Πρόσφατη έκθεση (Robocall Mitigation: Strategies, Business Models & Market Forecasts 2023–2027) της Juniper Research προβλέπει ότι το κόστος των scam robocalls για τα θύματα θα αυξηθεί απότομα κατά 9% φέτος, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει σε 58 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το λογισμικό αυτόματης κλήσης που παραδίδει προ-ηχογραφημένα μηνύματα είναι ευρέως διαθέσιμο, το οποίο σημαίνει ότι χρησιμοποιείται τόσο από νόμιμους εκπροσώπους marketing όσο και από απατεώνες.

Δείτε επίσης: Ο φερόμενος ιδιοκτήτης του BreachForums “Pompompurin” συνελήφθη

Παρά το γεγονός ότι η αυτή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων και ενημερώσεων για τους πελάτες σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη και η αεροπορία, γενικά τα robocalls θεωρούνται ενοχλητικά, ενώ κάποια μπορεί να είναι και επικίνδυνα.

Η Juniper Research προειδοποίησε ότι οι απατεώνες θα συνεχίσουν να ξεγελούν ανυποψίαστους χρήστες, οδηγώντας σε απώλειες 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως έως το 2027.

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των απατών που σχετίζονται με τα robocalls, περιλαμβάνουν το STIR/SHAKEN, μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει το ID spoofing που χρησιμοποιείται από πολλούς απατεώνες για να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Βόρεια Αμερική είναι η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από scam robocalls, και προβλέπεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών το 2023 θα παρατηρηθεί εκεί.

Δείτε επίσης: Το νέο botnet HinataBot θα μπορούσε να ξεκινήσει τεράστιες επιθέσεις DDoS

Ωστόσο, το STIR/SHAKEN έχει βοηθήσει στη μείωση των απωλειών που σχετίζονται με τα robocalls στη Βόρεια Αμερική.

Η Juniper Research προβλέπει μείωση των ζημιών στην περιοχή για πρώτη φορά, έως το 2025 και προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους εκτός Βόρειας Αμερικής να υιοθετήσουν τη δική τους εκδοχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες για να σταματήσουν την προώθηση κλήσεων και άλλες τυπικές δόλιες τακτικές κλήσεων.

Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία επαλήθευσης ταυτότητας επωνυμίας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην αντιμετώπιση της απάτης μέσω robocall, επιτρέποντας στους χρήστες να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα μιας επωνυμίας στην οθόνη του smartphone τους πριν απαντήσουν.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπολεμήσουν αυτές τις απάτες. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η FCC ανακοίνωσε πρόστιμο 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία εταιρεία για “κατάφωρες παραβιάσεις” των κανονισμών του κλάδου.

Δείτε επίσης: Ποιά είναι τα ρίσκα της αγοράς ενός φθηνού Windows key;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να σταματήσετε όλα τα robocalls από το να φτάσουν στην τηλεφωνική σας γραμμή.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com