Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική startup Xpeng Aeroht πραγματοποίησε δύο δημόσιες πτήσεις του ιπτάμενου αυτοκινήτου της. Η πρώτη δοκιμή διάρκειας 90 δευτερολέπτων έγινε κοντά στο νησί Palm Jumeirah του Ντουμπάι τον Οκτώβριο, αφού πέρασε από ενδελεχείς ελέγχους ασφαλείας και κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση για πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Dubai (Dubai Civil Aviation Authority – DCAA). Στη συνέχεια ακολούθησε μια άλλη πτήση στην Guangzhou της Κίνας. Πρόκειται για δύο πτήσεις – ορόσημα για την startup του Deli Zhao που υποστηρίζεται από την κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng Inc. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας EV, He Xiaopeng, και άλλοι υποστηρικτές στοιχηματίζουν ότι σύντομα θα αλλάξει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να μετακινούμαστε.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και πιστεύουμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να μπούμε“, είπε πρόσφατα ο Brian Gu, πρόεδρος της Xpeng.

Κι άλλες εταιρείες ασχολούνται με τη δημιουργία ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου.

Δείτε επίσης: Καταναλωτές: Τα οχήματα IoT πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα από κυβερνοαπειλές

Το πρωτότυπο της Xpeng Aeroht που πέταξε στην περιοχή Guangzhou, κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει. Ενώ πολλά eVTOL – ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης – δεν έχουν τροχούς και δεν μπορούν να οδηγηθούν στο έδαφος, το μοντέλο έκτης γενιάς της κινεζικής εταιρείας είναι ένα πραγματικό αυτοκίνητο που λειτουργεί και στο δρόμο. Στην πραγματικότητα, μοιάζει με ένα πολυτελές αυτοκίνητο παρά με ένα μικρό αεροπλάνο με ρόδες.

Το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να οδηγείται στο δρόμο για περισσότερο από το 90% του χρόνου και να πετάει μόνο όταν υπάρχουν εμπόδια ή μποτιλιάρισμα. Το ιπτάμενο αυτοκίνητο που διαθέτει τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και οκτώ έλικες, μπορεί να τεθεί σε μαζική παραγωγή το 2025.

Η τιμή του πιθανότατα θα είναι γύρω στις 140.000 $.

Τα σχέδια για τη δημιουργία τέτοιων οχημάτων (eVTOL), υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όλο και περισσότεροι επενδυτές ήθελαν να κάνουν πραγματικότητα ένα όραμα που υπήρχε μόνο στα κόμικς και στην επιστημονική φαντασία.

Δείτε επίσης: Smart technology αυτοκίνητα μέχρι το 2026: Τι θα γίνει με τους hackers;

Κινεζικές εταιρείες όπως η Aeroht, η Ehang Holdings Ltd. και η TCab Tech άρχισαν να ασχολούνται τα τελευταία χρόνια, αντλώντας έμπνευση από αμερικανικά ονόματα όπως οι Joby και Archer.

Δημιούργησαν μια γενιά επιχειρηματιών και επενδυτών που προσπαθούσαν να αναπαράγουν την επιτυχία της Κίνας με τα EV, χρησιμοποιώντας πολλά από τα ίδια πλεονεκτήματα: εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, γιγάντια εγχώρια αγορά και —κυρίως— επίσημη υποστήριξη.

Ο Deli Zhao, ιδρυτής της AEROHT συνάντησε για πρώτη φορά τον He, τον ιδρυτή της Xpeng, το 2020 και έτσι ξεκίνησαν τη συνεργασία. Ο Zhao ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον επιχειρηματία με ένα demo. “Μιλήστε πρώτα ή πετάξτε πρώτα;”, ρώτησε ο Zhao τον He. “Πετάξτε πρώτα!”.

Λίγο μετά από αυτή τη συνάντηση, ο He και η Xpeng επένδυσαν στην startup του Zhao και μετονόμασαν την εταιρεία σε Xpeng Aeroht. Έκτοτε η εταιρεία έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

Δείτε επίσης: Kia EV6 GT: Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με εξαιρετικές επιδόσεις

Ωστόσο, η τεχνολογία δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Πολλά εξαρτώνται από την ανάπτυξη μπαταριών με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Καθώς τα ιπτάμενα αυτοκίνητα χρειάζονται περισσότερη ώθηση και είναι πιο ευαίσθητα στα φορτία, οι ελαφρύτερες και καλύτερες μπαταρίες από αυτές που χρησιμοποιούνται στα απλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι ζωτικής σημασίας. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιεί τώρα η Aeroht σε πρωτότυπα είναι προϊόντα εργαστηρίου από εγχώριους προμηθευτές.

Όπως και να έχει η Xpeng Aeroht πάει την τεχνολογία των ιπτάμενων οχημάτων ένα βήμα πιο πέρα και ευελπιστεί ότι σε δύο χρόνια το ιπτάμενο αυτοκίνητό της θα παράγεται μαζικά. Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα φέρουν επανάσταση στις μεταφορές, παρέχοντας έναν αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο για να μεταφέρονται οι άνθρωποι από το ένα μέρος στο άλλο γρήγορα και με ασφάλεια. Με την πρόοδο που παρατηρείται, ίσως σύντομα να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κατοχή του δικού σας προσωπικού ιπτάμενου αυτοκινήτου δεν θα είναι απλώς ένα όνειρο!

Πηγή: financialpost.com