Η Meta ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα επαναφέρει τους λογαριασμούς Facebook και Instagram του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, τις επόμενες εβδομάδες, μετά από διετή αναστολή. Η απομάκρυνση του Trump από το Facebook και το Istagram (και άλλες πλατφόρμες, όπως το Twitter) ήταν αποτέλεσμα των γεγονότων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η αποκατάσταση των λογαριασμών του θα μπορούσε να δώσει μια νέα ώθηση στον Trump και στην πολιτική του καριέρα. Ο ίδιος ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα βάλει ξανά υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024. Έχει 34 εκατομμύρια ακολούθους στο Facebook και 23 εκατομμύρια στο Instagram. Και οι δύο αυτές πλατφόρμες μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην πολιτική του εκστρατεία.

Δείτε επίσης: Πώς να αποκρύψετε τα Facebook Memories;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός του στο Twitter έχει ήδη επανέλθει από τον Νοέμβριο, χάρη στο νέο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας, Elon Musk. Ωστόσο, ο Trump δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει εκεί.

Οι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου λένε ότι το κοινό πρέπει να έχει πρόσβαση σε μηνύματα από πολιτικούς υποψηφίους, αλλά οι επικριτές της Meta κατηγόρησαν την εταιρεία για χαλαρά moderating policies.

Η Meta, από τη μεριά της, ανέφερε ότι έχει ενσωματώσει νέα προστατευτικά μέτρα για να αποτρέψει τις επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

Σε περίπτωση που ο κ. Trump δημοσιεύσει περαιτέρω περιεχόμενο που παραβιάζει, το περιεχόμενο θα αφαιρεθεί και ο λογαριασμός θα τεθεί σε αναστολή από ένα μήνα έως δύο χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παραβίασης“, έγραψε ο Nick Clegg, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta.

Μετά την επαναφορά του Donald Trump στο Twitter, πολλοί περίμεναν την επιστροφή του και στο Facebook και το Instagram. Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες από τους υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων. “Το Facebook έχει πολιτικές, αλλά δεν τις εφαρμόζει”, είπε η Laura Murphy, δικηγόρος που ηγήθηκε του διετούς ελέγχου του Facebook που ολοκληρώθηκε το 2020. “Ανησυχώ για την ικανότητα του Facebook να κατανοήσει τη ζημιά στον πραγματικό κόσμο που προκαλεί ο Trump: Το Facebook έχει άργησε πολύ να δράσει“.

Δείτε επίσης: Instagram και Facebook εισάγουν περισσότερα όρια στη στόχευση εφήβων με διαφημίσεις

Η Anti-Defamation League, η NAACP, η Free Press και άλλες ομάδες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την ικανότητα του Facebook να αποτρέψει τυχόν μελλοντικές επιθέσεις στη δημοκρατική διαδικασία, με τον Trump να συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Άλλοι, πάλι, είπαν ότι η αποκατάσταση των λογαριασμών ήταν η σωστή απόφαση.

Ο Jameel Jaffer, εκτελεστικός διευθυντής στο Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia και πρώην στέλεχος της ACLU

, υπερασπίστηκε την αποκατάσταση των accounts. Προηγουμένως, είχε υποστηρίξει την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τον λογαριασμό του Trump.

Το κοινό έχει συμφέρον να ακούσει απευθείας από τους υποψηφίους για πολιτικά αξιώματα“, δήλωσε ο Jaffer. “Είναι καλύτερα αν οι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λάθος και αφήνουν ανοιχτό τον λόγο, ακόμη κι αν ο λόγος είναι προσβλητικός ή ψευδής, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν από άλλους χρήστες και άλλους θεσμούς“.

Η απόφαση για την απαγόρευση του Trump πριν από δύο χρόνια ήταν κάτι καινούριο για τη Meta, η οποία προηγουμένως δεν είχε ποτέ μπλοκάρει τον λογαριασμό ενός εν ενεργεία αρχηγού κράτους για παραβίαση των κανόνων περιεχομένου της.

Η εταιρεία ανακάλεσε επ’ αόριστον την πρόσβαση του Donald Trump στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram αφού αφαίρεσε δύο από τις αναρτήσεις του κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Καπιτώλιο.

Δείτε επίσης: Σιάτλ: Σχολεία μηνύουν TikTok, Facebook, Instagram και Snapchat

Στη συνέχεια παρέπεμψε την υπόθεση στο ανεξάρτητο εποπτικό συμβούλιο του, το οποίο έκρινε ότι η αναστολή ήταν δικαιολογημένη, αλλά ο ακαθόριστος χαρακτήρας της όχι. Σε απάντηση, η Meta είπε ότι θα επανεξετάσει την αναστολή δύο χρόνια μετά.

Η ανάρτηση της Meta την Τετάρτη έδειξε ότι ενδέχεται να ενεργοποιήσει εκ νέου κι άλλους λογαριασμούς που έχουν τεθεί σε αναστολή, ωστόσο τόνισε ότι οι λογαριασμοί αυτοί θα υπόκεινται σε αυστηρότερο έλεγχο και κυρώσεις για παραβιάσεις.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Donald Trump θα επιστρέψει ενεργά στις πλατφόρμες. Στο Twitter, πάντως, δεν έχει κάνει κανένα νέο tweet από τότε που ανέκτησε τον λογαριασμό του. Είχε πει μάλιστα ότι θα προτιμούσε να παραμείνει στη δική του εφαρμογή, Truth Social. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του είπε στο Fox News Digital την περασμένη εβδομάδα ότι η επιστροφή στο Facebook “θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εκστρατεία του 2024, ώστε να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους“.

Σε μια ανάρτησή του στο Truth Social, ο Trump είπε σχετικά με την επαναφορά του στις εφαρμογές της Meta: “Κάτι τέτοιο δεν πρέπει ποτέ να ξανασυμβεί σε έναν εν ενεργεία Πρόεδρο ή σε οποιονδήποτε άλλον που δεν αξίζει τιμωρία!“.

Πηγή: www.reuters.com