Πάνω από εξήντα χώρες έχουν συσπειρωθεί για να αντιμετωπίσουν τις ηθικές ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη χρήση της στον πόλεμο.

Δείτε επίσης: Bing AI: Μπορώ «να σκεφτώ και να νιώσω πράγματα»

Την περασμένη εβδομάδα, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας σημαντικής εξέλιξης – της REAIM, της πρώτης παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα. Η συνάντηση αυτή των διεθνών κρατών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την καταπολέμηση των πιθανών απειλών που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι απώλειες θέσεων εργασίας και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση της στον πόλεμο. Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή τους για υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι χώρες διασφαλίζουν ότι αυτή θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας ατζέντας στο μέλλον.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χάγη φιλοξένησε το συνέδριο REAIM, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Ολλανδία και η Νότια Κορέα. Η Κίνα ήταν μόνο μία από τις 60 χώρες που εκπροσωπήθηκαν σε αυτό το σημαντικό γεγονός από υπουργούς, κυβερνητικούς εκπροσώπους και οργανώσεις της βιομηχανίας/κοινωνίας των πολιτών- η Ρωσία

δεν έλαβε πρόσκληση, ενώ η Ουκρανία είχε επιλέξει να μην συμμετάσχει.

Αφού κάθε χώρα που συμμετείχε στη συνάντηση -πλην του Ισραήλ- υπέγραψε μια συμφωνία για τη χρήση στρατιωτικής AI εντός νομικών παραμέτρων και χωρίς να υπονομεύεται η διεθνής ασφάλεια ή σταθερότητα, κατέστη σαφές ότι όλα τα έθνη είχαν δεσμευτεί να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Δείτε επίσης: Η GitHub ενημέρωσε το μοντέλο AI του Copilot

Στη σύνοδο κορυφής, ο εκπρόσωπος της Κίνας Jian Tan προέτρεψε έντονα τα έθνη να καταπολεμήσουν κάθε προσπάθεια εξασφάλισης στρατιωτικής υπεροχής και ηγεμονίας με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μέσω της συνεργασίας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία όχι μόνο συμφώνησαν στην ανάγκη για αξιόπιστη στρατιωτική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), αλλά επίσης συζήτησαν και αποδέχθηκαν την ευθύνη για την αποτροπή απρόβλεπτων αποτελεσμάτων, τους κινδύνους κλιμάκωσης και το πώς η ανθρώπινη συμμετοχή πρέπει να βρίσκεται στη ρίζα κάθε διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Πηγή πληροφοριών: techspot.com