Η Microsoft απολύει μια ολόκληρη ομάδα αφιερωμένη στην καθοδήγηση της καινοτομίας τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί σε ηθικά, υπεύθυνα και βιώσιμα αποτελέσματα. Αυτό ήταν μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης σειράς απολύσεων που επηρέασε 10.000 άτομα σε ολόκληρη την εταιρεία. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό βήμα προς την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης με ηθικά, υπεύθυνα και βιώσιμα αποτελέσματα διακόπηκε λόγω αυτών των μέτρων εξοικονόμησης κόστους.

Δείτε επίσης: Microsoft: Έρχεται το ChatGPT-4 με βίντεο AI!

Η πρόσφατη απόφαση της Microsoft να απολύσει την ομάδα έρχεται υπό το πρίσμα της τεράστιας επένδυσής της στην OpenAI, έναν οργανισμό με φημισμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το DALL-E 2. Επιπλέον, ανανεώνει τη μηχανή αναζήτησης Bing και το πρόγραμμα περιήγησης Edge εισάγοντας ένα νέο προηγμένο γλωσσικό μοντέλο που είναι πιο ισχυρό από τον προκάτοχό του, το ChatGPT – ειδικά προσαρμοσμένο για βελτιστοποιημένη εμπειρία αναζήτησης.

Η απόφαση της Microsoft θέτει υπό αμφισβήτηση την υπόσχεσή της να υποστηρίξει την ενσωμάτωση των αρχών σχεδιασμού προϊόντων με την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα τη στιγμή που εμπορεύεται παντού τις αμφιλεγόμενες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης της.

Η Microsoft υποστηρίζει σταθερά το Γραφείο Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης (ORA), το οποίο συντονίζει την εφαρμογή και την επιβολή κανόνων για την υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω της δημόσιας πολιτικής και διακυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι της Platformer έχουν σχολιάσει ότι η ομάδα ηθικής και κοινωνίας είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι οι αξίες της Microsoft σχετικά με την ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ενσωματώνονται στα προϊόντα πριν αυτά αποσταλούν στους καταναλωτές. Πρόσφατα, αυτή η ομάδα εργάζοταν

επιμελώς για να εντοπίσει τυχόν πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η ενσωμάτωση της τεχνολογίας OpenAI σε όλες τις σειρές προϊόντων της.

Δείτε επίσης: Microsoft: Τα Xbox games θα είναι διαθέσιμα στο Boosteroid

Η ομάδα ethics and society ήταν μέτρια σε μέγεθος, αποτελούμενη μόνο από επτά άτομα μετά από αναδιοργάνωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση τις αναφορές των πηγών του Platformer, ο CTO Kevin Scott και ο CEO Satya Nadella πίεζαν ώστε τα μοντέλα OpenAI να φτάσουν στους καταναλωτές χωρίς καθυστέρηση.

Δείτε επίσης: Microsoft: Επιδιορθώνει zero-day που χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις ransomware

Πέρυσι, λόγω της αλλαγής των προτεραιοτήτων, η πλειοψηφία της ομάδας ηθικής και κοινωνίας της Microsoft μεταφέρθηκε σε άλλα τμήματα. Ωστόσο, στις 6 Μαρτίου ο John Montgomery -εταιρικός αντιπρόεδρος του τμήματος AI- ενημέρωσε τα εναπομείναντα μέλη ότι οι θέσεις εργασίας τους θα καταργηθούν χωρίς καθυστέρηση. Σύμφωνα με το Platformer, αρκετοί από την πρώην ομάδα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαλλάχθηκαν λόγω της προσπάθειας της Microsoft για ταχεία παράδοση προϊόντων αντί της τήρησης λογικών μακροπρόθεσμων ηθικών πρακτικών.

Πηγή πληροφοριών: techcrunch.com