Η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία της ενημέρωσης λογισμικού Full Self-Driving Beta v11 της Tesla αναβλήθηκε για άλλη μια φορά, γεγονός που δείχνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δυσκολεύεται να τη διανείμει.

Δείτε επίσης: Super Bowl 2023 ad ασκεί δριμεία κριτική στο “Full Self-Driving” της Tesla

Το Tesla FSD Beta v11 είναι ένα γοητευτικό, αλλά και τρομακτικό ορόσημο, καθώς σκοπεύει να συνδυάσει το FSD και το Autopilot της Tesla. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία FSD Beta, τα οχήματα Tesla μπορούν να οδηγούνται ανεξάρτητα στον επιλεγμένο προορισμό τους, εφόσον ο οδηγός παραμένει σε εγρήγορση και έτοιμος να επέμβει ανά πάσα στιγμή.

Παρά την ονομασία του, το σύστημα της Tesla εξακολουθεί να θεωρείται σύστημα υποβοήθησης οδηγού επιπέδου δύο, καθώς η ευθύνη ανήκει στον οδηγό και όχι στο όχημα. Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα, με ένα βήμα πίσω για κάθε δύο βήματα προς τα εμπρός. Δυστυχώς, σε ορισμένες ενημερώσεις παρατηρήθηκε μείωση της οδηγικής ισχύος.

Η Tesla σημειώνει σταθερή πρόοδο με το πρόγραμμα FSD Beta, κυκλοφορώντας με συνέπεια νέες ενημερώσεις λογισμικού και αυξάνοντας τον αριθμό των ιδιοκτητών που συμμετέχουν. Με τη διεθνή έναρξη του beta προγράμματος της Tesla πέρυσι, σχεδόν όλοι οι 400.000 ιδιοκτήτες Tesla της Βόρειας Αμερικής που αγόρασαν τα πακέτα FSD έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία.

Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει ακόμη βιώσει σημαντικές ενημερώσεις FSD beta. Η Tesla είχε υποσχεθεί να κυκλοφορήσει την έκδοση 11 τον Νοέμβριο του 2022- ωστόσο, από τότε έχει περιοριστεί στον κλειστό στόλο της για σκοπούς δοκιμών.

Δείτε ακόμα: Tesla: Το Full Self-Driving Beta v11 θα κάνει ντεμπούτο αυτή την εβδομάδα

Ο Musk περιέγραψε την ενημέρωση ως ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός λόγω των νέων νευρωνικών δικτύων, ωστόσο είναι εξίσου σημαντική για τους καταναλωτές

. Αυτή η αναβάθμιση θα συγχωνεύσει ουσιαστικά τη στοίβα λογισμικού FSD Beta της Tesla – που χρησιμοποιείται κυρίως στους δρόμους της πόλης – με τη στοίβα λογισμικού Autopilot που λειτουργεί ως σύστημα υποβοήθησης οδηγού επιπέδου 2 κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους. Ως εκ τούτου, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την επέκταση της εμβέλειας αυτών των τεχνολογιών σε όλους τους τύπους οδηγών!

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk δήλωσε ότι η ενημέρωση v11 θα έφτανε σύντομα. Απογοητευτικά, ωστόσο, η προηγούμενη εβδομάδα έληξε χωρίς την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία.

Αυτή την εβδομάδα, ο Elon Musk διακήρυξε ότι το νέο προϊόν θα εισέλθει σε φάση “περιορισμένης beta”:

Αυτή την εβδομάδα, η έκδοση 11.3 (single stack) εισέρχεται σε ένα περιορισμένο πρόγραμμα beta με στόχο να είναι έτοιμη για ευρεία κυκλοφορία στη Βόρεια Αμερική μέσα στην έκδοση 11.3.2. Στη συνέχεια προσαρμόζουμε το έργο μας στις ευρωπαϊκές οδούς και το υποβάλλουμε στους ρυθμιστικούς φορείς. Ευτυχώς, το 90% όσων έχουμε ήδη κάνει για τη Βόρεια Αμερική είναι εφαρμόσιμα παγκοσμίως.

Δείτε επίσης: Hertz: Έλαβε ήδη τα πρώτα 50.000 Tesla για το στόλο της

Αυτό συνήθως σημαίνει ότι η ενημέρωση θα διανεμηθεί μόνο σε μια περιορισμένη ομάδα αρχικών δοκιμαστών beta. Ωστόσο, αυτό συμπίπτει και με τις δηλώσεις του Musk, καθώς έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι η ενημέρωση θα έφτανε μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες από τον περασμένο Δεκέμβριο.