Η Tesla μείωσε πρόσφατα τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πιθανότατα για να αυξήσει τις πωλήσεις. Το πιο προσιτό EV Model 3 RWD έπεσε από την αρχική τιμή των 46.990 δολαρίων στα 43.990 δολάρια, ενώ το 5θέσιο Model Y Long Range είδε μια μείωση της τάξης του 20% (από 65.990 δολάρια στα 52.999 δολάρια). Επιπλέον, οι πελάτες στην Αμερική μπορούν να επωφεληθούν και από μια επιδότηση (7.500 $) που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα, για να πληρώσουν ακόμα λιγότερα. Συνδυαστικά, η έκπτωση που κάνει η Tesla και η επιδότηση από το κράτος, κατεβάζουν σημαντικά την τιμή του Model Y Long Range.

Δείτε επίσης: Η Tesla παρέδωσε 1,31 εκατ. αυτοκίνητα το 2022

Όλα τα άλλα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Model S και Model X και οι performance versions του Model 3 και Model Y έχουν επίσης δει μειώσεις τιμών. Εξαίρεση αποτελεί η επταθέσια έκδοση του Model Y, που έχει αυξηθεί σημαντικά. Με την αύξηση, η τιμή του ξεπερνά τα 55.000 $, αλλά το όχημα εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις για την επιδότηση. Στη Γερμανία, οι τιμές των Tesla Model 3 και Y μειώθηκαν κατά 1-17%, ενώ μειώσεις υπήρξαν και στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία.

Για να λάβουν την πλήρη ομοσπονδιακή έκπτωση των 7.500 $, οι πελάτες θα πρέπει να παραγγείλουν πριν από τα μέσα Μαρτίου (τότε αναμένεται να μειωθεί στο μισό). Οι φορολογικές εκπτώσεις ισχύουν για SUV με τιμή κάτω των 80.000 $ και αυτοκίνητα κάτω των 55.000 $. Το Model Y έπεσε και στις δύο κατηγορίες, και τώρα όλα τα EV Model Y εκτός από την έκδοση Performance φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για έκπτωση.

Δείτε επίσης: Tesla: Δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Enhanced Autopilot

Tesla: Μειώνει τις τιμές ηλεκτρικών οχημάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τα προηγούμενα χρόνια, η Tesla σημείωσε μεγάλες επιτυχίες, με υψηλά ποσοστά πωλήσεων των ηλεκτρικών της οχημάτων. To 2022 φαίνεται πως ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία, αν κρίνουμε από τις παραδόσεις οχημάτων της. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η Tesla αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τον Elon Musk – τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla στον οποίο ανήκουν το Twitter και η SpaceX. Τον Απρίλιο, οι επενδυτές κλονίστηκαν όταν δήλωσε το σχέδιό του να αγοράσει το Twitter. Πέρασε το καλοκαίρι προσπαθώντας ανεπιτυχώς να υπαναχωρήσει από αυτή την απόφαση, προτού τελικά την υλοποιήσει προς μεγάλη τους απογοήτευση- ήθελαν να επικεντρωθεί στην Tesla αντί γι’ αυτό. Η είδηση αυτή συνοδεύτηκε από τη ραγδαία πτώση της μετοχής της εταιρείας – η οποία έγινε ακόμη χειρότερη όταν και οι πιο πρόσφατοι αριθμοί παραδόσεων δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Δείτε επίσης: Tesla: Προσφέρει πλέον προς πώληση οχήματα επίδειξης

Τώρα, η Tesla μειώνει τις τιμές των οχημάτων της, θέλοντας προφανώς να προσελκύσει περισσότερους πελάτες. Οι νέοι πιθανοί αγοραστές θα είναι αναμφίβολα ευχαριστημένοι με αυτές τις εκπτώσεις, ενώ όσοι αγόρασαν ένα καινούριο Tesla λίγο νωρίτερα θα αισθάνονται άτυχοι. Μάλιστα, ορισμένοι πελάτες που αγόρασαν αυτοκίνητα της Tesla πρόσφατα, παραπονέθηκαν σε διαδικτυακά φόρουμ ότι οι μειώσεις τιμών τους έθεσαν σε μειονεκτική θέση, αφήνοντάς τους με ένα αντικείμενο χαμηλότερης αξίας στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Πηγή: www.engadget.com