Ο διαχειριστής πακέτων WinGet της Microsoft αντιμετώπισε ορισμένα σημαντικά προβλήματα κατά την προσπάθεια εγκατάστασης ή αναβάθμισης πακέτων, λόγω της λήξης του πιστοποιητικού SSL/TLS του WinGet CDN.

Δείτε επίσης: Ο διαχειριστής πακέτων WinGet της Microsoft δεν λειτουργεί λόγω προβλημάτων CDN

Τον Μάιο του 2020, η Microsoft κυκλοφόρησε το WinGet, έναν διαχειριστή πακέτων ανοικτού κώδικα των Windows, που επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές απρόσκοπτα από τη γραμμή εντολών.

Η Microsoft έχει προσφέρει ένα σπουδαίο εργαλείο με το Windows Package Manager (WinGet). Eπιτρέπει να διαχειριζόμαστε τις εφαρμογές γρήγορα και αποτελεσματικά χάρη στη διαισθητική διεπαφή γραμμής εντολών και την υποστήριξη αρχείων MSI και συνδέσμων από το Windows Store. Με την ταχύτητα και την ευκολία του και μόνο να το καθιστούν άξιο προσοχής για κάθε προγραμματιστή που εργάζεται σε έργα Windows 10 – πέραν του ότι είναι ανοιχτού κώδικα- σίγουρα αξίζει μία δοκιμή!

Το πρόβλημα επιλύθηκε επιτυχώς, μερικές ώρες μετά τον εντοπισμό του. Από το βράδυ του Σαββάτου, οι χρήστες των Windows σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν προβλήματα όταν προσπαθούσαν να εγκαταστήσουν ή να αναβαθμίσουν εφαρμογές μέσω του WinGet.

Ο χρήστης του WinGet Tiger Wang αντιμετώπισε μια τεχνική δυσκολία ενώ προσπαθούσε να εκτελέσει μερικές βασικές εντολές του WinGet και πήγε στο GitHub, μοιραζόμενος ένα στιγμιότυπο οθόνης του τερματικού του που εμφάνιζε το σφάλμα “InternetOpenUrl() failed“.

Δείτε ακόμα: Fortinet: Διορθώστε την ευπάθεια του FortiOS SSL-VPN

Ένας άλλος χρήστης επανέλαβε αυτή την αναφορά και επιβεβαίωσε ότι και εκείνος αντιμετώπιζε την ίδια δυσκολία

. Φαίνεται ότι το πρόβλημα σχετιζόταν με το πιστοποιητικό SSL/TLS του WinGet CDN, το οποίο είχε πλέον λήξει. Η προειδοποίηση και τα ευρήματα του πιστοποιητικού, επιβεβαίωσαν ότι η εξουσιοδότηση του WinGet CDN έληξε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μέχρι η Microsoft να ανανεώσει το πιστοποιητικό SSL, οι χρήστες του WinGet είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μια εύκολη εναλλακτική λύση, για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στο cdn.winget.microsoft.com, προσθέτουν την παρακάτω διεύθυνση URL πηγής στη λίστα πηγών του WinGet για βέλτιστα αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας το WinGet, μπορούν να κατεβάσουν πακέτα με ασφάλεια από τον εναλλακτικό διακομιστή που διαθέτει έγκυρο πιστοποιητικό:

https://winget.azureedge.net/cache

Για να προσθέσουν τον πηγαίο κώδικα στο https://winget.azureedge.net/cache, απλά χρησιμοποιούν αυτή την εντολή που μοιράστηκε ο χρήστης qilme του GitHub:

sudo winget source add -n winget https://winget.azureedge.net/cache

Δείτε επίσης: Το OpenSSL διόρθωσε δύο ευπάθειες υψηλής σοβαρότητας

Χρησιμοποιώντας την εντολή source του εργαλείου winget, οι χρήστες μπορούν να διαχειρίζονται εύκολα όλες τις πηγές για τη Διαχείριση πακέτων των Windows με πρωτοφανή ευκολία. Η εντολή source διευκολύνει την προσθήκη, την καταχώριση, την επεξεργασία, τη διαγραφή, την επαναφορά ή την εξαγωγή αποθετηρίων που χρησιμοποιούνται από το WinGet.