Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας δηλαδή πιο συγκεκριμένα θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας και να αυξήσει δραματικά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Το ChatGPT είναι απλώς η πιο πρόσφατη AI τεχνολογία που τροφοδοτεί τις ανησυχίες ότι θα εξαλείψει τις θέσεις εργασίας εκατομμυρίων εργαζομένων, είτε είναι διαφημιστικοί κειμενογράφοι, traders της Wall Street, πωλητές, coders ή δημοσιογράφοι.

Αμερικανοί ειδικοί: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα εξαλείψει θέσεις εργασίας

Παρά τα καθησυχαστικά λόγια των εμπειρογνωμόνων του εργατικού δυναμικού που πιστεύουν ότι το ChatGPT και άλλες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι απίθανο να οδηγήσουν σε τεράστια αύξηση της ανεργίας, υπάρχει μια άλλη ανησυχία: θα μπορούσε να επιδεινώσει το ήδη μεγάλο χάσμα της Αμερικής μεταξύ των εύπορων ανθρώπων και εκείνων με μικρότερο εισόδημα ή πλούτο. Το νέο κύμα δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας που δημιουργείται από αυτές τις τεχνολογίες θα μπορούσε να έχει κόστος, καθώς πολλοί εργαζόμενοι θα καταλήξουν να χάσουν υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαλείψει ορισμένες θέσεις εργασίας, ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να δημιουργήσει διάφορες νέες δυνατότητες απασχόλησης αλλά και να ενισχύσει τις υπάρχουσες. Το πιο σχετικό ερώτημα τώρα: τι είδους επαγγέλματα θα είναι αυτά.

Ο Anu Madgavkar, επικεφαλής της έρευνας αγοράς εργασίας στο έγκριτο McKinsey Global Institute, εκτιμά ότι το ένα τέταρτο όλων των εργαζομένων στις ΗΠΑ θα βιώσει σύντομα την εμπειρία ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία θα γίνουν κοινός τόπος στον εργασιακό τους χώρο. Μάλιστα, σχεδόν οι μισές έως τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων επιδιώκουν ενεργά έργα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον Anu Madgavkar: “Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα άτομα πρέπει να αποκτήσουν άνεση στο να εργάζονται παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη”.

Δείτε επίσης: Η Google έφτιαξε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, το Bard

Ο Madgavkar επαλήθευσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα επηρεάσει περισσότερο τα επαγγέλματα των υπαλλήλων, όπως οι εργασίες γραφείου και η εξυπηρέτηση πελατών. “Αυτές οι θέσεις εργασίας είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο από την υιοθέτηση της αυτοματοποίησης”, δήλωσε. “Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει είτε να στραφούν προς διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων είτε να αγκαλιάσουν την εργασία παράλληλα με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.”

Πολύ απλά, η επαγγελματική σταδιοδρομία πολλών εργαζομένων σε γραφεία μπορεί να οδεύει προς μια αρνητική κατεύθυνση.

Οι εμπειρογνώμονες του εργατικού δυναμικού διχάζονται σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης: ορισμένοι πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε μαζική εξάλειψη των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει απλώς τους εργαζόμενους αυτούς πιο παραγωγικούς, παρέχοντάς τους γρήγορα τις απαραίτητες πληροφορίες

. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η AI θα αντικαταστήσει τους ακτινολόγους λόγω της ικανότητάς της να διαβάζει cancer scans, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η AI θα βοηθήσει στην πραγματικότητα τους ακτινολόγους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε πιο περίπλοκα θέματα. Και τέλος, ορισμένοι πιστεύουν ότι η AI μπορεί να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους.

Δείτε επίσης: Ο γνωστός streamer Asmongold σοκαρίστηκε από τον AI κλώνο του

Αμερικανοί ειδικοί: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα εξαλείψει θέσεις εργασίας

Ορισμένοι ειδικοί στο εργατικό δυναμικό λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες νέες τεχνολογίες θα βλάψουν τις θέσεις εργασίας μεσαίου επιπέδου περισσότερο από τις χαμηλότερα αμειβόμενες, σωματικά εντατικές. Ο Madgavkar της McKinsey δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η τεχνητή νοημοσύνη ή τα ρομπότ να αντικαταστήσουν την εργασία του επιστάτη. Στον κλάδο της εστίασης, ανέφερε επίσης πώς η τεχνολογία των ρομπότ μπορεί να βοηθήσει στη λήψη των παραγγελιών των πελατών- ωστόσο, οι μικροί ρομποτικοί σερβιτόροι μάλλον δεν θα εμφανιστούν σύντομα!

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τον νομικό κλάδο, αναλαμβάνοντας ορισμένους ρόλους που παραδοσιακά κατείχαν οι δικηγόροι, όπως η προετοιμασία των αρχικών σχεδίων των επιχειρηματικών συμβάσεων. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους βοηθούς δικηγόρους να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην προετοιμασία των συμβάσεων και δυνητικά υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις.

Δείτε επίσης: NASA X-57 Maxwell: Το πρώτο της ηλεκτρικό αεροσκάφος είναι έτοιμο να πετάξει

Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), θα μπορούσαν να δημιουργήσους θέσεις εργασίας που ήταν προηγουμένως αδιανόητες – για παράδειγμα, πριν από την εφεύρεση των υπολογιστών, ποιος θα μπορούσε να προβλέψει τη θέση του προγραμματιστή υπολογιστών; Η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της μηχανικής και της διοίκησης, ενώ η όποια μείωση σε άλλους τύπους θέσεων εργασίας θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Εάν απολυθούν άνθρωποι λόγω της εξέλιξης της AI, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα για την επανεκπαίδευσή τους σε νέες θέσεις, όπως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Η Julie Shah, αξιόλογη καθηγήτρια του ΜΙΤ, η οποία ηγείται της ομάδας διαδραστικής ρομποτικής στο φημισμένο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ, είναι αφοσιωμένη στο να βοηθήσει τους εργοδότες να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ με τρόπο που να ενισχύουν αντί να εξαλείφουν τους εργαζόμενους.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com