Το ChatGPT ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας. Μέσα σε δύο μήνες από την κυκλοφορία του έφτασε τα 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή καταναλωτών που κυκλοφόρησε ποτέ. Οι χρήστες είναι ενθουσιασμένοι με τις προηγμένες δυνατότητες του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, κάτι στο οποίο δεν δίνουν σημασία οι περισσότεροι, είναι ο κίνδυνος που εγκυμονεί το ChatGPT για το απόρρητο και την ασφάλεια δεδομένων.

Όταν ρωτάτε για την πολιτική απορρήτου του ChatGPT, η απάντηση είναι η εξής: η OpenAI, δημιουργός του AI chatbot, συλλέγει βασικά προσωπικά δεδομένα, όπως το όνομα, τη διεύθυνση email και τα στοιχεία πληρωμής, όταν είναι απαραίτητα για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Δείτε επίσης: Fake ChatGPT Chrome επέκταση παραβιάζει Facebook accounts

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι χρήστες του ChatGPT ήταν σε θέση να βλέπουν περιγραφές συνομιλιών που είχαν άλλοι άνθρωποι με το σύστημα, λόγω ενός σφάλματος. Ευτυχώς όμως, αυτό το σφάλμα εντοπίστηκε γρήγορα και διορθώθηκε και ο CEO της εταιρείας, Sam Altman, ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό.

Παρόλο που δεν επρόκειτο ακριβώς για μια παραβίαση απορρήτου, ήταν κάτι πολύ κακό. Επιπλέον, ο αντίπαλος του ChatGPT, ο Bard, αποκάλυψε ότι δεδομένα του Gmail χρηστών χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, αν και η Google διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς. Αυτό μας φέρνει στο απόλυτο ερώτημα: μπορώ να εμπιστευτώ τις προσωπικές μου πληροφορίες στο ChatGPT ή σε άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης;

Οι πλατφόρμες AI μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητό μας

Κατά την αλληλεπίδραση με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν για την ιδιωτική του ζωή. Ο Mukesh Choudhary – ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cyberops, μιας εταιρείας ασφάλειας πληροφοριών – προειδοποιεί για τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι πλατφόρμες AI μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητο των δεδομένων σας.

Δείτε επίσης: Ο Opera browser προσθέτει λειτουργίες summarization ChatGPT και AI

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους κινδύνους του ChatGPT για το απόρρητο:

Δημιουργία προφίλ χρήστη

Αναλύοντας τις συμπεριφορές των χρηστών, οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συχνά για στοχευμένη διαφήμιση ή άλλους σκοπούς.

Κοινή χρήση δεδομένων

Το ChatGPT και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, μπορούν να μοιράζονται δεδομένα χρηστών με άλλες εταιρείες και οργανισμούς για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων και της έρευνας.

Επίσης, οι πλατφόρμες μπορεί να επιτρέπουν σε εξωτερικούς προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Κίνδυνος παραβίασης δεδομένων

Οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απρόσβλητες από παραβιάσεις δεδομένων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία και εταιρεία. Μια παραβίαση δεδομένων, όμως, επιτρέπει σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες χρήστη. Αυτές οι παραβιάσεις μπορεί να είναι δυνατές λόγω σφαλμάτων στις διαδικασίες ασφαλείας της πλατφόρμας (π.χ. αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης ή μη κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήστη κλπ).

Προστασία δεδομένων

Οι περισσότερες χώρες έχουν νόμους περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών και στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας οργανισμός έχει την ευθύνη να προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες που κοινοποιούνται σε αυτόν και να εφαρμόζει τις δέουσες πρακτικές ασφάλειας για την προστασία των δεδομένων. Εάν υπάρξει διαρροή δεδομένων, ο οργανισμός αυτός αντιμετωπίζει κυρώσεις.

Δείτε επίσης: Πόσο αξιόπιστο είναι τελικά το ChatGPT;

Το ChatGPT, όμως, έχει μια πολιτική απορρήτου που λέει ότι “Η OpenAI προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας εύλογα μέτρα ασφαλείας και τις μοιράζεται μόνο με τρίτα μέρη όταν είναι απαραίτητο“. Η εταιρεία λέει ξεκάθαρα ότι μοιράζεται δεδομένα που συλλέγει μέσω ChatGPT και με τρίτους, και αφού το λέει ξεκάθαρα, δεν θεωρείται παράνομο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε καλά τις πολιτικές απορρήτου μιας υπηρεσίας πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Το απόρρητό σας είναι δική σας ευθύνη

Όταν χρησιμοποιείτε το ChatGPT ή άλλες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι τα δεδομένα σας δεν είναι πλήρως ιδιωτικά και ότι την τελική ευθύνη για το απόρρητό σας την έχετε εσείς. “Δεδομένου ότι η πλατφόρμα εξετάζει τις συνομιλίες, οι συνομιλίες δεν είναι ιδιωτικές. Συλλέγονται πληροφορίες που σχετίζονται με τον λογαριασμό σας, όπως το όνομά σας, τα στοιχεία επικοινωνίας, τα διαπιστευτήρια λογαριασμού, τα στοιχεία της κάρτας πληρωμής και το ιστορικό συναλλαγών. Οι προσωπικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην εισαγωγή, τις μεταφορτώσεις αρχείων ή τα σχόλια που παρέχετε στις υπηρεσίες συλλέγονται και ενδέχεται να κοινοποιηθούν σε υπηρεσίες τρίτων“, λέει ο Choudhary.

Τα παραπάνω δεν ακούγονται ξένα. Δεν είναι μόνο το ChatGPT και τα άλλα AI chatbots που συλλέγουν πληροφορίες χρηστών και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητο. Απλώς, αξίζει να αναφερθούν αυτοί οι κίνδυνοι, καθώς το ChatGPT έχει κατακλύσει τον κόσμο αυτή τη στιγμή και ο ενθουσιασμός μπορεί να παρασύρει τους χρήστες και να τους κάνει να μη σκέφτονται την ασφάλεια των δεδομένων τους. Στο σημερινό ψηφιακό κόσμο, πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί!

Πηγή: www.businessinsider.in