Όταν η Microsoft ενσωμάτωσε το chatbot του ChatGPT στο Bing, κατάφερε να κάνει κάτι που τόσα χρόνια προσπαθούσε: να αγαπήσει ο κόσμος την μηχανή αναζήτησης του. Όμως, αν δεν είναι προσεκτική, η ανυπομονησία της για να επωφεληθεί από την σπάνια αυτή νίκη του Bing θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Μετά από πληροφορίες του Bloomberg, η Microsoft απείλησε μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούν το indexing της Bing πως θα ανακαλέσει τις άδειες τους αν χρησιμοποιήσουν δεδομένα από το Bing για τα δικά τους AI chatbots.

Δείτε επίσης: Bing AI: Τρομέρες αποδόσεις σε καθημερινούς χρήστες

Το indexting είναι ακριβό, γιαυτό το λόγο οι μικρότερες μηχανές όπως το DuckDuckGo πληρώνει τις εταιρίες πίσω από τις μηχανές της, όπως το Bing και το Google, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό τους indexting για τα προϊόντα τους.

Αν και φαίνεται πως η Microsoft είναι πανευτυχής με το να βγάζει λεφτά από το να παρέχει το Bing indexting, δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί για τα ανταγωνιστικά AI chatbots. Από την αναφορά, φαίνεται πως η εταιρία έχει ήδη προειδοποιήσει δυο τουλάχιστον από τους πελάτες της να μην χρησιμοποιήσουν το indexting στα chatbot τους και πως αυτό παραβιάζει τους όρους του συμβολαίου που έχουν υπογράψει, με αποτέλεσμα να χάσουν την πρόσβαση.

Παρ’ όλα αυτά, η Microsoft έχει κάθε δικαίωμα να υποδείξει πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες της. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε όμως να φανεί και σαν καταστολή του ανταγωνισμού ώστε να είναι σίγουρη ότι το Bing AI θα μονοπωλήσει.

Πρόταση:Η Microsoft προσθέτει το Bing AI Chat στο taskbar των Windows 11

Μετά την εισαγωγή του Bing AI, ξεκίνησαν διάφορες εταιρίες να ανακοινώνουν παρόμοια εργαλεία. Όταν λοιπόν, η ίδια η Microsoft απειλεί να μην χρησιμοποιηθούν τα indexes είναι άμεσο πλήγμα για τις μηχανές αναζήτησης που βασίζονται σε αυτά για να φέρουν αποτελέσματα.

Οι μικρότερες εταιρίες θα μπορούσαν να στραφούν σε άλλους για να λάβουν την πηγή των indexes. Όμως, η μόνη εταιρία μετά τη Microsoft που παρέχει την ίδια υπηρεσία είναι η Google και κρίνοντας από την προετοιμασία της για το Bard AI, λογικά η αντίδραση θα είναι παρόμοια. Ελπίζουμε μόνο η απληστία των μεγάλων εταιριών να μην σκοτώσει τις πιθανότητες εξέλιξης των AI chatbots πριν ακόμα ξεκινήσουν.

Διαβάστε επίσης: Tο AI Chatbot του Bing μπορεί να γίνει πειστικός scammer

πηγή πληροφοριών:techradar.com