Η τουρκική κυβέρνηση μπλόκαρε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόσβαση στο Ekşi Sözlük, μια διάσημη κοινωνική πλατφόρμα της χώρας.

Μια αναζήτηση στον ιστότοπο της BTK, της Information Technologies and Communications Authority της Τουρκίας, αποκαλύπτει την εντολή για την αναστολή λειτουργίας του συγκεκριμένου ιστότοπου. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο πάρθηκε αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Το eksisozluk.com έχει αποκλειστεί με την απόφαση της Information Technologies and Communications Authority από 21/02/2023 και με αριθμό 490.05.01.2023.-100029“, αναφέρεται στην εντολή.

Η πλατφόρμα Ekşi Sözlük ανέφερε στο Twitter σχετικά με το μπλοκάρισμα: “Δεν έχουμε πληροφορίες για τις λεπτομέρειες [του αποκλεισμού], προσπαθούμε να πάρουμε πληροφορίες από τις αρχές“.

Το tweet είδαν περίπου 1,3 εκατομμύρια χρήστες σε περίπου μία ώρα.

Δείτε επίσης: Φλόριντα: Ζητά από Google και Apple να επισημαίνουν “ξένα” apps

Ο Sedat Kapanoğlu, ιδρυτής της πλατφόρμας, έγραψε στο Twitter: “Οι τουρκικές αρχές μόλις έκοψαν την πρόσβαση στο @sozluk, την πιο δημοφιλή τουρκική κοινωνική πλατφόρμα στον κόσμο. Έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για εκκλήσεις για βοήθεια και για παροχή ανακούφισης στις περιοχές που πλήττονται από τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία“.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άσκησαν αρνητική κριτική στην απόφαση αυτή, πιστεύονται ότι ο ιστότοπος Ekşi Sözlük αποκλείστηκε στα πλαίσια των προσπαθειών της κυβέρνησης να περιορίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Οι άνθρωποι έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί την ώρα του σεισμού μόνο και μόνο εξαιτίας αυτής της πλατφόρμας“, έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

Ένας άλλος έγραψε, “Πιθανώς, είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η είδηση ​​ότι εγκαταλελειμμένα παιδιά που επέζησαν από τον σεισμό παραδόθηκαν σε θρησκευτικές κοινότητες, γράφτηκαν για πρώτη φορά στο Ekşi Sözlük“.

Ο Yaman Akdeniz, ακαδημαϊκός και μέλος της Ένωσης Ελευθερίας της Έκφρασης, ανέφερε ότι η BTK στην Τουρκία έχει την εξουσία να εμποδίζει την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο για λόγους όπως η προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης και η προστασία των παιδιών.

Δείτε επίσης: 5 εναλλακτικές λύσεις για το ChatGPT

Ωστόσο, ο ίδιος λέει ότι το μπλοκάρισμα του Ekşi Sözlük χωρίς ενημέρωση των στελεχών του ήταν “απαράδεκτο” και “απόλυτη λογοκρισία“.

Επιπλέον, η πλατφόρμα Ekşi Sözlük εφαρμόζει τις εντολές που στέλνει η Access Providers Union εδώ και χρόνια. Δεν γνωρίζει η BTK με ποιον πρέπει να επικοινωνήσει; Είναι μια κίνηση “το κλείνω αν θέλω“. Περισσότερες πλατφόρμες θα αποκλειστούν στην εκλογική διαδικασία“, έγραψε.

Η πλατφόρμα Ekşi Sözlük βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης λόγω των αναρτήσεων των χρηστών κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι αρχές στην Τουρκία είχαν επίσης περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter για ώρες μετά τους σεισμούς.

Την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση κατέφευγε συχνά σε περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε περιόδους κρίσης, όπως βομβιστικές επιθέσεις ή φυσικές καταστροφές. Για παράδειγμα, το ίδιο έγινε μετά τη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε επίσης: Activision: Επιβεβαιώνει παραβίαση ασφαλείας και διαρροή δεδομένων

Η Ekşi Sözlük, που μεταφράζεται ως “Sour Dictionary“, ιδρύθηκε το 1999 και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους στην Τουρκία με εκατοντάδες χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες και εκατομμύρια επισκέπτες. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα που κυμαίνονται από επιστημονικά θέματα έως θέματα καθημερινής ζωής, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την επικοινωνία για πολιτικά ζητήματα και για την ανταλλαγή προσωπικών απόψεων.

Πηγή: m.bianet.org