Πρόσφατα, το rover της NASA που βρίσκεται στον Άρη, απέκτησε μια εκπληκτική θέα του ηλιοβασιλέματος του πλανήτη με θεάματα όπως αιθέρια σύννεφα που μοιάζουν με φτερά και λαμπερές ακτίνες που διαπερνούν τον συννεφιασμένο ουρανό.

Δείτε επίσης: Ένα rover θα εξερευνήσει το φεγγάρι του Άρη, Φόβο

Ο εξερευνητής της NASA φωτογραφίζει τα σύννεφα κατά τις ώρες του λυκόφωτος, προκειμένου να προωθήσει μια μελέτη που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με παρατηρήσεις των νυχτερινών φωτεινών νεφών.

Οι νέες εικόνες υπενθυμίζουν ότι η θέαση του ουρανού από τον Άρη είναι μια εντελώς μοναδική εμπειρία, με στοιχεία και φαινόμενα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη μας. Πέρυσι, το σκάφος Hope της Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, εντόπισε ένα θεαματικό πράσινο σέλας που εκτεινόταν σε χιλιάδες μίλια στον Κόκκινο Πλανήτη – από την ηλιόλουστη πλευρά του μέχρι τη σκιασμένη πίσω πλευρά του. Κάθε άνοιξη, οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας έχουν αποκαλύψει ότι ένα τεράστιο σύννεφο στο μέγεθος της Καλιφόρνιας εμφανίζεται πάνω από ένα εγκαταλελειμμένο ηφαίστειο στο νότιο Άρη.

Η κατανόηση των επιστημόνων για τον αρειανό ουρανό διευρύνεται καθώς η περιέργειά τους, τους αναγκάζει να εμβαθύνουν στα μυστήριά του. Στις 27 Ιανουαρίου, μια σειρά από μαγευτικά και πολύχρωμα σύννεφα αποτυπώθηκαν σε μια φωτογραφία. Λάμποντας στο φως του ήλιου, αυτά τα σύννεφα αστράφτουν σαν κοσμήματα, γοητεύοντας τους θεατές με ένα εκπληκτικό φάσμα αποχρώσεων. Αν και τα σύννεφα ουράνιου τόξου μπορεί να εμφανιστούν πάνω από τη Γη όταν είναι λεπτά και περιέχουν μεγάλο αριθμό ομοιόμορφων σταγονιδίων νερού ή κρυστάλλων πάγου, τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Δείτε ακόμα: Perseverance Mars Rover: Νέα δείγματα οργανικής ύλης στον Άρη

Ο Mark Lemmon, ατμοσφαιρικός επιστήμονας από το Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης στο Κολοράντο, εξέφρασε

την άποψη ότι όταν παρατηρούμε τον ιριδισμό υποδηλώνει ότι τα μεγέθη των σωματιδίων ενός νέφους είναι ισοδύναμα με τα γειτονικά τους σε κάθε περιοχή. Μέσω της παρατήρησης των μεταβολών του χρώματος, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις αλλαγές στο μέγεθος των σωματιδίων μέσα σε αυτό το νέφος. Από τις παρατηρήσεις μας, μπορούμε να αποκτήσουμε εικόνα για τη συνεχή μεταμόρφωση των νεφών και για το πώς τα σωματίδιά τους μεταβάλλονται συνεχώς σε μέγεθος.

Στις 2 Φεβρουαρίου, η φωτογράφηση του Curiosity αποκάλυψε εκθαμβωτικές ακτίνες ηλιακού φωτός που διαπερνούσαν τα σύννεφα του Άρη. Αυτές οι ακτίνες στον Κόκκινο Πλανήτη είχαν καταγραφεί από το ρόβερ και στο παρελθόν, αλλά ποτέ πριν με αυτό το επίπεδο καθαρότητας.

Ψηλά πάνω από τον Κόκκινο Πλανήτη, τα περισσότερα αρειανά σύννεφα δεν υψώνονται ψηλότερα από 37 μίλια από το έδαφος και αποτελούνται κυρίως από πάγο νερού. Ωστόσο, αυτοί οι νέοι πίδακες αερίου είναι πιθανότατα φτιαγμένοι από διοξείδιο του άνθρακα και όταν τους αγγίζει κανείς αισθάνεται σαν στερεοποιημένο πάγο. Βρίσκονται αρκετά ψηλά, όπου οι θερμοκρασίες γίνονται ακόμα πιο πικρές.

Δείτε επίσης: Το Perseverance Rover της NASA βρήκε οργανική ύλη σε βράχο

Η έγχρωμη Mastcam του οχήματος θα χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί η έρευνα των νεφών μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Οι επιστήμονες συνέθεσαν ένα εκπληκτικό πανόραμα των λαμπρών ακτίνων του ήλιου και των σύννεφων από περισσότερες από δύο δωδεκάδες εικόνες που μεταδόθηκαν στη Γη. Εξετάζοντας τα ευρήματά τους, επιδιώκουν να κατανοήσουν βαθύτερα την ατμόσφαιρα, τις θερμοκρασίες και το κλίμα του Άρη.