Αξιοποιώντας αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια, κάποιοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα σύστημα που μπορεί να μετατρέψει τα πλαστικά και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ανανεώσιμα καύσιμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δημιούργησαν έναν αντιδραστήρα που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και μπορεί να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και τα πλαστικά απόβλητα σε χρήσιμα προϊόντα / υλικά για διάφορες βιομηχανίες.

Δείτε επίσης: Ερευνητές δημιουργούν ανθρώπινες πρωτεΐνες με AI

Αυτός ο αντιδραστήρας είναι επαναστατικός ως προς την ικανότητά του να μετατρέπει ταυτόχρονα δύο είδη αποβλήτων (waste streams) σε δύο διαφορετικά χημικά προϊόντα. Ποτέ πριν δεν έχει επιτευχθεί τέτοιο κατόρθωμα!

Η μετατροπή των απορριμμάτων σε κάτι χρήσιμο χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια είναι ένας σημαντικός στόχος της έρευνάς μας“, δήλωσε ο καθηγητής Erwin Reisner από το Yusuf Hamied Department of Chemistry του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Η ρύπανση από τα πλαστικά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως και συχνά πολλά από τα πλαστικά που πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης αποτεφρώνονται ή καταλήγουν σε χωματερές“.

Ο αντιδραστήρας αξιοποιεί το λεγόμενο “θαυματουργό υλικό” που ονομάζεται περοβσκίτης και πιστεύεται ότι θα φέρει επανάσταση στην ηλιακή βιομηχανία. Πέρυσι, οι ερευνητές κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πριν από αυτό το σύστημα, ήταν αδύνατο να μετατραπεί αποτελεσματικά και επιλεκτικά το CO2 σε πιο πολύτιμα προϊόντα.

Δείτε επίσης: Ανθρωπότητα και τεχνητή νοημοσύνη: Τι νέο θα φέρει το 2023

Μια ηλιακή τεχνολογία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά και των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποτελέσει game-changer στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας“, δήλωσε ο Subhajit Bhattacharjee από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Το ιδιαίτερο με αυτό το σύστημα είναι η ευελιξία και η δυνατότητα συντονισμού – φτιάχνουμε αρκετά απλά μόρια με βάση τον άνθρακα αυτή τη στιγμή, αλλά στο μέλλον θα μπορούσαμε να συντονίσουμε το σύστημα ώστε να παράγει πολύ πιο σύνθετα προϊόντα, απλώς αλλάζοντας τον καταλύτη“.

Επιστήμονες μετατρέπουν πλαστικά και αέρια του θερμοκηπίου σε ανανεώσιμα καύσιμα

Αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης

Η ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας, όπου φτιάχνουμε χρήσιμα πράγματα από τα απόβλητα αντί να τα πετάμε σε χωματερή, είναι ζωτικής σημασίας εάν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την κλιματική κρίση και να προστατεύσουμε τον φυσικό κόσμο“, δήλωσε ο Erwin Reisner.

Και η τροφοδοσία αυτών των λύσεων χρησιμοποιώντας τον Ήλιο σημαίνει ότι το κάνουμε καθαρά και βιώσιμα“.

Δείτε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει την επανάσταση στον κλάδο του fast food

Ένα άρθρο που περιγράφει πιο αναλυτικά τη νέα τεχνολογία, με τίτλο “Photoelectrochemical CO2-to-fuel conversion with simultaneous plastic reforming“, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Synthesis τη Δευτέρα.

Η τεχνολογία αυτή που ανέπτυξαν οι επιστήμονες για τη μετατροπή των πλαστικών σε ανανεώσιμα καύσιμα, είναι πολύ σημαντική καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να μεταβούμε από τις παραδοσιακές μορφές καυσίμων σε πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που δεν θα εξαντλούν τους φυσικούς πόρους και δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον μας κατά τη διαδικασία αυτή.

Πηγή: www.independent.co.uk