Σύμφωνα με φήμες, η Apple θα παρουσιάσει πολύ σύντομα μια νέα εξωτερική οθόνη, με χαρακτηριστικά αιχμής που ξεπερνούν τις δύο τρέχουσες οθόνες της εταιρείας. Η οθόνη, η οποία φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2023 και αναμένεται να βρίσκεται κάπου μεταξύ της Studio Display των 1.599 δολαρίων και της Pro Display XDR των 4.999 δολαρίων. Ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την «τοποθέτηση» και την τιμή της συσκευής δεν είναι ακόμη γνωστές.

Δείτε επίσης: Χρήστες του Pixel 7: Το γυαλί της πίσω κάμερας σπάει χωρίς λόγο

Παρά την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το σχεδιασμό της οθόνης, φαίνεται πιθανό ότι θα μοιάζει με τη Studio Display και το Pro Display XDR. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους υπήρξαν τουλάχιστον πέντε σημαντικά χαρακτηριστικά που φημολογείται ότι θα είναι διαθέσιμα στη νέα οθόνη της Apple.

Οθόνη 27 ιντσών
Η οθόνη εκτιμάται ότι θα είναι 27 ιντσών. Θα είναι παρόμοια με την Studio Display, αλλά πέντε ίντσες μικρότερη από την Pro Display XDR. Εδώ και πολλά χρόνια, η Apple φαίνεται να προτιμά τις 27αρες (σε ίντσες). Προηγουμένως, το μέγεθος αυτό ήταν διαθέσιμο στο Thunderbolt Display, στο iMac και στην οθόνη UltraFine 5K που ανέπτυξε η εταιρεία σε συνεργασία με την LG. Το μέγεθος αυτό, είναι πιθανότατα βολικό για πολλούς χρήστες, αν και ορισμένοι δημιουργικοί επαγγελματίες που χρειάζονται μια μεγαλύτερη οθόνη, μπορεί να μην τη βρουν κατάλληλη.

Το γεγονός ότι η οθόνη φημολογείται να έχει το ίδιο μέγεθος με τη Studio Display, είναι μια ακόμη ένδειξη ότι θα πρέπει να προσφέρει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά για να δικαιολογήσει την υψηλότερη τιμή.

Τεχνολογία Mini-LED
Ο Ross Young, αναλυτής της Display Supply Chain Consultants (DSCC), προβλέπει ότι η οθόνη της Apple που θα κυκλοφορήσει θα είναι η πρώτη που θα έχει mini-LED τεχνολογία. Σε σύγκριση με την Studio Display, η τεχνολογία mini-LED θα παρέχει αισθητά καλύτερη “αντίθεση” και πιο “έντονα” μαύρα χρώματα.

Το iPad Pro 12,9 ιντσών από το 2021 ήταν η πρώτη συσκευή της εταιρείας που διέθετε οθόνη mini-LED, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά, τα μοντέλα MacBook Pro 14 και 16 ιντσών ενσωμάτωσαν επίσης την τεχνολογία. Η προσφορά μιας οθόνης mini-LED αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη για τους δημιουργικούς επαγγελματίες που εργάζονται με περιεχόμενο HDR και απαιτούν υψηλή αντίθεση.

Υποστήριξη ProMotion
Υιοθετώντας ένα άλλο χαρακτηριστικό που υπάρχει ήδη στα iPad Pro και MacBook Pro, η επερχόμενη εξωτερική οθόνη της Apple φημολογείται ότι θα υποστηρίζει το ProMotion, επιτρέποντας ρυθμό ανανέωσης έως και 120Hz. Αυτό το χαρακτηριστικό θα προσφέρει μια συνεπή εμπειρία κατά τη χρήση της οθόνης με ένα MacBook Pro 14 ή 16 ιντσών, παρόμοια με το mini-LED, αλλά με τα 120hz είναι και αρκετά καλό για gaming.

Thunderbolt θύρες
Είναι πιθανό η νέα οθόνη να διαθέτει περισσότερες θύρες Thunderbolt μιας και θα κοστίζει περισσότερο από την Studio Display, η οποία διαθέτει μόνο μία θύρα. Δεν είναι δυνατή η σύνδεση πολλαπλών οθονών Studio μεταξύ τους σε μια αλυσίδα χρησιμοποιώντας τη θύρα Thunderbolt, επειδή κάθε οθόνη διαθέτει μόνο μία θύρα Thunderbolt. Ωστόσο, είναι πιθανό η Apple να συμπεριλάβει πολλαπλές θύρες Thunderbolt στην επόμενη οθόνη υψηλής τεχνολογίας, ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να συνδέουν «αλυσιδωτά» πολλαπλές οθόνες ή να συνδέουν άλλα high-bandwidth περιφερειακά. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για επαγγελματίες που μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιούν πολλαπλές οθόνες.

Apple Silicon Chip
Το προσαρμοσμένο silicon chip (SoC) A13 Bionic εμφανίστηκε στη σειρά iPhone 11 και σήμερα βρίσκεται στο iPad ένατης γενιάς. Πρωτοεμφανίστηκε όμως για πρώτη φορά στις οθόνες της Apple, μέσω της Studio Display. Μια έκδοση του iOS, που μπορεί να εκτελεστεί στην οθόνη, μπορεί να λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού και μπορεί να προσφέρει λειτουργίες όπως το Center Stage που επεξεργάζονται τοπικά. Όλα αυτά τα πράγματα καθίστανται δυνατά χάρη στο SoC. Αν και το A13 Bionic φαίνεται να είναι η πιο πιθανή επιλογή, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ήδη στη Studio Display, το ακριβές chip που θα χρησιμοποιεί η νέα οθόνη είναι άγνωστο.

Ημερομηνία κυκλοφορίας
Ο Ross Young, CEO του DSCC είχε προβλέψει ότι η Apple θα παρουσίαζε την οθόνη στο WWDC event τον Ιούνιο, αλλά τον Μάιο ισχυρίστηκε ότι λόγω σχεδιαστικών προβλημάτων, η παρουσίαση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Apple στοχεύει τώρα στις αρχές του 2023 για την κυκλοφορία, αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του Οκτωβρίου.

Ένας λόγος που μπορεί να συνέβαλε στην καθυστέρηση της κυκλοφορίας, ήταν τα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπισε η Apple όλο το 2022, συμπεριλαμβανομένων των Mac, αλλά και τον οθονών.

Η Apple αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα MacBook Pro το πρώτο τρίμηνο του 2023, οπότε η εταιρεία θα μπορούσε να ανακοινώσει τη νέα εξωτερική οθόνη μαζί με αυτά τα μηχανήματα – ειδικά αν αλληλοσυμπληρώνονται με οθόνες mini-LED και υποστήριξη ProMotion.

Πηγή πληροφοριών: macrumors.com