Ερευνητές ξετύλιξαν πρόσφατα ψηφιακά τα μουμιοποιημένα λείψανα ενός έφηβου αγοριού (Golden Boy), που παρέμεναν στα υπόγεια του μουσείου του Καΐρου για περισσότερα από 100 χρόνια. Ανακάλυψαν μια πληθώρα φυλαχτών και φυτών που κοσμούσαν το σώμα του.

Δείτε επίσης: Μυστηριώδες τούνελ μπορεί να οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας!

Στο περιοδικό Frontiers in Medicine, η ομάδα των ερευνητών αποκάλυψε ότι ο ανώνυμος έφηβος ηλικίας 14 ή 15 ετών, πέρασε στην αιωνιότητα φορώντας λευκά σανδάλια. Χρησιμοποιώντας μια αξονική τομογραφία (CT), οι επιστήμονες μπόρεσαν να διεισδύσουν στη σαρκοφάγο και να αποκτήσουν μια εις βάθος άποψη περίπλοκων λεπτομερειών, όπως η δομή των οστών, τα αιμοφόρα αγγεία, οι μαλακοί ιστοί και άλλα μέσω αναπαραστάσεων ακτίνων Χ.

Ο Sahar Saleem, ακτινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου στην Αίγυπτο και πρώτος συγγραφέας του εν λόγω άρθρου δήλωσε ότι “το σώμα αυτής της μούμιας ήταν στολισμένο με 49 φυλαχτά που ήταν επιδέξια τοποθετημένα σε τρεις στήλες ανάμεσα στα περιτυλίγματά της και στο εσωτερικό του πτώματος. Είναι αρκετά αξιοσημείωτο ότι αυτά έχουν ενσωματωθεί με έναν μοναδικά υποβλητικό τρόπο.” Η μούμια ονομάστηκε “Golden Boy”.

Δείτε ακόμα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γυναίκα «βαμπίρ» του 17ου αιώνα στην Πολωνία

Ο Saleem επισημαίνει ότι τα στολίδια του Golden Boy συνάδουν με διάφορες τελετουργίες που περιγράφονται στο αιγυπτιακό βιβλίο των νεκρών, όπως τα σανδάλια. Στολισμένος με τρεις στήλες από φυλαχτά ανάμεσα στα στρώματα του περιτυλίγματός του, διέθετε μικρά μπιχλιμπίδια όπως ένα χρυσό σκαραβαίο σκαθάρι μέσα στο στήθος του και ένα φυλαχτό με δύο αντίγραφα του ματιού του Ώρου δίπλα στο πέος του. Πολλά από αυτά τα στολίδια ήταν κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα για βέλτιστη προστασία. Όλα το όργανά του είχαν αφαιρεθεί εκτός από την καρδιά, ενώ η τοπογραφία αποκάλυψε ότι είχε ακόμα υγειή δόντια.

Το 1916, τα λείψανα του Golden Boy ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο Nag el Hassaya – ένα νεκροταφείο που βρίσκεται στην Edfu. Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και έκτοτε παραμένει εκεί φυλαγμένο. Καθώς το αγόρι θάφτηκε με μια πολυτελή, επιχρυσωμένη μάσκα, πιστεύεται ότι ανήκε σε μια αξιόλογη οικογένεια κατά την περίοδο των Πτολεμαίων από το 330 π.Χ. έως το 30 π.Χ.. Αν και η ακριβής αιτία του θανάτου του παραμένει άγνωστη, η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε ένα «νέο είδος πρώιμου ανθρώπου»

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ακράδαντα ότι η ζωή δεν παύει να υπάρχει μετά το θάνατο- αντίθετα, πίστευαν σε μια αιώνια μεταθανάτια ζωή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η μουμιοποίηση και ο στολισμός του νεκρού σώματος με στολίδια, φυλαχτά και φυτά θα βοηθούσαν το πνεύμα στο ταξίδι του στη μετά θάνατον ζωή. Το Golden Boy προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στις ταφικές πρακτικές και το συμβολισμό των στολιδιών κατά τη διάρκεια της ζωής αυτού του νεαρού αγοριού στην Αρχαία Αίγυπτο της Πτολεμαϊκής περιόδου. 

Μετά από ενδελεχή έρευνα, το Αιγυπτιακό Μουσείο πήρε την απόφαση να μεταφέρει το Golden Boy από την υπόγεια αποθήκη του και να το εκθέσει στην κύρια αίθουσα εκθέσεων. Αυτή η νέα έκθεση θα επιτρέψει στους επισκέπτες να θαυμάσουν από κοντά αυτό το εξαιρετικό τεχνούργημα.