίσετε σε κάποιον ξεχωριστό άνθρωπο στη ζωή σας κάτι σχετικό με την τεχνολογία αυτή την περίοδο των γιορτών, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να το εξερευνήσετε μαζί! Η μάθηση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο δεν χρειάζεται να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε διαλέξεις ή μαθήματα- μάλλον, χρησιμοποιήστε την ως εμπειρία και για τους δύο συμμετέχοντες! Περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο κατανοώντας πώς λειτουργεί η νέα τεχνολογία και μάθετε τρόπους ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο δίπλα-δίπλα.

Πηγή: swgfl.org.uk