Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Μάρτιο μια στρατηγική για την ενίσχυση των προσπαθειών ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ στο διάστημα, δήλωσε χθές ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς οι εντάσεις στο διάστημα έχουν αυξηθεί λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Ουκρανία.
Αυτή είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση από μια σειρά διαστημικών αποστολών μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και εμπόδισε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες εκτόξευσης δορυφόρων.

Δείτε επίσης: Twitter: Μηνύθηκε για μη καταβολή ενοικίου στα κεντρικά γραφεία

ΕΕ: Θα παρουσιάσει σχέδιο διαστημικής άμυνας τον Μάρτιο

Κατά την έναρξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Διάστημα στις Βρυξέλλες, ο Breton δήλωσε ότι, δεδομένου του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουν τη στρατηγική στάση της ΕΕ προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά μας, να διασφαλίσουν τα διαστημικά μας συστήματα και υπηρεσίες και να εδραιωθούν ως μια πιο κυρίαρχη δύναμη στη διαστημική βιομηχανία.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως ένα “κάλεσμα αφύπνισης” και τόνισε την ανάγκη να εξετάσει η ΕΕ τη σημασία των διαστημικών περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών όσον αφορά τη συλλογική ευρωπαϊκή δράση.

Σημείωσε επίσης ότι περίπου το 10% των περίπου 5.500 δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη λειτουργούν από στρατιωτικές δυνάμεις. Υπάρχουν πολλοί επίσης που είναι διπλής χρήσης και παρέχουν βασικές πληροφορίες για την υποστήριξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ.

Ο Breton δήλωσε ότι η στρατηγική θα έχει 4 κύριους στόχους:

  1. Να ενισχύσει το πλαίσιο ανθεκτικότητας και ασφάλειας για τα εθνικά και εμπορικά διαστημικά συστήματα της ΕΕ.
  2. Να ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται στις απειλές.
  3. Να επεκτείνει τη χρήση του διαστήματος για επιχειρήσεις ασφάλειας και άμυνας μέσω προγραμμάτων που παρακολουθούν τη Γη και τη διαστημική κίνηση και μέσω της συνεργασίας με εταίρους όπως το ΝΑΤΟ.
  4. Να θεσπίσει κοινούς κανόνες για την ασφάλεια, την προστασία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων μας μέσω της εφαρμογής ενός διαστημικού νόμου της ΕΕ.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια διαστημική στρατηγική τον Μάρτιο για την ενίσχυση των προσπαθειών ασφάλειας και άμυνας

Ο Επίτροπος Breton ανέφερε ότι 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να ρυθμίζουν τις διαστημικές τους δραστηριότητες.
Προειδοποίησε ότι η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να έχει “αποκλίνουσες εθνικές ρυθμίσεις” που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα, τη βιομηχανία και την ασφάλεια. Επιπλέον, την Τρίτη ξεκίνησε ένας νέος χρηματιστηριακός δείκτης ευρωπαϊκών εταιρειών που βασίζονται στο διάστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος , οι επενδυτές και οι ειδικοί του χρηματοοικονομικού τομέα θα μπορούν να παρακολουθούν τις οικονομικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών διαστημικών επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη διαστημικών μετοχών, ο οποίος δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον διαχειριστή του χρηματιστηρίου Euronext.

Πηγή πληροφοριών: phys.org