Θέλετε να βοηθήσετε τη NASA στην ανακάλυψη νέων εξωπλανητών; Μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας το προσωπικό σας τηλεσκόπιο ή ακόμα και το κινητό σας τηλέφωνο, συμμετέχοντας στο Exoplanet Watch.

Το πρόγραμμα Exoplanet Watch της NASA αναζητά πρόθυμους πολίτες που είναι παθιασμένοι με την επιστήμη για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Αυτοί οι πλανήτες είναι γνωστοί ως εξωπλανήτες. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει: Αν έχετε τηλεσκόπιο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τις δικές σας έρευνες – αν όχι, κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να αναλύσετε δεδομένα από άλλα τηλεσκόπια με τη βοήθεια του υπολογιστή ή του smartphone σας.

Με το Exoplanet Watch μπορείτε να μάθετε πώς να παρατηρείτε εξωπλανήτες και να κάνετε ανάλυση δεδομένων χρησιμοποιώντας λογισμικό που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί επιστήμονες της NASA“, δήλωσε ο Rob Zellem, δημιουργός του Exoplanet Watch και αστροφυσικός στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δείξουμε σε περισσότερους ανθρώπους πώς γίνεται πραγματικά η επιστήμη των εξωπλανητών“.

Δείτε επίσης: Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε μια αδηφάγο μαύρη τρύπα

Η NASA ξεκίνησε το 2018 το πρόγραμμα Exoplanet Watch, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να παρατηρήσει από πρώτο χέρι πώς διεξάγεται η επιστήμη και να εξερευνήσει το σύμπαν με τα δικά του μάτια.

Προηγουμένως, υπήρχαν περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγονταν από τα τηλεσκόπια. Ευτυχώς, το πρόγραμμα έχει γίνει πλέον πολύ πιο προσιτό και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να κατεβάσει και να αναλύσει τις πληροφορίες.

Έχουν επαληθευτεί πάνω από 5.000 εξωπλανήτες και μπορεί να υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια άλλοι που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Αυτοί οι περίεργοι κόσμοι διαθέτουν αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, όπως διπλούς ήλιους, καυτές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους ή ακόμη και γυάλινα σύννεφα!

Μακράν, ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τον εντοπισμό εξωπλανητών είναι η μέθοδος της διέλευσης (transit). Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την αναγνώριση μιας μικρής μείωσης της φωτεινότητας του μητρικού αστέρα όταν ένας εξωπλανήτης περνά από αυτόν. Πολλά τηλεσκόπια της NASA αναζητούν διελεύσεις εξωπλανητών ως τρόπο για να ανακαλύψουν νέους πλανήτες, αλλά οι συμμετέχοντες στο Exoplanet Watch παρατηρούν κυρίως διελεύσεις πλανητών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί για να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τροχιές τους. Εάν είστε σε θέση να παρατηρήσετε πολλαπλές διελεύσεις, τότε αυτό θα σας βοηθήσει να μετρήσετε με ακρίβεια το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο εν λόγω πλανήτης για να τεθεί σε τροχιά γύρω από το άστρο του. Είτε χρησιμοποιείτε μεγάλο είτε μικρό τηλεσκόπιο, το Exoplanet Watch μπορεί να σας διδάξει και να σας καθοδηγήσει στην παρατήρηση αυτών των φαινομένων!

Δείτε επίσης: SpaceX: Τον Φεβρουάριο η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, το Exoplanet Watch συνδυάζει παρατηρήσεις του ίδιου στόχου-πλανήτη από πολλούς διαφορετικούς παρατηρητές, προκειμένου τα δεδομένα να είναι πιο σίγουρα και ακριβή.Ο συνδυασμός παρατηρήσεων είναι επίσης χρήσιμος εάν η διέλευση του πλανήτη διαρκεί περισσότερο από τον χρόνο που ένα αστέρι είναι ορατό στον ουρανό για έναν μόνο παρατηρητή: Πολλοί συμμετέχοντες σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο μπορούν να παρακολουθήσουν συλλογικά τη διάρκεια μιας μεγάλης διέλευσης”

.

Για παράδειγμα, πολλαπλές παρατηρήσεις βοήθησαν στην ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που ονομάζεται HD 80606 b, τον οποίο θα παρατηρήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA μέσα στο 2023. Αυτός ο πλανήτης εντοπίστηκε χρησιμοποιώντας συνδυασμένες παρατηρήσεις από περισσότερους από 20 συμμετέχοντες στο Exoplanet Watch.

Όπως είπαμε και παραπάνω, ακόμα κι αν δεν έχετε τηλεσκόπιο, μπορείτε να συμμετάσχετε στο Exoplanet Watch πρόγραμμα της NASA. Το πρόγραμμα επιτρέπει σε ερασιτέχνες αστρονόμους να δουν δεδομένα εξωπλανητών που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια από ένα μικρό επίγειο τηλεσκόπιο νότια του Tucson της Αριζόνα. Νέα δεδομένα από δύο τηλεσκόπια στη Νότια Καλιφόρνια θα προστεθούν επίσης στη βάση δεδομένων του προγράμματος φέτος για να τα εξετάσουν οι συμμετέχοντες.

Αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι αστρονόμοι είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσουν τις μετρήσεις των πλανητικών διελεύσεων και να αναγνωρίσουν τυχόν αποκλίσεις στη φωτεινότητα των αστέρων, οι οποίες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν εκλάμψεις ή σκοτεινές κηλίδες στην επιφάνεια ενός αστέρα.

Δείτε επίσης: Νερό στο φεγγάρι; Δοκιμές εξαγωγής νερού από σεληνιακά πετρώματα

Το να υπάρχουν εθελοντές για την ταξινόμηση των δεδομένων θα εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο“, αναφέρει η δήλωση της NASA. “Αυτή η εργασία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν τη μεταβλητότητα ενός συγκεκριμένου άστρου προτού μελετήσουν τους εξωπλανήτες του με μεγάλα, ευαίσθητα τηλεσκόπια όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA“.

Περισσότερα για το έργο Exoplanet Watch

Το Exoplanet Watch είναι ένα πρόγραμμα επιστήμης, το οποίο το διαχειρίζεται το JPL, ένα τμήμα του Caltech στην Καλιφόρνια, ως μέρος του Universe of Learning της NASA.

Τα επίγεια δεδομένα για το έργο συλλέχθηκαν από το MicroObservatory Robotic Telescope Network, που υποστηρίζεται από το Universe of Learning της NASA και διαχειρίζεται το Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Τα δεδομένα που δημιουργούνται από εθελοντές μεταφορτώνονται στη βάση δεδομένων American Association of Variable Star Observers’ (AAVSO) Exoplanet Database.

Το Universe of Learning της NASA είναι ένα επιλεγμένο μέλος του προγράμματος NASA Science Activation. Το πρόγραμμα Science Activation συνδέει ειδικούς της NASA με ειδικούς της κοινότητας για να δημιουργήσουν επιστήμη με τρόπους που προωθούν τη βαθύτερη κατανόηση του κόσμου μας και πέρα ​​από αυτό.

Η μελέτη των εξωπλανητών έχει διανύσει πολύ δρόμο από την αρχική ανακάλυψη πριν από μόλις 25 χρόνια! Με νέες τεχνικές που αναπτύσσονται συνεχώς, οι επιστήμονες συνεχίζουν να κάνουν συναρπαστικές ανακαλύψεις για αυτούς τους μακρινούς κόσμους κάθε μέρα, αποκαλύπτοντας περισσότερα για το σύμπαν μας από ποτέ! Τώρα, μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς σε αυτό!