Καθώς η Mozilla γιορτάζει το 25ο έτος λειτουργίας της, η μη κερδοσκοπική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τον Firefox εγκαινιάζει μια νέα startup τεχνητής νοημοσύνης με μεγάλες προοπτικές.

Δείτε επίσης: Firefox Relay: Η Mozilla Firefox ενσωματώνει την τεχνολογία αιχμής

Η Mozilla.ai, μια φιλόδοξη νέα επιχείρηση, έχει ως στόχο τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι ανοικτού κώδικα και αξιόπιστη – λέξεις που πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με τον Mark Surman, εκτελεστικό πρόεδρο της Mozilla και διευθυντή της Mozilla.ai.

Ο Surman αναφερόταν στην έξαρση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης πρόσφατα, τα οποία μπορεί να έχουν αξιοσημείωτες ικανότητες, αλλά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματικότητα. Με την έναρξη λειτουργίας του, το ChatGPT του OpenAI που παράγει κείμενο είχε τη δυνατότητα να παράγει κακόβουλο λογισμικό κατόπιν προτροπής, να εντοπίζει exploits σε ανοιχτό κώδικα και να δημιουργεί ιστοσελίδες phishing που έμοιαζαν πολύ με δημοφιλείς ιστότοπους. Τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η σταθερή διάχυση, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν οπτικές απεικονίσεις από κείμενο σε εικόνα, αξιοποιήθηκαν πρόσφατα για τη δημιουργία άσεμνων και μη εξουσιοδοτημένων απομιμήσεων, εκτός από αδικαιολόγητα βίαιες εικόνες.

Παρά το γεγονός ότι οι δημιουργοί αυτών των μοντέλων ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν μέτρα για τη μείωση της κατάχρησης, η Mozilla θεώρησε ότι αυτά δεν ήταν επαρκή.

Δείτε ακόμα: Mozilla: Κυκλοφόρησε ο Firefox 111 για Android

Η Mozilla.ai, η οποία ενισχύθηκε από μια επένδυση 30 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Mozilla, τον μητρικό της οργανισμό, συνδέεται στενά με το καθιερωμένο εμπορικό σήμα του γνωστού προγραμματιστή του Firefox – The Mozilla Corporation και τον βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων του – Mozilla Ventures. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Moez Draief

, διευθύνων σύμβουλος αυτού του οργανισμού και πρώην επικεφαλής επιστήμονας στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης “Κιβωτός του Νώε” της Huawei και παγκόσμιος επικεφαλής επιστήμονας του συμβουλευτικού γίγαντα Capgemini.

Ο Surman περιγράφει το Mozilla.ai ως έναν συνδυασμό ερευνητικής εταιρείας και κοινότητας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης στοίβας τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα που εμπνέει αξιοπιστία. Για τη δημιουργία αξιόπιστων συστημάτων συστάσεων και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το GPT-4 του OpenAI, η Mozilla.ai θα συγκεντρώσει μια ομάδα 25 μηχανικών, επιστημόνων και διευθυντών προϊόντων που θα ηγηθούν της αρχικής προτεραιότητας. Στόχος του οργανισμού, ωστόσο, είναι να δημιουργήσει έναν συνασπισμό ομοϊδεατών επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών -όπως αυτοί που υποστηρίζονται από το Mozilla Ventures και άλλα πανεπιστήμια- με τον ίδιο θεμελιώδη στόχο.

Δείτε επίσης: Mozilla Firefox: Προσφέρει στους χρήστες Android ένα πρωτοφανές επίπεδο ασφάλειας

Η Mozilla.ai δεν θα διανύσει αυτό το ταξίδι μόνη της. Με αιχμή του δόρατος εταιρικούς δωρητές όπως η Canva και η Hugging Face, το νεοσύστατο Ινστιτούτο EleutherAI έχει ως αποστολή να καταστήσει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης διαθέσιμα για όλους. Ο αείμνηστος συνιδρυτής της Microsoft, Paul Allen, ίδρυσε το Ινστιτούτο Allen για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Ινστιτούτο Alan Turing. Ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες, όπως το Cohere For AI της νεοσύστατης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Cohere και το Distributed AI Research του Timnit Gebru, ένας ερευνητικός οργανισμός με παγκόσμια διασπορά, αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο.