Google, Facebook και online φαρμακεία μπορεί να χρειαστεί να παραδώσουν τα δεδομένα χρηστών/πελατών τους στις αρχές σε πολιτείες της Αμερικής που οι εκτρώσεις είναι παράνομες.

Οι αρχές παίρνουν data από το Facebook για δίωξη εκτρώσεων

Ύστερα από την ανατροπή του Roe v. Wade, οι γυναίκες ανησυχούν πως τα δεδομένα από τις εφαρμογές που παρακολουθούν την έμμηνο ρήση τους θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους στη περίπτωση έκτρωσης. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν για το τι γράφουν στο chat, τα μηνύματα και τις online αναζητήσεις τους.

Μετά από μια έρευνα του Insider βρέθηκε πως τουλάχιστον 9 online φαρμακεία που πουλάνε φάρμακα για εκτρώσεις- Abortion Ease, BestAbortionPill.com, PrivacyPillRX, PillsOnlineRX, Secure Abortion Pills, AbortionRx, Generic Abortion Pills, Abortion Privacy, και Online Abortion Pill Rx – έδιναν πρόσβαση σε δεδομένα των χρηστών όπως τις διευθύνσεις ιστού, την τοποθεσία και τα δεδομένα αναζήτησης με τρίτα site όπως το Google. Αυτή η ανταλλαγή γίνεται λόγω αιτήματος των αρχών.

Δείτε επίσης : Anonymous: Επίθεση σε Τούρκικα νοσοκομεία! Διαρρέουν αρχεία εκτρώσεων και HIV!

Κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο καινούργιο.

Η έρευνα του Insider, στοχεύει στην υπόθεση της Jessica Burgess, η οποία κατηγορείται πως βοήθησε την κόρη της να κάνει παράνομη έκτρωση στο σπίτι τους στη Nebraska. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην υπόθεση αυτή ήταν το ιστορικό μηνυμάτων που παραδόθηκε στις αρχές από την Meta και βρέθηκαν συνομιλίες για φάρμακα έκτρωση στο Facebook. Το αίτημα για τα στοιχεία έγινε πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τον Roe v.Wade.

Πρόταση: Play ransomware: Διαρρέει data που έχουν κλαπεί από την πόλη του Όκλαντ

Οι εταιρίες των social media πολλές φορές είναι αναγκασμένες να συνεργαστούν με τις αρχές και να παραδίνουν τα δεδομένα χρηστών. Σε αντίθεση με το δημόσιο περιεχόμενο, που όλοι μπορούν να το δουν, τα δεδομένα όπως μηνύματα, τοποθεσίες και αναζητήσεις για να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο αλλά και να υπάρξει πρόσβαση σε αυτά χρειάζονται ένταλμα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, η Meta είπε πως δέχτηκε περισσότερα από 200,000 αιτήματα για πληροφορίες και συμφώνησε να τις παραδώσει το 76% των φορών.

Το 2022, η Google ανακοίνωσε πως θα διαγράφει αυτόματα το ιστορικό της τοποθεσίας των χρηστών που επισκέπτονται κλινικές εκτρώσεων. Επίσης, είπε πως θα αντιταχθεί σε αιτήματα που είναι νομικά απαράδεκτα σε ότι έχει σχέση με τη χρήση δεδομένων ως αποδεικτικά στοιχεία, όμως όπως σημείωσε ο Alex Perry, αυτή η δήλωση αφήνει μεγάλο περιθώριο.

Διαβάστε επίσης: YouTube: Πατέρας υπέβαλε καταγγελία γιατί συλλέγει παράνομα δεδομένα παιδιών

Ένας καθηγητής του πανεπιστήμιου νομικής Santa Clara, είπε στο Insider πως τα social media είναι απλά ένα πιόνι για τις αρχές σε ό,τι αφορά την δίωξη για εκτρώσεις. Άρα τι μπορείτε να κάνετε; Να έχετε γνώση πως ότι λέτε online μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας σε ό,τι έχει σχέση την δίωξη για εκτρώσεις σε πολιτείες που είναι παράνομες. Τέλος, να μιλάτε σε άτομα που εμπιστεύεστε κατ’ ιδίαν και όχι μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων ή στα social media.